Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning neemt besluit over de Gouden Koets en legt het zelf uit

13 januari 2022 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft een besluit genomen over het gebruik van de Gouden Koets! Omdat het onderwerp vaak zorgt voor flinke discussies, legt de koning zijn besluit in een videoboodschap uit.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Voorlopig zullen we de Gouden Koets nog even niet zien. "De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is en dat is nu niet het geval", aldus de koning. Maar de koets nooit meer gebruiken en wegstoppen lijkt ook niet aan de orde. "Het heeft geen zin om wat gebeurd is door de bril van onze tijd te veroordelen en te diskwalificeren", begint Willem-Alexander, "Simpelweg historische objecten en symbolen verbannen is beslist ook geen oplossing", concludeert hij.

De koning liet eerder weten de discussie over de koets te volgen, maar er niet aan deel te nemen.

Aan de tentoonstelling in het Amsterdam Museum komt in februari wel een einde. De Gouden Koets was een cadeau van de Amsterdammers bij de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898. Ze nam het rijtuig in 1901 pas in gebruik bij haar huwelijk.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--