Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Belgen vierden gisteren Koningsdag, maar zónder hun koning

16 november 2023 · Leestijd 2 min

Waar in Nederland koning Willem-Alexander en koningin Máxima zich met de menigte mengen om enthousiast Koningsdag mee te vieren, schitterde het Belgische koningspaar gisteren in afwezigheid. De Belgen vierden gisteren Koningsdag, maar dat deden ze traditiegetrouw zónder hun koning en koningin. Koning Albert en koningin Paola waren voor de verandering wél van de partij en vierden deze dag mee.

Op 15 november is het in België Koningsdag, een feestdag die al sinds 1866 elk jaar op deze dag wordt gevierd ter ere van de geboortedag van Leopold II (de tweede koning van België red.). Waar het in Nederland op Koningsdag draait om tompoucen en vrijmarkten, is de Koningsdag bij onze Zuiderburen geen volksfeest. Het is dan ook geen officiële vrije dag voor de Belgen. 

Speciale kerkdienst voor Koningsdag

De Belgische koninklijke familie bezocht deze Koningsdag een dienst in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Maar koning Filip en koning Mathilde sloten daar dus niet bij aan (net als vorig jaar). Waarom dat is, vraag je? Omdat het Belgische hof vindt dat zij zichzelf niet kunnen vieren. 

Lees verder onder de foto's.

Paola-albert-koningsdag
Koning Albert en koningin Paola in Brussel.
albert-paola
Koning Albert zag er kwiek uit bij Koningsdag.
astrid-albert-paola
Ook prinses Astrid, de dochter van koning Albert en koning Paola, was bij de kerkdienst aanwezig.

Na de traditionele kerkdienst was er een zitting met het parlement in het Paleis der Natie. Daar werden onder andere nationale orden uitgereikt, die je kunt vergelijken met de lintjes die men krijgt bij Koningsdag. 

Lees verder onder de foto's.

albert-paola-koningsdag2
Koning Albert en koningin Paola luisteren aandachtig naar een presentatie.
Laurent-astrid-albert-paola
Naast prinses Astrid was ook hun jongste zoon, prins Laurent, aanwezig.

Wél een nationale feestdag 

Maar gelukkig is er wel een ander moment waarop Koning Filip en koningin Mathilde hun gezicht mogen laten zien. Tijdens de nationale feestdag op 21 juli viert het koningspaar samen met hun gezin het feestje mee. Dan zijn ook alle Belgen vrij en wordt de dag groots gevierd met rommelmarkten, festivals en concerten. Eind goed, al goed.

nationale feestdag België 2023
Koningin Mathilde met haar twee dochters bij de nationale feestdag 2023. Ze hult zich wederom in het rood.

Foto's: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--