Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit gebeurt er in de dagen tot de begrafenis van koningin Elizabeth

13 september 2022 · Leestijd 4 min

Koningin Elizabeth overleed op 8 september op 96-jarige leeftijd. Wat gebeurt er in de dagen tot haar begrafenis? Een overzicht van dag tot dag.

Vrijdag 9 september

De kist met het lichaam van koningin Elizabeth staat in de Ballroom op Balmoral Castle. 

Charles houdt zijn eerste toespraak als koning en belooft zich de rest van zijn leven in te zetten voor de inwoners van zijn koninkrijk.

Zaterdag 10 september

Charles was eigenlijk al koning op het moment dat Elizabeth overleed, maar nu is hij ook officieel benoemd tot koning.

Mensen betuigen steun in Windsor, waar een grote bloemenzee ligt. Ook prins William en prins Harry komen met hun echtgenotes Catherine en Meghan om de bloemen te bekijken. 

Catherine-William-Harry-Meghan
Royals-bekijken-bloemenzee

Zondag 11 september

De kist wordt verplaatst naar het paleis van Holyroodhouse, waar die een dag in de Throne-zaal blijft staan. 

Kist_koningin-Elizabeth

Maandag 12 september

De kist wordt van Holyroodhouse naar St. Giles' Cathedral in Edinburgh gebracht. Koning Charles, prins Andrew, prinses Anne en prins Edward lopen mee in de stoet en zijn aanwezig bij een korte dienst in de kerk. 

Koning-Charles-prinses-Anne-en-de-prinsen-Andrew-en-Edward

Dinsdag 13 september

De kist reist van Edinburgh Airport in Schotland per vliegtuig naar Londen. Prinses Anne reist met haar overleden moeder mee.

Vliegtuig-kist-Elizabeth

Woensdag 14 september

Om 15.22 uur (Nederlandse tijd) wordt de kist met het lichaam van Elizabeth van Buckingham Palace naar de Westminster Hall gebracht. De broers William en Harry lopen naast elkaar achter de kist van hun oma. In de stoet loopt ook koning Charles mee, net als prinses Anne, prins Edward en prins Andrew.

kaartje

Donderdag 15 september

Tot de dag van de begrafenis blijft de kist in Westminster Hall staan. Het publiek krijgt vier dagen lang de mogelijkheid om langs te kist te lopen en zo hun laatste eer bewijzen aan koningin Elizabeth. Er worden wachttijden van zo’n 20 uur verwacht.

Verslaggever Tirza van der Graaf is hierbij aanwezig en doet verslag op de socials van Blauw Bloed.

Vrijdag 16 september

Koning Charles brengt samen met Camilla een bezoek aan Wales. Daarmee heeft Charles als nieuwe koning aan alle landen binnen het Verenigd Koninkrijk een bezoek gebracht.

Op vrijdag 16 september is er om 16.15 uur een extra lange uitzending van Blauw Bloed op NPO 2.

Zaterdag 17 en zondag 18 september

Het lichaam van de Queen ligt deze dagen nog opgebaard en iedereen is welkom om haar een laatste groet te brengen. Op zondag komen ook staatshoofden en leden van buitenlandse koninklijke families aan om de begrafenis bij te wonen. 


Om 20.30 uur wordt de documentaire ‘The unseen Queen’ uitgezonden op NPO 1 en om 21.45 is Blauw Bloed live te zien bij NPO Start en NPO 2 Extra, met een voorbeschouwing op de uitvaart van koningin Elizabeth.Om 23.50 uur is de documentaire ‘A Tribute to Her Majesty The Queen’ te zien op NPO 1.

Maandag 19 september

De dag van de begrafenis en een nationale vrije dag in het Verenigd Koninkrijk. De kist wordt van het Paleis van Westminster naar de Westminster Abbey gebracht. Daar begint de kerkdienst. Regeringsleiders en staatshoofden van over de hele wereld zullen in Westminster Abbey de koningin hun laatste eer bewijzen. Vervolgens wordt de kist van Westminster Abbey naar Wellington Arch verplaatst. Van daaruit volgt de reis naar Windsor. Elizabeth krijgt samen met haar vorig jaar overleden man prins Philip haar laatste rustplaats in de King George VI Memorial Chapel bij Windsor Castle. De ouders en zus van Elizabeth liggen daar ook.

De begrafenis van koningin Elizabeth begint om 12.00 uur (Nederlandse tijd) en is rechtstreeks te volgens bij de NOS. 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--