Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De buitengewone band tussen koning Edward VII en zijn hondje Caesar

3 maart 2024 · Leestijd 4 min

Royals en honden hebben al eeuwenlang een sterke band, en in de meeste paleizen is minstens één hond te vinden - of soms zelfs twee of drie. In het jaar 1902 verwelkomde koning Edward VII een nieuwe viervoeter genaamd Caesar of Notts. De koning en zijn trouwe metgezel werden onafscheidelijk, en het verhaal van deze kleine hond is simpelweg te vertederend om niet te delen.

Als een hond een eigen Wikipedia-pagina heeft, kun je er zeker van zijn dat dit een uitzonderlijk beestje is geweest. Caesar of Notts was de trouwe viervoeter van koning Edward VII van het Verenigd Koninkrijk. In dit artikel lees je alles over de liefdevolle band tussen de koning en de kleine fox terriër.

Stinky

Caesar of Notts was een paar jaar oud toen hij op het paleis bij Edward VII kwam wonen. Hij verwierf al snel bekendheid, of moeten we zeggen beruchtheid? Zoals het een hond betaamt, had hij weinig op met goede manieren en haalde hij regelmatig streken uit. Dat zorgde zo nu en dan voor irritaties bij het personeel en gasten. Bovendien rook de kleine terriër niet zo lekker. Na enige tijd kreeg Caesar dan ook een bijnaam: Stinky.

Lees verder onder de foto.

Caesar_the_Kings_Dog (1)
Een ansichtkaart van Caesar.

Onafscheidelijke vrienden

Koning Edward VII maakte zich niet druk om de streken (en de geur?) van zijn hond. Het beestje had zijn hart gestolen en de twee waren bijna altijd samen. Op zijn halsband stond: 'Ik hoor bij de koning'. Caesar volgde de koning overal, ging mee op zijn reizen en sliep op een comfortabele stoel naast het bed van de koning. En geloof het of niet: hij had zelfs een eigen bediende.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een van de vaste gasten van de koning vertelde eens over zijn ontmoeting met de koning en zijn metgezel: "Als ik de kamer van de koning binnenliep, sprong de hond altijd op mijn broek. Dat kon de koning wel amuseren."

Een gebroken hondenhart

In mei 1910 overleed koning Edward VII en bleef Caesar of Notts met een gebroken hart achter. Het hondje weigerde te eten en jankte bij de slaapkamer van de koning. Op een dag lukte het hem om naar binnen te glippen en werd hij later door Edwards vrouw, koningin Alexandra, onder het bed gevonden. Omdat de hond zoveel voor Edward VII betekende, was hij zelfs aanwezig op zijn begrafenis. De kleine viervoeter liep achter de koets waarop de kist lag, zoals te zien in de onderstaande post.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een tijdje na het overlijden van zijn baasje lukte het koningin Alexandra om Caesar weer wat te laten eten. En ondanks dat ze hem daarvoor niet zo leuk vond, werden de twee toch maatjes. Tot aan zijn dood een paar jaar later bleef Caesar op het paleis wonen en zorgde koningin Alexandra voor hem.

Een hond om nooit te vergeten

Na zijn overlijden werd Caesar begraven bij Marlborough House. Een beeld van het hondje is bijgezet in de graftombe in St. George's Chapel, waar hij aan de voeten van zijn beste vriend de koning ligt. Caesar of Notts was een hond om nooit te vergeten. Na zijn dood is er een boek geschreven over de bijzondere band tussen de koning en de hond en werden er zelfs knuffelbeesten gemaakt die eruit zagen zoals hij.

Lees meer over de zoon van koning Edward VII en koningin Alexandra: George V.

Beeld: Royal Collection Trust / X @theroyalfamily @PetsHistorical

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--