Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Margrethe is de langstzittende op de troon in Denemarken (en dat is reden voor een feestje)

29 juli 2023 · Leestijd 4 min

Koningin Margrethe breekt in juli een bijzonder record: met 51 jaar en 6 maanden is zij de langst regerende monarch in Denemarken. Reden genoeg voor een feestje. Daarom staan wij stil bij haar bijzondere leven als koningin. Wist je bijvoorbeeld dat ze vriendinnen was met koningin Elizabeth?

Koningin Margrethe is sinds het overlijden van koningin Elizabeth jaar de op een na langstzittende vorst ooit. Het 'record' blijft nog altijd in handen van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV. Hij regeerde van 1643 tot 1715 en zat maar liefst 72 jaar en 110 dagen op de troon. De Deense koningin heeft dus nog wel even te gaan voordat ze dit record geëvenaard heeft. Ze zou dan zeker 104 jaar moeten worden. 

De Deense koningin zou deze maand dus de langst regerende koningin zijn van Denemarken, maar puristen zijn het erover eens dat ze niet de langst regerende monarch van het land is. Dat was volgens hen Christian IV die regeerde vanaf 12 april 1577 tot 28 februari 1648. Hij zat dus officieel 59 jaar op de troon. Of nou ja officieel? Christian IV was nog maar 11 toen hij koning werd, waardoor een regent zijn werkzaamheden waarnam tot hij in 1596 zelf het stokje overnam.

5 feitjes over de jubilerende koningin Margrethe van Denemarken

Om te vieren dat Margrethe in ieder geval het record heeft gebroken als langstzittende koningin, zetten we Margrethe in het zonnetje met interessante feitjes. Het levensverhaal van Margrethe is inmiddels al bekend, maar wist je bijvoorbeeld dat haar zus ook koningin is? 

1) Ze was bevriend met koningin Elizabeth 

Volgens ingewijden waren koningin Elizabeth en Margrethe dikke vriendinnen. De twee koninginnen hadden immers heel wat overeenkomsten. Zo werden ze allebei op jonge leeftijd koningin: Elizabeth op 26-jarige leeftijd, Margrethe toen zij 31 jaar was. Na het overlijden van hun mannen, kwamen ze er daarnaast allebei in hun eentje voor te staan. 

Lees verder onder de foto.

elizabeth-margrethe
2014: Koningin Elizabeth maakt een grapje met koningin Margrethe.

De Deense koningin ziet haar Engelse 'collega' echt als haar rolmodel. "De manier waarop ze haar plichten altijd heeft vervuld, hoe ze haar leven aan het ambt heeft gewijd. En ze deed het allemaal met een glimlach," zo zegt de Deense koningin In een gesprek met ITV News uit 2022 over Elizabeth. 

Dat Elizabeth al vanaf jonge leeftijd op de troon zat, heeft op koningin Margrethe naar eigen zeggen een enorme indruk gemaakt. "Dat ze zich al zo lang heeft gewijd aan haar ambt. Koningin zijn is voor het leven, voor ons allebei." 

2) Haar zus is de koningin van Griekenland 

Margrethe is niet de enige koningin van haar gezin en dat is echt uniek. Haar jongste zusje Anne-Marie is namelijk getrouwd met de laatste koning van Griekenland: Constantijn. Alhoewel Griekenland sinds 1973 geen monarchie meer is, behoudt Anne-Marie haar titel als koningin. Sinds de dood van haar man is Anne-Marie vaker in Denemarken om haar zussen Margrethe en Benadikte te bezoeken. 

Lees verder onder de foto.

Anne_marie_metmargrethe_goedformaat
Koningin Margrethe en koningin Anne-Marie.

Ontdek hier het hele verhaal van Anne-Marie van Griekenland. 

3) Ze zit nooit op haar troon 

Ondanks haar hoge leeftijd is Margrethe een 'moderne' koningin. Ze vindt een troon namelijk veel te achterhaald en zit er dan ook nooit op. Ze gebruikt ze niet voor officiële portretten en tijdens de traditionele nieuwjaarsontvangst zit ze altijd op een stoel in plaats van een troon. 

Lees verder onder de foto.

Koningin-Margrethe-blauwe-hofjurk-2020
2020: Koningin Margrethe tijdens de nieuwjaarsontvangst.

4) Ze heeft geen sociale media 

Alhoewel de Deense koningin modern is op het gebied van haar troon, gaat ze wat betreft sociale media minder met haar tijd mee. In 2021 gaf ze tijdens een wekelijks taalprogramma op de Deense radio al toe dat ze "amper verstand heeft van sociale media." Niet gek met haar 83 jaar. Bellen doet ze wel graag en dat is lastig zat voor de koningin.

Lees verder onder de foto.

Koningin_Margrethe_en_Frederik_Staatsraad_1.jpg

Op haar zestigste verjaardag maakte ze nog bekend dat ze geen computer met internetverbinding heeft. "Als het iets is met meer dan twee knopjes, begrijp ik het al niet meer", gaf de koningin toe. "Aan en uit, dat is alles wat ik aankan."

5) Ze verkoopt onder een pseudoniem haar kunst

In 2021 werd bekend dat koningin Margrethe stiekem haar kunst verkoopt onder een pseudoniem. Onder de naam Ingahild Grathmer verkocht de Deense een reeks aquarellen aan het veilinghuis Bruun-Rasmussen. Ze geeft wel vaker haar kunst weg aan goede doelen, maar doet dat over het algemeen onder haar eigen naam. 

Beeld: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--