Koning Charles weer aanwezig bij Royal Maundy Service

Koning Charles is vandaag met koningin Camilla weer aanwezig tijdens de traditionele Royal Maundy Service. Vorig jaar moest hij "met pijn in zijn hart" verstek laten gaan in verband met de behandeling tegen kanker.
Koningin Camilla schreef vorig jaar geschiedenis door – voor zover bekend – als eerste echtgenote van de vorst leiding te geven aan deze eeuwenoude traditie. De Britse vorst bezoekt ieder jaar op Witte Donderdag, Maundy Thursday, deze kerkdienst. Hier lees je wat de geschiedenis is achter deze bijzondere dienst. Dit jaar wordt de dienst gehouden in Durham Cathedral, in het noordoosten van Engeland. Voorafgaand aan de dienst deelt koning Charles op Instagram een Paasboodschap, waarin hij de bekende tekst uit 1 Kortinthe vers 13 aanhaalt.
Tradities
De Royal Maundy Service is een kerkdienst vol met traditionele elementen. Zo krijgen koning Charles en koningin Camilla bij binnenkomst een klein boeket aangereikt. De koning deelt, als hoofd van de Church of England, aan 76 mannen en 76 vrouwen een muntje uit, Maundy coins genoemd. Het muntje is een manier om deze mannen en vrouwen te bedanken voor hun inzet voor de christelijke gemeenschap. Het aantal mensen dat een muntje krijgt is gelijk aan de leeftijd van koning Charles. Dit jaar zitten er twee muntjes in het zakje: ter herinnering aan de koningin-moeder Elizabeth en aan de Tweede Wereldoorlog.
Lees verder onder de foto's.


Toeschouwers
Er staan veel toeschouwers te wachten bij de aankomst van koning Charles en koningin Camilla. Sommigen wachten bij de kathedraal vanaf 6:00 uur in de ochtend. Onder de toeschouwers zijn ook enkele anti-monarchie protesten. Philip Plyming, het hoofd van de kathedraal, zegt voor aanvang van de kerkdienst dat Witte Donderdag in het teken staat van de dienst en het offer van Jezus. "Het zal zo bijzonder zijn om op zo'n gedenkwaardige manier degenen te vieren die vandaag het voorbeeld van Jezus uitdragen." Na de dienst gaat het koningspaar nog met wat toeschouwers op de foto.
Beeld: Instagram/X @durham_uni

Geschreven door
Arie Benschop