Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paleis Noordeinde is opengesteld voor publiek, maar waarvoor wordt dit paleis eigenlijk gebruikt?

17 juli 2024 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander stelt Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke Stallen vanaf vandaag open voor publiek. In totaal kunnen tot en met 4 augustus 43.000 bezoekers het werkpaleis van de koning bezichtigen. Maar wat krijgen zij daar eigenlijk te zien en waarvoor dient Paleis Noordeinde?

Werkpaleis

Paleis Noordeinde in Den Haag is het werkpaleis van de koning. Hier brengt hij dan ook een groot gedeelte van zijn werkweek door, als hij niet op werkbezoek is naar een andere plaats natuurlijk. Ook het werkvertrek van koningin Máxima is gevestigd in Paleis Noordeinde. En niet alleen ons koningspaar werkt op dit paleis. Ook de meeste medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis, die de leden van het Koninklijk Huis ondersteunt bij hun werkzaamheden, werken op Noordeinde.

Op het paleis vinden er jaarlijks vele ontvangsten en audiënties plaats. De koning ontvangt er buitenlandse ambassadeurs voor de overhandiging van hun geloofsbrieven. En natuurlijk kennen we het paleis als startpunt van de koninklijke stoet op Prinsjesdag en de balkonscène die volgt na het voorlezen van de Troonrede.

Lees verder onder de foto.

ANP-478691828
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia, prinses Alexia, prinses Laurentien en prins Constantijn zwaaien naar het publiek vanaf het balkon van Paleis Noordeinde, op Prinsjesdag 2023.

Geschiedenis

De geschiedenis van Paleis Noordeinde gaat terug naar 1533. Een middeleeuwse hofstede op 'Int Nordende', aan de rand van het toenmalige Den Haag, werd toen verbouwd tot woonhuis. De jaren erna wisselde het huis meerdere keren van eigenaar. Vanaf 1591, toen de vierde vrouw van Willem van Oranje, Louise Coligny, er kwam te wonen, is de geschiedenis van het gebouw verbonden met de Oranjes. In de eeuwen die volgden heeft het gebouw zich ontwikkeld tot het Paleis Noordeinde zoals wij dat nu kennen. Sinds 1814 is het paleis gebruikt als residentie door koning Willem I, koning Willem III, koningin-regentes Emma en koningin Wilhelmina. In 1948, het jaar dat Juliana koningin werd, verwoestte een brand het middengedeelte van het paleis.

Lees verder onder de foto.

ANP-309021648
In mei 1948 woedt een brand op Paleis Noordeinde.

Koningin Julia koos ervoor Paleis Soestdijk te gebruiken als officiële residentie, en niet Paleis Noordeinde. De hofhouding behield er wel voor een deel haar werkruimtes. Na een grondige restauratie nam koningin Beatrix in 1984 Noordeinde weer intensief in gebruik als werkpaleis. En sinds zijn inhuldiging in 2013 gebruikt koning Willem-Alexander het dus ook als zodanig. Op het terrein van Paleis Noordeinde bevinden zich ook de Koninklijke Stallen, het Koninklijk Huisarchief en de Koepel van Fagel. Het paleis is eigendom van de staat en bij wet aan de koning ter beschikking gesteld.

Openstelling Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen

Deze zomer kunnen belangstellenden dus een kijkje nemen op Paleis Noordeinde. Ze krijgen daar het zogeheten Corps de Logis te zien. Dat zijn de ruimtes die door de koning gebruikt worden voor ontvangsten. Zo zien ze de Balkonkamer, waar geloofsbrieven aan de koning worden overhandigd en de Puttikamer, waar het koninklijk paar wekelijks vergadert met hun adviseurs. In de Koninklijke Stallen kunnen ze de paarden en koetsen bekijken. Het is niet voor het eerst dat de koning zijn werkpaleis en de koninklijke stallen openstelt voor publiek. Wel zijn er dit jaar 8000 bezoekers meer welkom dan vorig jaar. Wie graag een kijkje wil nemen moet snel zijn, want de tickets zijn bijna helemaal uitverkocht.

ANP-474654817 (1)
Bezoekers maken een foto in de koninklijke stallen, tijdens de openstelling in 2023.

Bron: ANP, Koninklijk Huis

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--