Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deense koning Frederik laat zich in nieuw boek uit over het christelijk geloof

17 januari 2024 · Leestijd 3 min

De Deense koning Frederik X laat zich in zijn eerste boek als koning uit over het christelijk geloof. Hij deelt in "Kongeord" (dat vertaald 'koninklijk woord' betekent) zijn "gedachten en overwegingen" over de monarchie, zo laat het Deense hof woensdag weten.

In de aankondiging van het boek op Instagram staan ook enkele citaten van koning Frederik uit het boek. Hierin gaat het over het christelijk geloof en wat het voor hem betekent. 

"Als christenen met elkaar verbonden"

"De kracht van het geloof ligt niet in de vraag of God wordt genoemd in het woord van de koning", zo stelt de nieuwe Deense koning. "Maar in het feit dat we ons als mensen door ons christelijk geloof met elkaar verbonden voelen." In het boek komt ook zijn band met het christendom, de koninklijke familie en zijn gezin aan bod. Jens Andersen, die het boek heeft geschreven, werd op oudejaarsavond benaderd. Die avond kondigde koningin Margrethe haar aftreden aan. Voor interviews is de auteur meerdere malen op paleis Amalienborg geweest.

Lees verder onder de post. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het christelijk geloof in Denemarken

In Denemarken werd het christendom rond het jaar 960 groot aan het Deense hof. In die periode bekeerde koning Harald (die de bijnaam 'Blauwtand' had, red.) zich tot het christendom. Er bestaan meerdere theorieën over hoe dit gegaan is. Zo melden sommige bronnen dat koning Harald zich bekeerde omdat hij gedwongen werd door de Roomse keizer Otto I. Een andere theorie is dat koning Harald zich bekeerde nadat hij gezien had hoe de christelijke priester Popo gloeiend ijzer beetpakte zonder dat hij brandwonden kreeg. 

Lees verder onder de foto. 

Na_afloop_kerkdienst.jpg

Het Scandinavische land kent een volkskerk (voorheen staatskerk genoemd) waar de vorst aan het hoofd staat, in dit geval dus koning Frederik. Het betreft: Den Evangelisk-Lutherske Folkekirke i Danmark. Deze evangelisch-lutherse kerk is de nationale kerk van Denemarken, hierdoor zijn veel Denen lid van de kerk. "Er zijn nog maar weinig Denen die regelmatig naar de kerk gaan. Bij speciale gelegenheden zoals bruiloften, begrafenissen en dergelijke wordt er wel naar de kerk gegaan", zo schrijft Klaas-Jan Boer in een uitgebreid literatuuronderzoek naar de Deense kerk uit 2022. 

Lees verder onder de foto. 

Vincent en Josephine doop
Vincent en Josephine worden in april 2011 gedoopt in de Holmes-kerk in Kopenhagen.

Dit geldt ook voor koning Frederik en zijn gezin. De Deense royals worden bij belangrijke christelijke feestdagen zoals kerst en Pasen in de kerk gezien. Zo bezoekt koningin Margrethe regelmatig een dienst en soms neemt ze ook haar kleinkinderen mee. Zo vergezelde kleindochter prinses Isabella haar in 2022 tijdens een dienst. Daarnaast zijn de kinderen van Frederik en Mary gedoopt in de kerk én zijn Frederik en Mary in de kerk getrouwd.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--