Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit zei de koning in de Troonrede 2021

21 september 2021 · Leestijd 4 min

De koning heeft vanmiddag in de Grote Kerk in Den Haag de Troonrede uitgesproken. Hij opende daarmee het nieuwe werkjaar van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. De koning sprak over verschillende thema's, van de klimaatverandering tot de coronacrisis.

De komende tijd staat in het teken van het herstel van mensen die tijdens de coronacrisis in de zorg werken, zowel in de ziekenhuizen als in de verpleegzorg. Daar is een buitengewone prestatie geleverd, benadrukte koning Willem-Alexander in de troonrede. Hij dankte verder alle mensen die een grote bijdrage hebben geleverd tijdens de coronacrisis, zoals de politie, boa's en militairen die bijsprongen.

"Achter ons ligt een periode die voor een belangrijk deel in het teken stond van corona. Volgend jaar ontstaat ruimte om vooruit te kijken en terug te blikken. Velen rouwen na deze periode om verlies van een geliefde, anderen worstelen met lichamelijke en geestelijke gevolgen van corona. En weer anderen, oud en jong, kregen te maken met eenzaamheid en depressie", zei de koning.

Hij prees de vele initiatieven in het land om te helpen en mensen uit hun isolement te halen. Belangrijk is ook dat dit blijft bestaan in de komende fase, aldus de vorst. "Het is positief hoeveel mensen doorwerkten, vaak in moeilijke omstandigheden. Nederland is u dankbaar."

Nederlanders maken zich zorgen om "het land en de wereld om hen heen", ook omdat "het maatschappelijk debat steeds vaker op polariserende toon wordt gevoerd", zei koning Willem-Alexander in de troonrede. De regering, die over de inhoud van de troonrede gaat, tekent daarbij aan "dat Nederland een goed land is en blijft om in te leven" en bovendien een stevige economie kent.

Volgens het demissionaire kabinet zijn er veel onzekerheden, onder meer door het coronadebat, de situatie in Afghanistan, klimaatverandering en "schuivende machtsverhoudingen op het wereldtoneel". Het is zaak aanstaande veranderingen "met open vizier tegemoet te treden", aldus de koning. "Als we de toekomst gezamenlijk tegemoet blijven treden, kunnen we veel aan."

Maar wat betreft "de rechtsstaat en rechtszekerheid" moet ook de regering de hand in eigen boezem steken, zei de koning in de troonrede in de Grote Kerk. Als belangrijkste voorbeelden worden de "stroperige" afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen en de omgang met slachtoffers van het toeslagenschandaal genoemd. De regering ziet het als prioriteit om fouten te herstellen en "wie recht heeft" te compenseren. "Het antwoord op de dieperliggende vraag hoe het vertrouwen te herstellen, vergt een langere adem en meer aandacht voor de uitvoerbaarheid van beleid."

De zware overstromingen van afgelopen zomer onderstrepen het gevaar van klimaatverandering. Dat zei koning Willem-Alexander in de troonrede. Alle maatregelen die al zijn gepland om klimaatverandering tegen te gaan, moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden en waar nodig moeten ze worden versneld, zei de vorst. Willem-Alexander noemde de watersnood die Limburg dit jaar trof "een harde waarschuwing".

De moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries was een nieuw dieptepunt in de strijd tegen de georganiseerde misdaad in Nederland. Dat zei koning Willem-Alexander in de troonrede. Mensen die zich voor de rechtsstaat inzetten, moeten worden beschermd, aldus de koning. De Vries werd op 6 juli neergeschoten na een opname van RTL Boulevard. Hij overleed ruim een week later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Willem-Alexander en koningin Máxima lieten zich tijdens de traditionele fotosessie op Paleis Huis ten Bosch in juli al uit over het overlijden van de journalist. Het paar noemde hem "een bijzonder mens". "De aanslag en zijn dood zijn verschrikkelijk voor vele mensen", zei de koning tegenover de aanwezige journalisten en fotografen over De Vries.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--