Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het verhaal achter de bijzondere 'Girls of Britain and Ireland Tiara'

2 maart 2024 · Leestijd 3 min

De 'Girls of Britain and Ireland Tiara' heeft een lange historie en een bijzonder verhaal. De tiara, met maar liefst dertien diamanten, noemde koningin Elizabeth ook wel haar 'Granny's diadem'. Tegenwoordig zien we koningin Camilla verschijnen met dit koninklijke erfstuk. Lees hier meer over dit kostbare juweel.

De geschiedenis van de tiara gaat terug tot het einde van de negentiende eeuw, wanneer prinses Mary von Teck, de dochter van één van de neven van koningin Victoria, zich verlooft met prins George, de hertog van York. In 1893 trouwt het stel in de kapel van St. James' Palace. Mary ontvangt wel een heel bijzonder huwelijkscadeau, namelijk de 'Girls of Great Britain and Ireland Tiara'.

Lees verder onder de foto.

prinses Mary
Prinses Mary in haar trouwjurk in 1893. Dit portret is gemaakt door W. & D. Downey.

Het belangrijkste juweel van haar leven

Prinses Mary, die later koningin Mary van het Verenigd Koninkrijk zou worden, is erg onder de indruk van dit cadeau. Ze vertelt dat de tiara het belangrijkste juweel in haar leven zal gaan worden. Deze uitspraak bleek te kloppen, Mary was verzot op het diadeem.

Lees verder onder de foto.

Mary-van-Teck
Koningin Mary met het 'Girls of of Great Britain and Ireland-diadeem'.

Een onverwachtse twist

Ondanks haar liefde voor het juweel, past koningin Mary In 1914 de tiara een beetje aan. Zo laat ze de parels van de bovenkant van de tiara vervangen door dertien diamanten briljanten. De tiara is niet alleen mooi om te zien, maar heeft nog een onverwachtse twist. Als het licht er nét goed op schijnt, kun je in de schaduw meisjes hand in hand zien dansen, aldus juwelenhistoricus Martijn Akkerman. Nieuwsgierig naar hoe dit eruitziet? Kijk vanavond de aflevering van Blauw Bloed om 20:05 op NPO 2 om dit leuke beeld te zien.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Granny's diadem

De tiara wordt een echt familiestuk als koningin Elizabeth het juweel van Mary ontvangt ter ere van haar bruiloft met prins Philip in 1947. Opvallend is dat de koningin-moeder de tiara nooit heeft gekregen. Elizabeth noemt het juweel dan ook liefkozend 'Granny's diadem', oftewel grootmoeders diadeem. Het juweel wordt al snel een centraal onderdeel van haar sieradengarderobe, eerst als prinses en daarna als koningin van het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder onder de foto's.

Elizabeth tiara
Prinses Elizabeth zwaait terwijl ze een diamanten tiara draagt in 1951.
Elizabeth Winston Churchill
Prinses Elizabeth draagt de tiara terwijl ze Winston Churchill begroet in 1950.
Elizabeth tiara
Prinses Elizabeth draagt de tiara op een portret van 1951.

De favoriete tiara van Elizabeth

De 'Girls of Great Britain and Ireland tiara' blijft één van de favoriete tiara's van koningin Elizabeth. Ze draagt het bijvoorbeeld ook tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder onder de foto's.

Staatsbezoek-Verenigd-Koninkrijk
2018: Koningin Elizabeth met het 'Girls of Great Britain and Ireland-diadeem' tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.
Elizabeth tiara
Koningin Elizabeth geeft een speech terwijl ze de tiara draagt in 2011.

Koningin Camilla erft de tiara

Na het overlijden van koningin Elizabeth in september 2022, worden haar sieraden over de familie verdeeld. Haar favoriete tiara gaat naar de vrouw van koning Charles, koningin Camilla. Zij draagt de tiara voor het eerst tijdens een speciale receptie in Mansion House in 2023. De koningin combineert het juweel met een andere sentimentele set diamanten: de 'South African Diamonds', die in 1947 ook aan Elizabeth werden geschonken.

Camilla Tiara
Koningin Camilla verschijnt voor de eerste keer met de tiara in 2023.

Foto's: ANP / X @notaroyalexpert

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--