Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Voor het eerst naar een staatsbanket: zo deden andere Oranjes dat

4 april 2024 · Leestijd 3 min

Prinses Amalia zal tijdens het inkomende staatsbezoek van Spanje aanschuiven bij het staatsbanket, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Een primeur voor de 20-jarige prinses, die zich over twee weken tussen de koninklijke gasten mengt. Hoe deden haar ouders, koning Willem-Alexander en koningin Máxima dat? We blikken terug op de eerste staatsbanketten van de Oranjes.

Het eerste officiële staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima is in juni 2014. Het koningspaar brengt een uitgaand staatsbezoek aan Polen en daar hoort ook een staatsbanket bij. Ook leuk om te lezen: dit is het verschil tussen een staatsbezoek en een contraprestatie.

Lees verder onder de foto.

staatsbanket-2014
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de Poolse president Bronislaw Komorowski tijdens het staatsbanket op de eerste dag van het staatsbezoek aan Polen in juni 2014.

#1 Koning Willem-Alexander

Ondanks dat dit het eerste officiële staatsbezoek is als koning, is een staatsbanket voor koning Willem-Alexander niet nieuw. Het eerste staatsbezoek voor Willem-Alexander is al in de jaren negentig, wanneer hij nog prins is. In oktober 1991 gaat de dan 24-jarige prins Willem-Alexander met zijn moeder koningin Beatrix mee op staatsbezoek naar Japan. De prins schuift ook aan bij het staatsbanket, waar koningin Beatrix een toespraak houdt. Bekijk de beelden van het eerste staatsbanket van prins Willem-Alexander hieronder terug, vanaf minuut 16:36.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

#2 Prinses Beatrix

Het eerste officiële staatsbezoek als koningin vindt in 1981 plaats voor Beatrix. De koningin brengt in maart 1981 een bezoek aan Luxemburg samen met haar man prins Claus.

Lees verder onder de foto.

staatsbanket-luxemburg-1981
Het koninklijk gezelschap poseert bij het staatsbanket in 1981. V.l.n.r.: Henri (sinds 2000 de groothertog van Luxemburg), groothertogin Josephine Charlotte, koningin Beatrix, groothertog Jean, prins Claus en Maria Teresa.

Maar dit is ook niet de eerste keer voor Beatrix. Als prinses is Beatrix in 1956 al te gast bij het diner dat wordt georganiseerd voor de president van Costa Rica, Don Jose Figueres. Beatrix is dan nog maar 18 jaar oud.

Lees verder onder de foto.

beatrix-staatsbanket-1956
In oktober 1956 ontvangt koningin Juliana het staatshoofd uit Costa Rica, prinses Beatrix is ook aanwezig bij het staatsbanket.

#3 Koningin Máxima

Nog voor haar bruiloft met prins Willem-Alexander woont Máxima Zorreguieta een staatsbanket bij. In oktober 2001 zijn de Spaanse koning Juan Carlos en zijn vrouw koningin Sofía op staatsbezoek bij koningin Beatrix. Prins Willem-Alexander neemt zijn verloofde Máxima mee naar het Paleis op de Dam waar het staatsbanket voor inkomende staatsbezoeken traditiegetrouw wordt gehouden.

Lees verder onder de foto.

maxima-staatsbanket-2001

Van 17 tot en met 18 april is het Spaanse koningspaar op staatsbezoek in Nederland. Koning Felipe en koningin Letizia worden door het koningspaar ontvangen. Voor het eerst schuift prinses Amalia aan bij het staatsbanket, zo bevestigt de RVD vanmiddag. Prinses Amalia is ook bij de contraprestatie op donderdag 18 april.

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--