Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 dingen die je nog niet wist over koning Edward VII

3 mei 2023 · Leestijd 5 min

Hij was koning, vrouwenversierder en een dierenliefhebber. Ook werkte hij door tot op het allerlaatste moment. Dit zijn tien dingen die je nog niet wist over koning Edward VII.

#1 Zijn bijnaam is Bertie

Prins Albert Edward wordt op 9 november 1841 op Buckingham Palace geboren als de eerste zoon en het tweede kind van koningin Victoria en prins Albert. Door zijn familie en vrienden wordt hij al snel Bertie genoemd. Die bijnaam blijft trouwens niet zijn hele leven zo onschuldig, want met de tijd wordt prins Albert Edward ook geregeld ‘Dirty Bertie’ genoemd. Daarover verderop in dit artikel meer.

Lees verder onder de afbeelding.

Portret van Edward VII door Franz Xaver Winterhalter - Royal Collection Trust
Een portret van de jonge prins Albert Edward door Franz Xaver Winterhalter.

Komt de bijnaam Bertie je bekend voor? Dat kan kloppen. Ook de bijnaam van koning George VI was Bertie.

#2 Zijn opvoeding is zeer streng

Als oudste zoon van koningin Victoria is de toekomst van de kleine prins Albert Edward duidelijk: hij zal zijn moeder opvolgen en koning worden van het Verenigd Koninkrijk. Een belangrijke taak, waarop zijn ouders hem goed willen voorbereiden. Hij wordt onderworpen aan een zeer strenge opvoeding en zijn ouders zijn veeleisend als het op zijn schoolresultaten aankomt. Bertie blijkt echter meer een rebel te zijn en is bovendien ook niet zo goed op school, wat ervoor zorgt dat zijn ouders erg teleurgesteld in hem raken. Er wordt overigens vaak gezegd dat zijn strenge opvoeding juist heeft bijgedragen aan de rebellie van prins Albert Edward.

Lees verder onder de foto.

Queen_Victoria_Prince_Albert_and_their_nine_children
Koningin Victoria en prins Albert en hun negen kinderen in 1857.

#3 Hij is een womanizer

Over rebels gesproken: prins Albert Edward is niet vies van vrouwen en houdt wel van een feestje. In 1861 doet hij militaire ervaring op bij het leger en woont hij oefeningen bij in Ierland. In die tijd wordt hij verliefd op een Ierse actrice. Dit tot grote woede van zijn vader die, hoewel hij al ziek is, direct afreist naar Ierland om op zijn zoon in te praten. Het is het laatste gesprek dat de twee voeren, want prins Albert overlijdt kort daarna. In dat gesprek overtuigt prins Albert zijn zoon ervan te trouwen met de Deense prinses Alexandra, wat prins Albert Edward in 1863 doet. Dat hij een getrouwd man is, betekent overigens niet dat hij zijn wilde haren verliest. Albert Edward neemt het niet zo nauw met zijn trouwgeloften en houdt er talloze minnaressen op na. Al met al linken historici hem aan zo’n 55 verschillende vrouwen gedurende zijn leven. Je begrijpt nu wel waar de bijnaam ‘Dirty Bertie’ vandaan komt.

Lees verder onder de foto.

Edward en Alexandra op hun trouwdag door John Jabez Edwin Mayall
Prins Edward Albert en prinses Alexandra van Denemarken op hun trouwdag, geschilderd door John Jabez Edwin Mayall.

#4 Zijn moeder heeft een hekel aan hem

Er wordt weleens gezegd dat jongens moederskindjes zijn, maar dat gaat voor prins Albert Edward niet op. Vanwege zijn rebelse karakter en slechte schoolresultaten heeft koningin Victoria geen hoge pet op van haar zoon. Dat verergert wanneer haar man prins Albert sterft aan buiktyfus. Ze gelooft dat zijn dood de schuld is van hun zoon, omdat de al zieke prins Albert moest afreizen naar Ierland om na de affaire tussen Albert Edward en de Ierse actrice op hem in te praten. Koningin Victoria heeft geen goed woord over voor haar zoon en schrijft aan haar oudste dochter prinses Victoria dat ze “nooit meer naar hem kan en zal kijken zonder te huiveren”.

#5 Hij overleeft buiktyfus

Jaren na het overlijden van zijn vader wordt Albert Edward, die inmiddels koning Edward VII is, ook getroffen door buiktyfus. Er heerst grote nationale bezorgdheid over zijn gezondheid, maar gelukkig overleeft de koning de ziekte. De bevolking haalt opgelucht adem en door het hele land worden feesten georganiseerd om te vieren dat de koning nog leeft.

#6 Hij leeft erg ongezond

Koning Edward VII is dol op vrouwen en alcohol, maar ook op eten en sigaretten. De prins (later koning) eet naar verluidt vijf hele maaltijden per dag, van soms wel tien gangen per stuk. Daarnaast rookt hij als een schoorsteen. Twintig sigaretten en twaalf sigaren per dag zouden geen uitzondering zijn.

#7 Hij gelooft in gelijkheid tussen mensen

In zijn tijd als koning is Edward VII beleefd tegen iedereen die hij ontmoet, ongeacht hun klasse, ras of geslacht. Als hij afreist naar India wordt hij geconfronteerd met racisme. Hij schrijft daarover: “Dat een man een zwart gezicht heeft en een andere religie dan die van ons is nog geen reden om hem te behandelen als een bruut.” Een progressief standpunt in de 19e eeuw en het Britse koloniale tijdperk.

Lees verder onder de foto.

Edward VII, door W&D Downey, omstreeks 1900
Koning Edward VII, door W&D Downey, omstreeks 1900.

#8 Hij ‘bedenkt’ een kledingregel

Koning Edward VII laat altijd het onderste knoopje van zijn jas of blazer open en inspireert anderen in zijn omgeving. Daarmee bedenkt hij (onbewust) een kledingregel die tot op de dag van vandaag meegaat.

Lees verder onder de post.

Edward VII 1909 door Lionel Nathan de Rothschild
Koning Edward VII in 1909. Het onderste knoopje van zijn gilet is open. Foto door Lionel Nathan de Rothschild.

#9 Hij is beste vrienden met zijn hond

In 1902 verwelkomt koning Edward VII een nieuwe viervoeter op het paleis, genaamd Caesar of Notts. De kleine foxterriër en de koning worden al snel onafscheidelijk. Caesar gaat waar de koning gaat en draagt zelfs een halsband waarop “ik hoor bij de koning” staat. Wanneer Edward VII overlijdt is het hondenhart van Caesar gebroken. Als ook het hondje enkele jaren later sterft wordt er een beeld van het beestje bijgezet in de graftombe in St. George's Chapel, waar hij aan de voeten van zijn beste vriend de koning ligt.

Lees verder onder de foto.

Edward VII en Caesar
Koning Edward VII en zijn hondje Caesar.

#10 Hij werkt tot aan de laatste momenten van zijn leven

Hoewel koningin Victoria altijd haar twijfels had over de capaciteit van haar zoon als koning, bewijst Edward VII het tegendeel. Hij is een harde werker en werkt zelfs letterlijk tot aan zijn dood. Richting het einde van zijn leven heeft de koning last van bronchitis, bewusteloosheid en hartaanvallen, maar rust nemen vindt hij niet nodig. Ook op zijn sterfdag werkt de toegewijde koning stug door. Koning Edward VII overlijdt uiteindelijk op 68-jarige leeftijd in 1910.

Bron: Factinate, Anglotopia, Wikipedia, Royal Collection Trust

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--