Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze 10 dingen moet je weten over de docu van Harry & Meghan

8 december 2022 · Leestijd 7 min

Het kan je niet ontgaan zijn: de eerste drie afleveringen (ieder bijna een uur lang!!) van de veel besproken documentaire over Harry & Meghan staan op Netflix. Het is hét gesprek van de dag. Als jij je afvraagt wanneer dit nu eens een keertje klaar is, zet je schrap! Volgende week komen de laatste drie afleveringen online te staan. Omdat er zo ontzettend veel over gezegd en geschreven wordt, zetten wij 10 dingen voor je op een rijtje die je moet weten over deze sensatie. Dat scheelt jou weer uren kijken naar roddel- en praatprogramma's.

Er zal nog veel gezegd en geschreven gaan worden. Dat gebeurde al nog voordat de documentaire überhaupt verschenen was vanwege de twee heftige trailers. Zo werden door de media al 'valse beelden' gespot die niks met het ex-koninklijk paar te maken hebben. Ook de uitspraken door de oud-royals in de teaser waren niet mals. Maar nu de documentaire daar is, is de persbom losgebarsten!

10 - Elizabeth first

Het eerste koninklijke familielid dat Meghan leerde kennen was koningin Elizabeth. De actrice was "in shock" toen ze hoorde dat ze de Queen zou gaan ontmoeten. Met een lach denkt ze terug aan het eerste moment waarop ze een hele diepe buiging maakte voor Elizabeth. Onderweg naar die ontmoeting vroeg Harry al aan Meghan of zij wist hoe ze een curtsy moest maken. Harry vertelde dat zijn familie erg onder de indruk was zijn vriendin. "Ik denk dat ze verrast waren dat een roodharige zo'n mooie en intelligente vrouw wist te strikken", grapt hij. Maar vertrouwen in de relatie was er maar weinig. Harry: "Ik denk dat ze in het begin een vooroordeel hadden vanwege het feit dat ze een Amerikaanse actrice was. Zo van: oh, het is een Amerikaanse actrice. Dat houdt geen stand."

9 - Harry en 'zijn plicht'

Waarom doen ze dit toch? Dat kan je je zomaar afvragen. Want voor een hertog en hertogin die aangeven dat ze de enorme hoeveelheid media-aandacht maar niks vinden, zoeken ze die toch behoorlijk op. Harry wil met zijn Netflix-documentaire de "uitbuiting en omkoping in de media" aan de kaak stellen. Hij noemt dat zelfs "zijn plicht". Harry had altijd al moeite gehad met de pers. "Ik werd door de paparazzi gedwongen om te lachen. Daar voelde ik me sinds het begin al ongemakkelijk bij", zegt hij. "Ik weet nog dat ik dacht: hoe kan ik ooit iemand vinden die bereid en in staat is om alle bagage te kunnen dragen die erbij hoort als je met mij samen bent?" Daarom hield hij zijn relatie ook zo lang mogelijk privé. Toen de twee hun relatie in de openbaarheid gooide, dook de complete wereldpers op het verliefde koppel. Dat benauwde Harry. "Ik had het gevoel dat ik mijn gezin moest beschermen, zeker na wat er was gebeurd met mijn moeder", zegt Harry

8 - Pers, pers en nog eens pers!

Het begin van hun relatie omschrijft de prins als een combinatie van "achtervolgingen en vermommingen". "Dat is nou niet per se de meest gezonde start van een relatie, maar we probeerden er met zoveel mogelijk humor mee om te gaan", vertelt Harry. De twee spreken in de serie ook over de "racistische" berichten over Meghan in de media. Meghan voelde zich niet veilig vanwege de grote hoeveelheden pers. Tijdens een bezoek aan Toronto in Canada stapte Meghan zelfs naar de politie. "Ik vroeg: als een andere vrouw in Toronto vertelde dat er zes volwassen mannen in hun auto's bij haar huis sliepen en haar achtervolgden en dat ze bang was, zouden jullie dat dan stalken noemen? En de politie zei: ja, maar we kunnen er niets aan doen vanwege de persoon met wie je aan het daten bent." Kort daarna kreeg Meghan naar eigen zeggen haar eerste doodsbedreiging. "En toen veranderde alles omdat ik beveiliging kreeg."

7 - Moeder van Meghan aan het woord

De moeder van Meghan vond de afgelopen periode niet altijd even makkelijk. "De laatste vijf jaar zijn uitdagend geweest", zegt Ragland onder meer. Ragland had onder meer moeite met de "racistische" berichtgeving over haar dochter. Ook werd ze naar eigen zeggen zelf "gestalkt" door de media. "Ze wilden dat ik zou gaan praten." Over de relatie met Harry, en uiteindelijk het huwelijk, is Ragland wel enthousiast. Ze vindt de prins een "knappe man" met "zeer goede manieren". Ook wist Ragland meteen dat hij "de ware" voor haar dochter was.

6 - Harry's grootste fout

"Ik schaamde me achteraf enorm", over een van de meest spraakmakende momenten uit Harry zijn leven. Bijna twintig jaar later vind hij het nog altijd heel erg dat hij tijdens een verkleedfeest een naziuniform heeft aangetrokken. Harry noemt die keuze "een van de grootste fouten" uit zijn leven. De prins werd in 2005 op een gekostumeerd privéfeest gefotografeerd in een uniform, compleet met rode armband met hakenkruis. De beelden zorgden voor flinke ophef en Harry bood zijn excuses aan.

5 - Archie maakt zijn debuut

Archie, de 3-jarige zoon van prins Harry en diens vrouw Meghan, maakt zijn debuut! Voor het eerst is het jongetje pratend en rennend in beeld gebracht. In de serie zijn video's te zien die het echtpaar zelf heeft opgenomen. Zo kijken ze samen naar de zonsondergang en naar kolibries. Archie is echter een beetje afgeleid. "Ik heb een vieze voet, mama." Archies jongere zusje Lilibet (1) is nog niet te zien in de eerste drie afleveringen.

4 - Liefde op de eerste feed?

Prins Harry zag Meghan voor het eerst op Instagram via een gezamelijke vriend. "Ik dacht: wie is dat", zo kijkt hij terug. Harry stuurde de gemeenschappelijke vriend een berichtje om in contact met haar te komen. Die vertelde Meghan dat "prins Haz" haar nummer wilde hebben. "Ik wilde eerst zijn Instagram-feed zien", zegt Meghan. "Ik bekeek alles en zag dat het prachtige foto's waren van de natuur en zijn tijd in Afrika." Ze wisselden nummers uit en begonnen te daten.

3 - Onbegrip vanuit de familie

Volgens prins Harry begrepen niet alle leden van zijn familie waarom hij zo aandrong op de extra bescherming van Meghan tegen de Britse roddelpers. "Wat mensen moeten begrijpen, is dat veel familieleden ook hebben meegemaakt wat zij moest doorstaan", zegt Harry. "Het is bijna een soort overgangsritueel en sommige familieleden hadden zoiets van: mijn vrouw moest dat ook meemaken, dus waarom zou jouw vriendin anders behandeld moeten worden? Waarom zou jij een speciale behandeling moeten krijgen? Waarom moet zij worden beschermd?" Volgens de prins was er een belangrijke reden. "Het verschil is het element van ras."

2 - Familie niet benaderd voor documentaire

De Britse koninklijke familie zou niet zijn benaderd voor commentaar op de Netflixdocumentaire. Paleisbronnen laten aan Britse media als Sky News weten dat, anders dan in de serie wordt beweerd, de royals niet zijn gevraagd te reageren. De makers van de serie beweren juist dat er wel contact is geweest. "Leden van de koninklijke familie weigerden commentaar te geven op de inhoud van deze serie", luidt de boodschap voordat de serie begint.

1 - Hoe zit dat met die halfzus?

Meghan is verbaasd dat haar halfzus Samantha Markle zo vaak in de media vertelt over hun jeugd samen. "Ik weet niet eens wanneer je jarig bent en nu zeg je dat jij me deels hebt opgevoed", zegt Meghan lachend. Ook met haar vader heeft ze een slechte band. De hertogin herinnert zich dat ze haar vader niet kon bereiken toen voor het eerst werd geschreven dat "tabloids hem geld boden om foto's in scène te zetten". Ze belde hem naar eigen zeggen op en hij ontkende dat nieuws. "Toen we ophingen keek ik naar Harry. Ik zei: ik weet niet waarom, maar ik geloof hem niet." Het contact werd volgens Meghan steeds slechter, maar haar vader bleef wel praten met de media. "Hij nam mijn telefoontjes niet op, maar hij sprak in plaats daarvan wel met TMZ", zegt ze verbijsterd. "Ik moest in een tabloid lezen dat hij niet naar onze bruiloft zou komen." Harry heeft er veel moeite mee dat zijn vrouw geen contact meer heeft met haar vader. "Ze had een vader voor dit alles", zegt hij doelend op hun relatie. "En nu heeft ze die niet meer."

BLAUW BLOED/ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--