Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijzonder erfstuk: koninginnen Mary, Elizabeth en Camilla droegen déze broche

3 april 2024 · Leestijd 3 min

Koningin Camilla droeg afgelopen weekend tijdens de paasdienst in St. George's Chapel een bijzondere broche. Het driekleurige juweel is een erfstuk dat aan Camilla's schoonmoeder koningin Elizabeth toebehoorde. Zij kreeg het op haar beurt van haar grootmoeder koningin Mary.

De Britse koninklijke familie kwam op eerste paasdag geheel volgens traditie bij elkaar in Windsor, waar zij in de St. George's Chapel een speciale kerkdienst bijwoonden. Ook koning Charles en zijn vrouw koningin Camilla waren daarbij. Camilla droeg een groene jurk met daarop een zwarte capecoat, gepaard met een broche die al ruim een eeuw in het bezit van de Britse koninklijke familie is.

Generatie op generatie

Koningin Camilla staat erom bekend regelmatig een niet vaak geziene broche uit de kast te halen om toe te voegen aan haar outfit. Afgelopen Pasen werd ze gezien met een driekleurige broche, gemaakt van diamant, saffier en smaragd.

Lees verder onder de foto.

Camilla broche
Op de jas van koningin Camilla zie je de broche die eerder in het bezit was van koningin Elizabeth en koningin Mary.

Het juweel is al een aantal generaties in het bezit van de Britse koninklijke familie. Origineel behoorde het toe aan koningin Mary, de vrouw van koning George V, die in het begin van de jaren 1900 voor het eerst gefotografeerd werd de broche. In 1909 droeg ze het tijdens de Cowes Regatta, waar de Britse koninklijke familie werd vergezeld door de Russische Tsaar Nicolaas II en zijn familie. De broche werd na haar overlijden geërfd door haar kleindochter koningin Elizabeth, die het juweel slechts een aantal keer droeg tijdens publieke aangelegenheden. Voor het boek 'Dressing The Queen' van Angela Kelly, dat gemaakt werd ter ere van haar diamanten regeringsjubileum in 2012, is koningin Elizabeth gefotografeerd met de broche op haar kleding. In onderstaande post zie je foto's waarop de koninginnen Camilla, Elizabeth en Mary de broche dragen.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De kleur groen

Camilla droeg de broche afgelopen weekend op een groene jurk en het is je misschien wel opgevallen dat ze niet de enige was die in die kleur verscheen bij de paasdienst. Ook prinses Anne en Sarah Ferguson droegen een outfit in deze kleur. En dat is geen toeval, want de kleur groen heeft een diepere betekenis voor de Britse koninklijke familie. De kleur Edinburgh green verwijst onder andere naar wijlen prins Philip, van wie het personeel uniforms droeg in deze kleur. Ook voor Catherine, de prinses van Wales, is groen een betekenisvolle kleur. Zij draagt vaak groen vanwege symbolische redenen, zoals tijdens de nationale Mental Health Awareness Week. Hierbij werd de Wear It Green campagne gelanceerd, waarbij opgeroepen werd groen te dragen om aandacht te vragen voor mentale gezondheid.

anne_windsor_2024
Prinses Anne.
Sarah ferguson_2024
Sarah Ferguson, de ex-vrouw van prins Andrew.

Bronnen: ANP, Instagram @britishroyaljewels

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--