Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Praten als de royals? Deze 10 ongebruikelijke woorden gebruikt de Britse koninklijke familie

28 november 2023 · Leestijd 3 min

Het zal je vast weleens zijn opgevallen dat koning Charles uiterst chic praat. Misschien heb je in The Crown wel bijzondere woorden gehoord die jij tijdens je lessen Engels niet hebt geleerd. Dat is ook niet gek, want de Britse royals hebben een andere manier van praten.

Net als de Britten hebben ook de Oranjes een deftige manier van praten. Zo spreken ze de 'v' uit als 'w' en zeggen ze niet dat ze naar het toilet gaan, maar ze gaan naar de wc. Enfin, de Britse koninklijke familie kan er ook wat van. Taalplatform Preply onthult welke Engelse woorden de Britse royals gebruiken. Heb jij deze woorden al voorbij horen komen? 

10x Engelse woorden die vooral Britse royals gebruiken

1. Elevenses. Dit is een korte pauze voor lichte versnaperingen, meestal met thee of koffie, rond elf uur 's ochtends. Al is dit wel iets heel anders dan brunch. 

2. Toff. Met Toff bedoelt de Britse koninklijke familie en welgesteld persoon. Dit is bijvoorbeeld iemand die een sfeer van superioriteit uitstraalt en doorgaans als lid van de hogere klasse wordt beschouwd.

3. Visage. Visage is de gezichtsuitdrukking van een persoon.

4. Pudding. Met pudding bedoelen de Britse royals het gerecht aan het einde van de maaltijd.

5. Helping. Leuk feitje: de Britse royals zullen nooit om een tweede portie eten vragen, maar zullen het in plaats daarvan een 'helping' noemen. Dat is net wat chiquer, natuurlijk.

Lees verder onder de foto. 

ANP-484434443
Prins William en Catherine, de prinses van Wales.

6. Lavatory. Net als de Oranjes vermijden de Britse royals het woord 'toilet' of 'bathroom'. Ze zeggen dan liever 'lavatory'. Weer wat geleerd!

7. Scent. Wil je iemand een compliment geven over diens parfum op de koninklijke manier? Gebruik dan het woord ‘scent’ oftewel ‘geur’ in plaats van ‘perfume'. In Nederland zeg je liever parfum in plaats van geurtje. Dit was overigens het favoriete parfum van koningin Elizabeth

8. Commoner. Met een commoner wordt iemand van het gewone volk aangeduid. Dit is iemand die geen lid is van de adel. Denk bijvoorbeeld aan hertogin Meghan of Catherine, de prinses van Wales. 

9. Mummy. Het woord 'mummie' kennen we natuurlijk voornamelijk uit de mond van koning Charles. Als prins sprak hij zijn moeder koningin Elizabeth vaak op deze manier aan. Zelfs in het openbaar, kijk maar! 

Lees verder onder de video. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

10. Papa of Pa: 'Papa' klinkt misschien heel Nederlands, maar het woord is afgeleid van het Frans. Vroeger werden de Britse royals namelijk geschoold in Frankrijk. In de hogere kringen, waaronder de koninklijke familie, wordt het woord ‘papa’ of ‘pa’ gebruikt in plaats van ‘dad’. Zo noemt Prinses Charlotte haar vader, prins William, 'Papa' en noemt prins William zijn vader, Koning Charles, ‘Pa’. 

Zo, nu kan jij ook praten zoals koning Charles. 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--