Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het is 21 juli dubbel feest voor Belgische royals: wat wordt er gevierd?

20 juli 2023 · Leestijd 3 min

Deze week vieren onze zuiderburen dubbel feest. Aanstaande vrijdag wordt in België niet alleen de nationale feestdag gevierd, ook het regeringsjubileum van koning Filip staat centraal. Welke festiviteiten staan er 21 juli op het programma en hoe zag deze dag er tien jaar geleden uit? Wij nemen je mee!

Nationale feestdag 

Ieder jaar staan de Belgen stil bij een historische gebeurtenis voor hun land. Op 21 juli 1831 legde de eerste koning van België, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed af. Dat gebeurde op het Koningsplein in Brussel. Leopold werd eerder dat jaar uitgeroepen tot koning nadat de Belgische revolutie tot de onafhankelijkheid van het land had geleid. 

Koning_Leopold I_België
Koning Leopold I.

Troonswisseling 

21 juli 2013 is een bijzondere dag voor de Belgen. Filip, dan nog prins, neemt het stokje over van zijn vader koning Albert II. Ondanks dat de Belgische troonswisseling er anders uitziet dan de inhuldiging van koning Willem-Alexander (30 april 2013), zijn er ook overeenkomsten. Zo ondertekent koning Albert de akte van abdicatie en legt koning Filip de eed af. Ook verschijnt de koninklijke familie op het balkon van het Koninklijk Paleis in Brussel. Vanaf die plek zwaait het gezelschap naar de toegestroomde menigte. 

Filip_Mathilde_Albert_Paola_2013
Koning Albert en koningin Paola nemen afscheid van het publiek. Het kersverse koningspaar, Filip en Mathilde, vergezellen hun (schoon)ouders bij dit emotionele moment.
Troonswisseling_België_2013
V.l.n.r koningin Fabiola (1928-2014), prinses Eléonore, koningin Mathilde, prins Gabriël, koning Filip, kroonprinses Elisabeth, prins Emmanuel, koning Albert en koningin Paola tijdens de troonswisseling.

Jubileum

Net als koning Willem-Alexander viert koning Filip dit jaar dat hij tien jaar op de troon zit. Vanwege het jubileum en de nationale feestdag staan er donderdag en vrijdag diverse festiviteiten op het programma. 

Zo zal het koningspaar donderdagavond aanwezig zijn bij een concert in Flagey en een bal op het Vossenplein in Brussel. De volgende dag is gevuld met de uitvoering van het Te Deum, een defilé en een Feest in het Park. Prinses Elisabeth en prins Gabriël defileren mee met hun promotie van de Koninklijke Militaire School.

Máxima_Filip_Mathilde_Willem-Alexander
Vorige maand waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek in België. Op de tweede dag waren beide koningsparen bij een muziekvoorstelling in Flagey, Brussel.
Filip_Mathilde_gezin_2022
Het koninklijk gezin nadat zij de Te Deum hebben bijgewoond in de Sint-Michiels-en-Sint Goedelekathedraal, nationale feestdag 2022.

Aan het defilé zullen 1345 mannen en vrouwen deelnemen. Niet alleen het leger, maar ook ongeveer zeventig jongeren lopen mee, net als 109 oudgedienden van het leger. Ook rijden 59 militaire grondvoertuigen mee en trakteert de luchtmacht de koning op een luchtshow. Boven de Brusselse straten zullen 27 vliegtuigen, waarvan tien F-16's, vliegen. De nationale feestdag wordt afgesloten met een concert en vuurwerkshow in het Brusselse Jubelpark. 

Mathilde_Filip_2023
Defilé op het Koninklijk Paleis in Brussel, nationale feestdag 2022.
Mathilde_Filip_2013
Feest in het Warandepark, 21 juli 2013.

Blauw Bloed is bij de festiviteiten rondom de nationale feestdag en doet uitgebreid verslag. Houd onze website en socials in de gaten voor foto's en video's! 

Beeld: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--