Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De leukste weetjes over prins Christian

15 oktober 2020 · Leestijd 4 min

De Deense vlag kan uit! Prins Christian, de oudste zoon van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary, viert vandaag zijn vijftiende verjaardag. Om deze feestelijke dag wat extra luister bij te zetten, trakteren wij jou op de leukste weetjes over de jarige.

Benieuwd naar de nieuwe foto's van de jarige prins die vandaag op instagram verschenen? Je kunt ze hier bekijken!

Op 15 oktober 2005 meldt het Deense hof dat kroonprins Frederik en kroonprinses Mary de trotse ouders zijn geworden van een zoon. Het jongetje is na zijn vader tweede in de lijn van troonopvolging. Naar Deense traditie worden de namen van het prinsje pas bij zijn doop bekendgemaakt.

1. En hij heet...

Frederik en Mary met baby Christian, vier dagen na zijn geboorte.
Frederik en Mary met baby Christian, vier dagen na zijn geboorte.

Christian Valdemar Henri John. De naam Christian is geen echte verrassing, want sinds 1513 heten de Deense koningen afwisselend Frederik en Christian. Valdemar is een andere traditionele Deense koningsnaam. De namen Henri en John verwijzen naar zijn beide opa's.

2. Koninklijke peetouders

Mary_Frederik_doop_Christian.jpg

Op 21 januari 2006 wordt prins Christian gedoopt in de kapel van paleis Christiansborg in Kopenhagen. Zijn peetouders zijn: kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen, de Zweedse kroonprinses Victoria, zijn oom prins Joachim en prins Paul van Griekenland (een neef van zijn vader).

3. Australië

Mary_Frederik_Christian_koala.jpg

Christian's moeder Mary komt uit Australië. In 2006 brengt de kleine Christian samen met zijn ouders voor het eerst een officieel bezoek aan het land. In het Bonorong Wildlife Park ontmoet hij een koala!

4. Spannende dag

Een spannende dag voor prins Christian! Op 17 november 2010 mag de vijfjarige Christian zijn eerste officiële taak verrichten. Samen met zijn opa prins Henrik onthult hij een schilderij in kasteel Rosenborg in Kopenhagen. 

5. Grote broer

Het gezin van Frederik en Mary in 2012 op skivakantie in Zwitserland.
Het gezin van Frederik en Mary in 2012 op skivakantie in Zwitserland.

Christian is de grote broer van twee zusjes en een broertje. Zijn zusje Isabella werd in 2007 geboren en de tweeling Josephine en Vincent maakten het gezin compleet in 2011. 

6. Eerste schooldag

Prins Christian is de eerste Deense royal die naar een openbare school gaat. Op 12 augustus 2011 brengen Frederik en Mary een vijfjarige Christian naar Tranegårdskolen, in Kopenhagen.

7. Groenland

ANP-368668410.jpg

In 2014 gaat Christian samen met zijn familie een paar dagen op officieel bezoek in Groenland. Met de Royal Yacht Dannebrog bezocht het gezin verschillende delen van het eiland. Christian droeg de nationale klederdracht!

8. Gered uit zee

In december 2017 bracht Christian met zijn familie de kerstdagen door in Australië. De 10-jarige prins Christian zwom in de zee van het Gold Coast Mermaid Beach toen hij door het gevaarlijke getij de oceaan in werd getrokken. Gelukkig redde strandwachter Nick Malcolm hem uit de golven. Volgens Nick was Christian niet heel erg geschrokken en kwam kroonprins Frederik hem na het incident persoonlijk bedanken.

9. Belijdenis Ingrid-Alexandra

Prins Christian bij de belijdenis van prinses Ingrid Alexandra op 31 augustus 2019.
Prins Christian bij de belijdenis van prinses Ingrid Alexandra op 31 augustus 2019.

Kroonprins Frederik is peetouder van de Noorse prinses Ingrid-Alexandra, de toekomstige collega van Christian. In 2019 namen Frederik en Mary hun oudste zoon mee naar de belijdenis van Ingrid-Alexandra. Het was de eerste keer dat Christian aanwezig was op een internationaal koninklijk evenement! 

10. Zwitserland

Vanaf 6 januari was het de bedoeling dat Christian, samen met zijn zusjes en broertje, in Zwitserland zou gaan studeren. Frederik en Mary stuurde hun voltallige kroost naar de Zwitserse kostschool Lemania Verbier International School. In verband met de coronacrisis waren alle vier de kinderen echter al weer snel thuis.

11. Royal Run

Christian_royalrun.jpg

In 2019 was Christian een van de deelnemers van de royal run. Op 10 juni rende hij, samen met zijn zusjes en broertje, door de straten van Kopenhagen. De Royal Run wordt georganiseerd door The Sports Confederation of Denmark, DGI en de Danish Athletic Federation in verband met het programma Move for Life.

12. Graaf van Monpezat

Prins Christian met zijn vader kroonprins Frederik en zijn grootmoeder koningin Margrethe.
Prins Christian met zijn vader kroonprins Frederik en zijn grootmoeder koningin Margrethe.

Christian is vanaf zijn geboorte prins van Denemarken maar in 2008 kreeg hij er nog een andere titel bij: graaf van Monpezat. Deze titel komt van zijn grootvader prins Henrik, die geboren werd in Frankrijk als Henri de Laborde de Monpezat. 

2020: De Deense koninklijke familie poseren tijdens een fotomoment in Verbier, Zwitserland.
2020: De Deense koninklijke familie poseren tijdens een fotomoment in Verbier, Zwitserland.

Foto's: ANP / kongehuset.dk 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--