In de spotlight: de Japanse keizerin-emerita Michiko wordt vandaag 90 jaar
Op 20 oktober 1934 wordt Michiko Shoda geboren in Japan. Ze is een burgermeisje van katholieke komaf en haar vader is een rijke zakenman. In 1957 ontmoet ze de toekomstige keizer van Japan, Akihito. Iets wat haar hele leven op zijn kop zet.
Jongere jaren
Michiko groeit op in een katholiek gezin in Tokio waar geld ten overvloede aanwezig is. Maar ze is wel een burgermeisje, iets wat haar leven aan het hof later een stuk lastiger zal maken.
Lees verder onder de foto.
Ontmoeting met kroonprins Akihito
In 1957 loopt Michiko toenmalig kroonprins Akihito tegen het lijf op de tennisbaan. Ze is dan 22 jaar oud en weet de tenniswedstrijd te winnen. De prins raakt onder de indruk van zijn prachtige tegenstander, maar het Keizerlijk Hof is niet blij met de potentiële huwelijkskandidaat van Akihito. Michiko is namelijk een burgermeisje en is daarnaast katholiek in plaats van een aanhanger van het shintoïsme.
Lees verder onder de foto.
De vader van Michiko krijgt lucht van de prille relatie en stuurt zijn dochter naar Brussel om daar haar leven verder op te bouwen. Maar de liefde houdt stand, ondanks dat de twee tortelduifjes worden tegengewerkt door het Keizerlijk Hof. Prins Akihito schrijft liefdesbrieven en stuurt deze naar koning Boudewijn van België om ervoor te zorgen dat ze niet worden onderschept door het personeel van de kroonprins.
Lees verder onder de foto.
Uiteindelijk gaat het hof akkoord met het huwelijk van Akihito met een burgermeisje en wordt er gebroken met een eeuwenlange traditie in Japan. De huwelijksvoltrekking vindt plaats op 10 april 1959. Hiermee is Michiko het eerste burgermeisje dat met een Japanse troonopvolger trouwt. Lees hier meer over de troonopvolging in Japan.
Lees verder onder de foto.
Moeilijkheden binnen het Keizerlijk Hof
Al vrij snel beginnen de moeilijkheden aan het strenge Keizerlijk Hof in Japan. Ondanks de populariteit van 'hun prinses Mitchi', heeft Michiko het moeilijk met haar nieuwe rol. Zij moet zich bewijzen als de voorbeeldige prinses en vooral een (mannelijke) troonopvolger baren. In de Japanse keizerlijke familie is de vrouw immers ondergeschikt aan de man.
Lees verder onder de foto.
Michiko voedt haar drie kinderen Naruhito (1960), Akishino (1965) en Sayako (1969) zelf op, zonder een kindermeisje. Ze geeft haar kinderen borstvoeding en dat was ongekend in die tijd. Ook laat ze een keuken installeren in het paleis en kookt ze voor haar gezin. Deze ontwikkelingen worden door critici met argusogen gevolgd en het wordt haar niet makkelijk gemaakt.
Lees verder onder de foto's.
Verlies van haar stem
Dat blijkt uit het plotselinge verlies van haar stem in 1993. Akihito zit al vanaf 1989 op de troon, waardoor Michiko inmiddels keizerin-gemalin is. Maar de druk is enorm. Na twee maanden keert haar stem weer terug.
Haar oude dag
In 2019 gebeurt er iets bijzonders in Japan. Keizer Akihito treedt af, en dat is voor het eerst in Japan. Akihito en Michiko vieren dit jaar beiden hun negentigste verjaardag en genieten van hun pensioen. Elk jaar deelt het Japanse Keizerlijk Hof nog mooie foto's van het echtpaar. Recentelijk liet Michiko iedereen schrikken toen zij na een lelijke val in het ziekenhuis belandde. De keizerin-emerita moest geopereerd worden aan haar been en is inmiddels weer thuis om haar negentigste verjaardag te vieren.
Dit is overigens de reden dat veel namen uit de Japanse Keizerlijke Familie eindigen op -o.
Beeld: ANP
Geschreven door
Renée Prenger