Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Engeland-correspondent Lia van Bekhoven geeft duiding over 'Kate-gate'

16 maart 2024 · Leestijd 4 min

Afgelopen zondag plaatste Catherine, de prinses van Wales, een ogenschijnlijk lieve foto met haar drie kinderen: prins George, prinses Charlotte en prins Louis, ter ere van Moederdag. Achteraf bleek dat de prinses van Wales de foto zelf had bewerkt. Een onschuldige fout, zou je denken. Maar inmiddels draait de geruchtenmolen overuren en wordt er volop gespeculeerd over de toedracht ervan. We vragen Engeland-correspondent Lia van Bekhoven naar de zogenaamde 'Kate-gate'.

Je hoeft maar één krant open te slaan deze week en het gaat over de zogeheten 'Kate Gate'. Internationale media speculeren erop los over de gezondheid van Catherine, de prinses van Wales. Dat deden ze al nadat bekend werd gemaakt dat de prinses van Wales aan haar buik is geopereerd. Door haar langdurige afwezigheid maken veel buitenlandse media zich zorgen over de toestand van Catherine – en dat loopt na de bewerkte foto van afgelopen zondag de spuitgaten uit.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Complottheorieën over Catherine, de prinses van Wales

De bewerkte foto van Catherine wakkert de geruchtenmolen flink aan. Media schotelen het publiek meerdere complottheorieën voor. Zo denken sommige Britten zelfs dat Catherine overleden is. Dat het Britse hof gesloten blijft, helpt niet mee. Kensington Palace probeerde al eerder korte metten te maken met de geruchten door te vertellen dat Catherine gewoon bij Pasen aanwezig is, zoals dat ook in januari gecommuniceerd is. Maar nu blijkt dat dit niet voldoende heeft gewerkt. Engeland-correspondent Lia van Bekhoven geeft duiding.

Lees verder onder de foto.

kate-gate
Britse kranten staan vol met het nieuws over de bewerkte foto van Catherine, de prinses van Wales.

"Prins William is erg gesteld op zijn privacy en heeft een hekel aan de pers vanwege zijn verleden", zo schetst van Bekhoven. "Hij wil koste wat het kost zijn gezin beschermen. Hij vindt dat Catherine, nu zij ziek is, in alle rust thuis moet kunnen herstellen." Maar dat heeft ook een keerzijde. "Die radiostilte wordt opgevuld met roddels en speculatie en dat zou grotendeels opgelost zijn wanneer Catherine haar gezicht laat zien," aldus de Engeland-correspondent.

Lees verder onder de foto.

William Catherine adellijke titels Schotland
Prins William en Catherine, de prinses van Wales in 2023.

"Als je naar de peilingen kijkt, vinden de Britten ook dat William en Catherine het recht hebben om zich terug te trekken", duidt Lia van Bekhoven. "Maar aan de andere kant willen ze wel weten of het goed met haar gaat, want ze geven om haar."

Waarom laat koning Charles zijn gezicht wél zien?

Begin dit jaar werd ook duidelijk dat koning Charles kanker heeft. Hij laat zichzelf ondanks zijn kankerdiagnose nog regelmatig zien. Waarom pakken prins William en zijn vrouw het dan anders aan? Lia van Bekhoven: "Koning Charles heeft de boodschap van zijn moeder, koningin Elizabeth, goed begrepen. Die boodschap luidde: ik moet gezien worden om geloofd te worden. Charles gelooft dat en laat zich dus zien op foto's en video's"

Lees verder onder de foto.

charles-camilla-kerk-sandringham
Koning Charles en koningin Camilla zwaaien naar de aanwezige pers.

Heeft de 'Kate-gate' gevolgen voor het Britse koningshuis?

Gaat de bewerkte foto van Catherine, de prinses van Wales, gevolgen hebben voor de betrouwbaarheid van het Britse koningshuis? Volgens Lia van Bekhoven gaat dit nog een staartje krijgen. "Wat de buitenlandse media betreft, is het vertrouwen weg," aldus Lia. "De foto die destijds genomen en naderhand bewerkt is, heeft voor veel onrust gezorgd. De foto is vervalst, zo zeggen de grote persagentschappen. Zij denken dat er een compilatie is gemaakt van meerdere foto's."

"Hierdoor zien grote persagentschappen Kensington Palace niet langer als een betrouwbare bron en dat is heel bepalend voor het medialandschap." Grote media zijn immers afhankelijk van beelden van deze persagentschappen. "De foto die iedereen gerust had moeten stellen, heeft alleen maar voor meer achterdocht gezorgd", zo zegt de Engelandcorrespondent. "Het kan wel jaren duren om dit te herstellen."

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--