Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hier zie je: Koning opent de grootste zeesluis ter wereld

26 januari 2022 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft woensdag de grootste zeesluis ter wereld geopend. Met een druk op de knop heeft de koning de vervanger van de Noordersluis uit 1929, die te klein is geworden, geopend. Ook gaf hij de kapitein van de Bontrup Amsterdam, het eerste schip dat door de sluis voer, een seintje dat de sluis geopend is.

Na het openen van de zeesluis sprak de koning met betrokkenen, zoals degenen die de sluis hebben gebouwd, omwonenden en de havenbedrijven. De opening was via een livestream te volgen, die je hieronder alsnog kunt bekijken!

Zeesluis IJmuiden moet ruimte bieden aan de steeds groter wordende zeeschepen. De bouw van de zeesluis, die een halve kilometer lang is, startte halverwege 2016 en werd afgelopen augustus afgerond. Sindsdien is de nieuwe sluis uitvoerig getest en is er geoefend met hulpdiensten.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Amsterdamse wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken) noemt de nieuwe zeesluis "van levensbelang". "Met de nieuwe sluis is de haven van Amsterdam voor de komende honderd jaar verzekerd van toegang tot de wereldzeeën. Schepen kunnen nu, ongeacht eb of vloed, op elk tijdstip doorvaren naar de Amsterdamse havenregio. Zo kunnen we als stad en als regio onze internationale economische positie versterken. En zorgen voor de ontwikkeling van een circulaire energie- en grondstoffenhub."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--