Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terugblik: het ongelukkige huwelijk tussen koningin Wilhelmina en prins Hendrik

7 februari 2024 · Leestijd 3 min

Toen ze 10 jaar oud was werd prinses Wilhelmina, door het overlijden van haar vader koning Willem III, koningin der Nederlanden. Na haar officiële inhuldiging in 1898 - Wilhelmina was toen 18 jaar en meerderjarig - werd het tijd om een echtgenoot te zoeken voor de jonge koningin. Die werd gevonden in de vorm van de Duitse hertog Heinrich zu Mecklenburg-Schwerin. Vandaag in 1901 trouwden Wilhelmina en Heinrich met elkaar.

De zoektocht naar een geschikte huwelijkskandidaat

Na koningin Wilhelmina's inhuldiging in 1898 startte de zoektocht naar een geschikte huwelijkskandidaat. En die huwelijkskandidaat moest een Duitser worden, omdat Britse kandidaten afvielen vanwege de Boerenoorlog. In mei 1900 waren er op Slot Schwarzburg in het Duitse Thüringen ontmoetingen gearrangeerd tussen koningin Wilhelmina, haar moeder koningin Emma en drie kandidaten: Friedrich Wilhelm van Pruisen en de twee broers van Mecklenburg-Schwerin. Van de twee broers kwam alleen Heinrich opdagen en de keuze van Wilhelmina en Emma viel uiteindelijk op hem. Wilhelmina en Heinrich waren overigens familie van elkaar. De Russische tsaar Paul I en zijn vrouw Maria Fjodorovna waren zowel Wilhelmina's overgrootouders als de betovergrootouders van Heinrich. Op 12 oktober 1900 werd de verloving bekendgemaakt.

Lees verder onder de foto.

Verloving Wilhelmina en Hendrik
De dag na het bekend worden van de verloving gaan Wilhelmina en Hendrik samen paardrijden in de omgeving van Paleis het Loo. Het paar poseert hier in rijkostuum (1900).

7 februari 1901

Op 7 februari 1901 gaven koningin Wilhelmina en Heinrich elkaar het jawoord. Henrich ging vanaf die dag door het leven als prins Hendrik. Het burgerlijk huwelijk tussen Wilhelmina en Hendrik vond plaats op Paleis Noordeinde, het kerkelijk huwelijk in de St. Jacobskerk in Den Haag.

Lees verder onder de foto's.

Koningin Wilhelmina en prins Hendrik op 7 januari 1901
Koningin Wilhelmina en prins Hendrik op 7 januari 1901.
Koningin Wilhelmina en prins Hendrik op 7 januari 1901
De huwelijksinzegening in de Haagse St. Jacobskerk.
Koningin Wilhelmina en prins Hendrik op 7 januari 1901
Het koninklijk paar verlaat Paleis Noordeinde na het burgelijk huwelijk. De bruiloftsgasten keken toe en zongen liederen voor het paar.

Een ongelukkig huwelijk

Het huwelijk tussen Wilhelmina en Hendrik was helaas niet echt gelukkig te noemen. De twee kregen in 1909 een dochter, Juliana, die na drie miskramen werd geboren. De plichtsgetrouwe en strenge koningin en de goedmoedige Hendrik groeiden gedurende hun huwelijk al snel uit elkaar. Ook het voortdurende geldgebrek van Hendrik drukte een stempel op het huwelijk. Hendrik had dure hobby's en voorzag zijn arme Duitse familie van geld, maar kreeg geen toelage uit de Nederlandse staatskas. Ook gaf hij veel geld uit zijn maîtresses en aan de buitenechtelijke kinderen die hij bij hen verwekte. Het lukte hem niet om zijn uitgaven onder controle te krijgen en hij ging lening na lening aan om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.

Koningin Wilhelmina leed onder de buitenechtelijke avonturen en financiële praktijken van haar man. Vanaf het einde van de Eerste Wereldoorlog leefden zij dan ook vrijwel gescheiden. Voor het Nederlandse volk werd de schijn opgehouden van een gelukkig huwelijk. In 1926 verscheen onderstaande foto ter ere van het 25-jarig huwelijksjubileum van Wilhelmina en Hendrik.

Prinses Juliana, koningin Wilhelmina en prins Hendrik ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijk
Prinses Juliana, koningin Wilhelmina en prins Hendrik ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijk in 1926.

Lees ook: Willem-Alexander is het evenbeeld van koningin Wilhelmina.

Beeld: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--