Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze royals hebben buitenechtelijke kinderen

30 maart 2024 · Leestijd 4 min

Royals met buitenechtelijke kinderen: de geschiedenis leert ons dat dat vaker dan ééns voorkomt. Wij zetten een aantal royals met buitenechtelijke kinderen op een rij.

#1 Prins Bernhard

We beginnen met prins Bernhard, de man van koningin Juliana. Bernhard verwekt in zijn leven niet één, maar twee buitenechtelijke dochters. De eerste is Alicia de Bielefeld, die in 1951 wordt geboren als dochter van een Duitse pilote en dus prins Bernhard. Bernhard heeft een aantal jaar een relatie met de pilote en bezoekt moeder en dochter met regelmaat. In 2006 verschijnt er een interview met Alicia in HP/De Tijd, waarin Alicia vertelt dat ze 17 jaar oud was toen ze erachter kwam wie haar vader was. Alicia komt gedurende haar vaders leven met regelmaat op Paleis Soestdijk en in Porto Ercole, bij het vakantieverblijf van de koninklijke familie. Haar halfzussen prinses Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet en prinses Christina ontmoet ze maar één keer en de RVD doet over de verhouding tussen hen verder geen mededelingen.

Lees verder onder de foto.

prins_bernhard_header
Prins Bernhard.

De tweede buitenechtelijke dochter van prins Bernhard is Alexia de Grinda, de dochter van een Franse minnares van Bernhard. Zij wordt geboren in 1967. Ook Alexia bezoekt Paleis Soestdijk en zou daar volgens Bernhard altijd hartelijk ontvangen zijn. En voor de verstandhouding tussen haar en haar koninklijke halfzussen geldt hetzelfde als bij Alicia: de RVD doet daarover geen mededelingen.

Het verhaal gaat dat prins Bernhard nóg een buitenechtelijke dochter zou hebben, maar dit is door hem nooit bevestigd.

#2 Prins Hendrik

Ook de schoonvader van prins Bernhard, prins Hendrik, verwekt gedurende zijn leven een buitenechtelijk kind. De man van koningin Wilhelmina houdt er een uitbundige levensstijl met diverse minnaressen op na en in 1918 wordt zijn buitenechtelijke zoon Pim geboren. De jongen wordt erkend door luitenant Jan Derk Lier, een vroegere adjudant van de prins, en gaat als Pim Lier door het leven. In 1979 maakt historicus Loe de Jong bekend dat Pim Lier een buitenechtelijk kind is van prins Hendrik. Er zouden overigens nog meer buitenechtelijke kinderen zijn van wie prins Hendrik de vader is, al zijn deze niet bevestigd.

Lees verder onder de foto.

Pim Lier
Pim Lier, de zoon van prins Hendrik en halfbroer van koningin Juliana.

#3 Koning Albert

Oud-koning Albert van België krijgt in 1968 tijdens zijn huwelijk met koningin Paola een dochter met Sybille de Selys Longchamps. Het meisje, Delphine genaamd, hoort op 17-jarige leeftijd wie haar vader is. In 1997 wordt haar bestaan bekend bij het grote publiek, maar het duurt nog tot 2020 tot koning Albert haar als zijn dochter erkent via zijn advocaat. Delphine mag hierdoor de titel Prinses van België dragen, evenals haar kinderen. In oktober 2020 mag Delphine op bezoek komen op Kasteel Belvédère voor een ontmoeting met koning Albert en koningin Paola. "Tijdens onze ontmoeting in kasteel Belvédère heeft een ieder van ons, in sereniteit en met empathie, uiting kunnen geven aan zijn gevoelens en ervaringen", laten de drie na de ontmoeting in een mededeling aan de pers weten.

Lees verder onder de foto.

Koningin Paola, koning Albert en prinses Delphine tijdens hun eerste ontmoeting in 2020.
Koningin Paola, koning Albert en prinses Delphine tijdens hun eerste ontmoeting in 2020.

Recentelijk presenteerde prinses Delphine haar nieuwe expositie, en sprak zij exclusief met Blauw Bloed.

#4 Captain Mark Phillips

Captain Mark Phillips kennen we als de ex-man van prinses Anne van het Verenigd Koninkrijk en als de vader van Zara Tindall en Peter Phillips. Maar tijdens zijn huwelijk met prinses Anne krijgt Mark nóg een kind, een dochter genaamd Felicity Tonkin. Het meisje wordt naar verluidt verwekt tijdens een one night stand tussen Mark Phillips en de Nieuw-Zeelandse Heather Tonkin. Hoewel Captain Phillips lange tijd in ontkenning zou zijn geweest over zijn buitenechtelijke dochter, bewijst een DNA test in 1991 dat Felicity inderdaad zijn biologische dochter is.

Lees verder onder de foto.

Anne-Mark
1973: Prinses Anne en Mark Phillips.

#5 Koning Juan Carlos

In 2023 wordt door onderzoeksjournalisten in een boek naar buiten gebracht dat de Spaanse oud-koning Juan Carlos een buitenechtelijke dochter heeft: Alejandra. Zij wordt volgens de schrijvers geboren rond 1980. Juan Carlos is op dat moment vijf jaar koning en getrouwd met koningin Sofia. Volgens de schrijvers van het boek is de moeder van Alejandra een adellijke vrouw die met regelmaat het paleis bezocht. Alle familieleden van Juan Carlos zouden bij het uitbrengen van het boek op de hoogte zijn geweest van het bestaan van de buitenechtelijke dochter van Juan Carlos.

Koning Juan Carlos
De Spaanse koning Juan Carlos in 1994.

Foto's: ANP

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--