Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wist je dat keizerin Sisi een tijd lang in Nederland verbleef?

31 maart 2024 · Leestijd 4 min

De Oostenrijkse keizerin en Hongaarse koningin Sisi is een begrip en iedereen heeft wel eens van haar gehoord. Wist je dat zij in haar leven een aantal maanden in Nederland verbleef? Benieuwd waarom? Lees dan verder.

In de podcast Maffe Monarchen bespreken Paul Rem en Cathelijne Blok het bijzondere leven van de Oostenrijkse keizerin Sisi. Zo ook haar verblijf in Nederland.

Een periode in de hoofdstad

In de periode 1884–1885 brengt keizerin Sisi een aantal maanden door in Nederland. Ze verblijft in Amsterdam, in het Doelenhotel om precies te zijn. Het hotel bestaat vandaag de dag nog steeds en heeft in zijn bestaan vele bekenden gasten ontvangen. De Oostenrijkse keizerin huurt het hotel voor maanden af en brengt een gevolg van zo'n 40 mensen, bestaande uit bijvoorbeeld hofdames en koks, met zich mee.

Lees hier meer over het leven van keizerin Sisi.

Het Nederlandse personeel zal vermoedelijk wel even raar opgekeken hebben bij het zien van de lijst met eisen van de keizerin. Sisi houdt er namelijk een bijzonder gezondheids- en schoonheidsregime op na en zet dit ook tijdens haar verblijf in Amsterdam voort. Zo slaapt ze altijd - dus ook in de winter - onder een open raam, bedekt door een nat laken en met een masker van verse aardbeien en kalfsschnitzel op haar gezicht. Het is maar waar je zin in hebt natuurlijk.

De 'vorstenknijper'

De reden dat Sisi Nederland aandoet is medisch. De keizerin heeft, naar eigen diagnose, last van ischias en wil behandeld worden door de Nederlandse Johann Georg Mezger. Hij is arts en masseur - vergelijkbaar met een fysiotherapeut - en wordt ook wel de 'vorstenknijper' genoemd. Een naam die hij te danken heeft aan zijn gefortuneerde en adellijke klantenkring. Zijn spreekuren houdt hij in het Amstelhotel, dat dichtbij het hotel ligt waar Sisi verblijft. In het Doelenhotel, waar ze verblijft, kan ze bovendien baden in zeewater, wat haar gezondheid ten goede zou komen.

Buiten Amsterdam

Sisi verblijft dan wel in Amsterdam, maar ook plekken buiten de stad brengt ze een bezoekje. Zo gaat ze onder andere naar Muiden en Hilversum en brengt ze een bezoek aan Apeldoorn waar ze op bezoek gaat bij koning Willem III, koningin Emma en hun dochter prinses Wilhelmina. Ook neemt ze een kijkje aan de Nederlandse kust en doet ze voor een paar weken Zandvoort aan. In een lange wandeling van maar liefst zeven uur loopt ze van Zandvoort naar Scheveningen. Dat wandelen is overigens iets wat Sisi veel, vaak en een tikje geobsedeerd doet, omdat het goed zou zijn voor haar gezondheid en schoonheid.

Lees verder onder de foto.

Sisi Zandvoort
In 2004 wordt in Zandvoort een beeld van Sisi onthuld, ter herinnering aan haar bezoek aan de badplaats in 1884.

Belaagd in het Vondelpark

Ook in Amsterdam legt ze kilometers te voet af - met een hofdame en een politieagent in haar kielzog - en gaat ze naar bijvoorbeeld Artis en de Hollandse Manege. Ze verplaatst zich altijd met voile of een waaier voor haar gezicht. Ook dat heeft weer te maken met haar obsessie met haar uiterlijk, ze wil zich namelijk niet meer laten zien of foto's van zich laten maken omdat ze zichzelf niet mooi genoeg meer vindt. Haar 'vermomming' trekt regelmatig de aandacht, want wie loopt er nu in de winter met een waaier voor haar gezicht? Tijdens een wandeling door het Vondelpark wordt ze nageroepen en bekogeld met zand. Even verderop op het Rembrandtplein wordt de waaier uit haar handen gestompt en wordt ze uitgescholden. Een actie waarvoor de Nederlandse Minister van Binnenlandse Zaken haar zijn excuses aanbiedt namens de Nederlandse staat en haar belager kan rekenen op een straf.

Bronnen: Maffe Monarchen, Lunenberg.info, Amsterdam.nl, visitzandvoort.nl, Ons Amsterdam, Wikipedia

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--