Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Felipe luncht samen met Oekraïense president Zelensky

28 mei 2024 · Leestijd 3 min

Koning Felipe en koning Letizia hebben maandag president Zelensky van Oekraïne ontvangen op het Koninklijk Paleis in Madrid. De koning zei tijdens een officiële lunch dat Oekraïne kan rekenen op de steun van Spanje in de oorlog met Rusland.

In het teken van de strijdkrachten

De afgelopen dagen staan voor de Spaanse koninklijke familie voornamelijk in het teken van de militaire strijdkrachten. Zo zijn hij en koningin Letizia op zaterdag aanwezig op de Armed Forces Day, een jaarlijks terugkerend evenement ter ere van het Spaanse leger. Eerder die week mocht de Spaanse kroonprinses Leonor tijdens haar militaire opleiding bovendien een bijzondere onderscheiding in ontvangst nemen.

Lees verder onder de foto.

ANP-499530007
Koning Felipe en koningin Letizia tijdens de militaire parade op Armed Forces Day.

Veiligheidsdeal

Op maandagochtend landde de Oekraïense president op de luchthaven in Madrid. Bij aankomst werd Zelensky verwelkomd door koning Felipe. Eerder tekende president Zelensky een veiligheidsdeal met de Spaanse premier Pedro Sánchez, die voorziet in meer wapensteun in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Daarna werd hij door koning Felipe en koningin Letizia uitgenodigd voor een officiële lunch op het paleis.

Lees verder onder de foto.

ANP-499743137
Koning Felipe verwelkomt president Zelensky op het koninklijk paleis in Madrid.

Statement

Tijdens de officiële lunch heeft koning Felipe zijn steun uitgesproken aan Oekraïne. “De steun voor Oekraïne heeft een duidelijk doel, het bereiken van vrede in het land”, zei Felipe onder meer in zijn toespraak. “Samen zullen we ons onvermoeibaar inzetten om zo snel mogelijk de vrede tot stand te brengen die uw volk verdient en nodig heeft”. De koning verwees ook naar de internationale vredesconferentie over Oekraïne, die half juni in Zwitserland plaats zal plaatsvinden. Spanje gaat naar die bijeenkomst met een duidelijke boodschap aan Rusland. “Dat het een einde moet maken aan zijn aanvalsoorlog”, aldus Felipe.

Lees verder onder de foto.

ANP-499741131
Koning Felipe en koningin Letizia poseren met de Oekraïense president.

Meer steunbetuigingen

Koning Felipe is niet de enige die zijn steun heeft uitgesproken aan Oekraïne. Onlangs sprak ook koning Willem-Alexander zich in een videoboodschap uit over de huidige situatie in het land. "Ons doel is vrede te brengen in Oekraïne. Samen staan we sterk", vertelt de koning in zijn boodschap.

Foto's: ANP

Geschreven door

Mitchel van der Hoef

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--