Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wist je nog niet: deze gerechten danken hun namen aan royals

11 januari 2024 · Leestijd 4 min

Wat hebben pizza Margherita, Kaiserschmarrn en de sandwich met elkaar gemeen? Precies, het zijn allemaal gerechten die naar royals vernoemd zijn. Benieuwd hoe de gerechten aan hun namen kwamen? Lees dan snel verder!

Kijk uit: bij het lezen van dit artikel krijg je misschien wel zin in één van deze gerechten.

#1 Pizza Margherita

Heb je je weleens afgevraagd wie de beruchte Margherita is waar de pizza naar vernoemd is? Wij hebben het verlossende antwoord! In 1889 reisden de Italiaanse koning Umberto I en zijn vrouw Margherita naar Napels af. In deze Zuid-Italiaanse stad wenste het koningspaar iets te eten dat uit de regio kwam. Ze hadden geluk: Napels is namelijk de geboorteplaats van de pizza.

Lees verder onder de foto.

Margherita
Koningin Margherita van Italië.

Koningin Margherita was meteen fan van de pizza. Niet omdat hij natuurlijk uitstekend smaakte, maar ook omdat deze door de ingrediënten (tomatensaus, kaas en basilicum) de drie kleuren van de Italiaanse vlag bevat. Na het diner stuurde Margherita een brief naar de kok om haar enthousiasme te uiten. De kok besloot daarop de pizza haar naam te geven.

Lees verder onder de foto.

Pizza-Margherita-Italiaanse-vlag
Een pizza Margherita en de Italiaanse vlag.

#2 Kaiserschmarrn

Misschien heb je dit gerecht weleens gegeten tijdens de wintersport. Kaiserschmarrn zijn kleine stukjes pannenkoeken, die vaak met appelmoes, rode bosbes, rozijnen en poedersuiker gegeten wordt. Waar de naam precies vandaan komt, bestaan verschillende verhalen over. Wel slaan al deze verhalen terug op keizer Frans Jozef, de man van keizerin Sisi.

Lees verder onder de foto.

Kaiserschmarrn
Traditionele Oostenrijkse Kaiserschmarrn.

Eén van de verhalen luidt als volgt: de kok van Frans Jozef zou pannenkoeken voor de keizer hebben willen bereiden, maar had het deeg te dik laten worden. Daarop zei hij: "So ein Schmarrn ist des Kaisers nicht wert!" Wat zich vertaalt naar: "Zo'n onzin [het gerecht] is de keizer niet waard." Een andere versie beweert dat de kok het gerecht voor keizerin Sisi maakte. Zij vond de 'Kaiserinschmarrn' echter niks, omdat ze aan het lijnen was. De keizer kon het gerecht echter wel waarderen. Daarom werd de vrouwelijke versie van het woord aangepast naar 'Kaiserschmarrn'.

Lees verder onder de foto.

Frans-Jozef
Keizer Frans Jozef.

Een andere legende beweert dat het gerecht voor het keizerlijk paar gemaakt werd tijdens een bezoek aan Bad Ischl. De kok wilde eens iets nieuws uitproberen, maar wist dat Sisi slechte tanden had. Daarom besloot hij een luchtig gerecht te maken en serveerde het nagerecht als 'Kaserschmarrn'. Frans Jozef zou de naam verkeerd verstaan hebben, waarop het gerecht sindsdien 'Kaiserschmarrn' genoemd werd. Vanwege de rozijnen zou de keizerin geen fan van het gerecht geweest zijn.

Lees verder onder de foto.

De Oostenrijkse keizerin Sisi.
De Oostenrijkse keizerin Sisi.

#3 Sandwich

Een sandwich is een dubbel broodje dat schuin is afgesneden. Het brood kan verschillende soorten beleg hebben, maar is meestal hartig belegd. Het gerecht is in het Verenigd Koninkrijk ontstaan. Het brood dankt zijn naam aan de Engelse plaats Sandwich en de graaf van het gebied, wat in het uiterste zuidoosten van Engeland ligt.

Lees verder onder de foto.

Earl-van-Sandwich
John Montagu, de Earl van Sandwich.

De graaf van Sandwich, John Montagu, speelde in de achttiende eeuw graag kaartspelletjes. Daar at hij graag vlees en stukjes brood bij. Het brood moest echter wel gestapeld worden, zodat de graaf nog wel zijn kaartspellen kon spelen. Zijn medespelers kregen ook zin in het gerecht, waardoor zij hetzelfde gerecht bestelden. Zo was de sandwich een feit.

Lees verder onder de foto.

Sandwich
First Lady Jill Biden en premier Rishi Sunk eten een sandwich tijdens de lunch die voor de kroning van Charles en Camilla georganiseerd werd.

#4 Earl Grey

Niet alleen gerechten zijn naar royals genoemd. Ook drankjes moeten er aan geloven. Zo ook Earl Grey. Deze bekende theesmaak is vernoemd naar de Britse graaf Charles Grey, die tussen 1830 en 1834 premier van het Verenigd Koninkrijk was.

Lees verder onder de foto.

Earl-Grey
Earl Charles Grey.

Zoals bij veel gerechten, gaan verschillende verhalen de ronde over de manier waarop het drankje aan zijn naam komt. Het zou kunnen zijn dat Charles Grey het drankje kreeg aangeboden als een gift vanwege zijn rol in het aanpassen van de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en China. De familie van de graaf beweert echter dat hij de thee speciaal liet maken door een Chinese ambtenaar om de kalk in het water in Howick Hall, zijn huis, weg te krijgen. De thee bevat namelijk bergamotolie, wat de kalksmaak moest doen verdwijnen.

Lees verder onder de foto.

Thee
Drones vormen een theepot boven Buckingham Palace tijdens de viering van het zeventigjarig jubileum van koningin Elizabeth (2022).

#5 Bloody Mary

Eerder schreven we al een artikel over de Britse koningin Mary Tudor. Daarin legden we uit hoe de cocktail aan zijn bloederige naam komt. Klik hier om achter de herkomst van de naam van het drankje te komen.

Bloody-Mary
De Bloody Mary-cocktail is vernoemd naar Mary Tudor.

Foto's: ANP/Henri le Lieure

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--