Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Huwelijksaanzoek en historische banden: dit hebben buitenlandse royals met Kenia

16 maart 2025 · Leestijd 5 min

Van alle koninklijke families hebben de Britse royals de meest innige band met Kenia. Koningin Elizabeth was tussen 1963 en 1964 staatshoofd van Kenia, haar vader werd er bijna gedood door een neushoorn en prins William stelde zijn vriendin Catherine Middleton hier een vraag die grote gevolgen zou hebben.

Op één knie in Kenia

Het gebeurde in 2010, toen William en Catherine samen op vakantie waren in Afrika. Nadat ze aan het Rutundu-meer geprobeerd hadden om forellen te vangen, keerden ze terug naar hun verblijf, een cabin met een prachtig uitzicht over het meer. In zijn rugzak had William de verlovingsring met de blauwe saffier van zijn moeder, prinses Diana en op de veranda van de cabin ging hij op één knie om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. ‘Het was een complete schok’, zei Catherine later. Volgens William was Kenia het meest geschikte land om zijn aanzoek te doen.

Lees verder onder de foto.

ANP-314436929
Officieel portret van William en Catherine ter gelegenheid van hun verloving in 2010. De ring die William in zijn rugzak meedroeg door Kenia, straalt aan Catherine’s vinger.

Bijna gedood door een neushoorn

De band van het Verenigd Koninkrijk met Kenia gaat terug tot 1888, toen de Britse Oost-Indië Compagnie voet aan wal zette in het oosten van Afrika, in het gebied dat we nu Kenia noemen. Het duurt tot 1924 voordat de Kenianen de eerste leden van de Britse koninklijke familie mogen begroeten. Dat zijn prins Albert (de latere koning George VI) en zijn echtgenote Elizabeth. Albert belandt tijdens dit bezoek in een hachelijk avontuur. Bij een jachtpartij wil hij een neushoorn doodschieten, hij rent achter het dier aan, maar de neushoorn draait zich om en wil de prins aanvallen. Een ervaren jager in het gezelschap schiet de prins letterlijk te hulp. Van tien meter afstand richt hij zijn geweer op het dier en de neushoorn valt dood neer.

Koning Willem-Alexander over Kenia: "Ik ben verliefd geworden op Oost-Afrika"

Lees ook over:

Koning Willem-Alexander over Kenia: "Ik ben verliefd geworden op Oost-Afrika"

Vier jaar later reizen prins Edward – de latere koning Edward VIII – en prins Henry, de Hertog van Gloucester, ook naar Kenia. Ooit de film Out of Africa met Meryl Streep gezien? De film vertelt het verhaal van de Deense Karen Blixen en haar echtgenoot die een plantage hebben in Oost-Afrika. Tijdens hun bezoek in 1928 ontmoeten de prinsen Edward en Henry de ‘echte’ Karen en haar echtgenoot. Karen vindt de Prins van Wales heel charmant en zij is niet de enige. 

Lees verder onder de afbeelding.

Koningin Victoria met haar zoon Edward VII, kleinzoon George V en achterkleinzoon Edward VIII (de
Koningin Victoria met haar zoon Edward VII, kleinzoon George V en achterkleinzoon Edward VIII in 1894.

Prins Edward ziet de reis naar Kenia als een heerlijk uitje, waar hij even het strakke protocol van zich af kan schudden. Hij drinkt, bezoekt nachtclubs en ontsnapt op een nacht langs een regenpijp uit het Government House – waar hij met zijn broer verblijft – om te gaan feesten. Hij wordt gepakt door een bewaker, maar als hij zegt dat hij de zoon van de koning is kan hij toch richting nachtclub gaan.

Koningin in Kenia

Het bezoek van prinses Elizabeth en prins Philip aan Kenia in 1952 verloopt heel anders. Naast verschillende officiële verplichtingen zijn Elizabeth en Philip van plan om veel aandacht aan de natuur te schenken. Op 5 februari komen ze aan bij het Treetops Hotel waar ze olifanten bekijken, die dichtbij water komen drinken. Terwijl Philip en Elizabeth in Treetops verblijven, sterft koning George VI en wordt Elizabeth het nieuwe staatshoofd.

Lees verder onder de foto.

ANP-430113993
Het Treetops Hotel waar Elizabeth en Philip verblijven op het moment dat koning George VI overlijdt en Elizabeth koningin wordt.

Het bezoek aan Kenia wordt voortijdig afgebroken. Op het vliegveld zingen schoolkinderen God save the Queen; het is de eerste keer dat het Britse volkslied speciaal voor koningin Elizabeth wordt gespeeld. Een paar maanden na dit bezoek wordt het Treetops Hotel verwoest tijdens de Mau Mau-opstand, die een einde wil aan de Britse koloniale overheersing. De opstand zal jaren duren, en wordt in 1960 definitief neergeslagen door Britse militairen.

Onafhankelijkheid in Kenia

Op 12 december 1963 verkrijgt Kenia eindelijk onafhankelijkheid, maar de band met het Verenigd Koninkrijk blijft omdat Kenia lid is van het Gemenebest. Het eerste jaar na de onafhankelijkheid van Kenia blijft Elizabeth ook staatshoofd van Kenia, maar op 12 december 1964 schaft het land de monarchie af en krijgt het een president.

In 1983 brengt koningin Elizabeth een staatsbezoek aan Kenia. Samen met prins Philip keert ze terug naar de plek waar ze koningin is geworden, maar een waterbuffel verspert de doorgang. Pas als leden van het gezelschap hem verjagen met stenen, kunnen Philip en Elizabeth doorlopen naar de plek waar ze in 1952 koningin is geworden. Slechts een paar stenen herinneren aan wat eens het Treetops Hotel was.

Lees verder onder de foto.

ANP-482725174

Bijna zestig jaar nadat Kenia de monarchie heeft afgeschaft, brengen koning Charles en zijn echtgenote koningin Camilla een staatsbezoek aan Kenia. Ze worden door de Keniaanse president William Ruto ontvangen in het State House, de officiële residentie van de Keniaanse president. ’s Avonds betuigt koning Charles spijt over de Britse reactie op de onafhankelijkheidsstrijd in Kenia. Hij heeft het over ‘afschuwelijke en niet te rechtvaardigen daden van geweld’, maar het is geen formeel excuus. Wel ontmoet hij familieleden van een van de leiders van de Mau Mau-opstand die in 1957 door de Britten werd opgehangen. Charles en Camilla bezoeken ook een opvangplek voor olifanten en neushoorns.

Lees verder onder de foto.

ANP-482722555
Koningin Camilla geeft een jong olifantje de fles.

Koningin Mathilde en prinses Elisabeth

Niet alleen de Windsors hebben Kenia bezocht. Ook de Belgische koningin Mathilde en prinses Elisabeth hebben bijzondere herinneringen aan het land.

In de zomer van 2019 bezoeken Mathilde en haar oudste dochter een aantal UNICEF-projecten in Kenia. Voor Elisabeth is het de eerste kennismaking met Oost-Afrika. Moeder en dochter bezoeken onder andere een vluchtelingenkamp in Kakuma, waar mensen uit Somalië en Ethiopië worden opgevangen. Elisabeth was vooral onder de indruk van de kinderen in het kamp: ‘Ze zijn nog zo klein en fragiel, maar hadden toch al zoveel trauma’s meegemaakt in hun leven. Verder was ik ook heel geraakt door de meisjes van mijn leeftijd die ik heb ontmoet, omdat ze zo’n moeilijk leven hebben gehad en zulke moeilijke situaties hebben beleefd. Maar toch tonen ze nog steeds zoveel moed en doorzettingsvermogen.’

Tekst: Simone Lamain

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--