Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Haakon ontdekt onbekend stukje Noorwegen

27 februari 2020 · Leestijd 2 min

De Noorse kroonprins-regent Haakon heeft gisteren een stukje Noorwegen bezocht waar hij in zijn leven nog nooit eerder was geweest. Het gaat om het eiland Jan Mayen in de Noordelijke IJszee.

"Het was heel indrukwekkend om dit een keer met eigen ogen te zien. De natuur is ongelooflijk majestueus", aldus Prins Haakon na zijn bezoek. 

Haakon arriveerde in de sneeuw en kon slechts een glimp opvangen van de nog altijd actieve vulkaan op het 373 vierkante kilometer grote eiland. De vulkaan is 2277 meter hoog en heeft als naam de Beerenberg. Hij werd rondgeleid over een deel van het niet permanent bewoonde eiland.

Het laatste koninklijk bezoek aan deze buitenpost van Noorwegen was 44 jaar geleden, toen Haakons ouders als kroonprinselijk paar naar het eiland reisden. Jan Mayen, dat zo'n 600 kilometer ten noordoosten van IJsland en Groenland ligt, hoort sinds 1930 officieel bij Noorwegen. Het land vond het zowel strategisch als meteorologisch van grote waarde.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschiedenis en inwoners van Jan Mayen

De bevolking bestaat uit militairen en meteorologen, die er een belangrijk weerstation hebben. De meeste bewoners blijven zo'n zes maanden op Jan Mayen en worden dan afgelost. Haakon ontmoette ook een verpleegster. Haar deskundigheid is van groot belang want het dichtstbijzijnde ziekenhuis is duizend kilometer verder.

Het eiland Jan Mayen was in de zeventiende eeuw belangrijk voor Nederlandse walvisvaarders. Leuk weetje, in 1633 bezocht Michiel de Ruyter het eiland. In 1620 werd de naam Jan Mayen voor het eerst gebruikt in de Zeespiegel-atlas van Willem Blaeu. Het was een vernoeming naar de zeevaarder Jan Jacobsz May van Schellinkhout, die het eiland in 1614 bereikte.

Bron: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--