Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
Uitgelichte afbeelding

Praat mee: het koningshuis en Keti Koti

vandaag · 10:00

Update: vandaag · 12:23

Vandaag is het Keti Koti, de dag waarop we stilstaan bij het koloniale slavernijverleden en de afschaffing ervan vieren. Twee jaar geleden bood koning Willem-Alexander zijn excuses aan. Ook gaf hij de opdracht om een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de rol van het Huis Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis. Het is een onderwerp dat de koning belangrijk vindt om te bespreken, maar hoe doet hij dat?

De koning laat zich vaker uit over dit thema. De laatste keer was vorige week donderdag tijdens het groepsgesprek op het Nationaal Congres tegen Discriminatie en Racisme in Nieuwegein. Hij benadrukte dat Nederland zich blijvend moet inzetten om de doorwerking van het slavernijverleden in de hedendaagse samenleving aan te pakken.

"Nog lang niet klaar"

"We zijn nog lang niet klaar en staan eigenlijk pas aan het begin", zei de koning. Tijdens het congres kwamen vertegenwoordigers van verschillende gemeenschappen en instellingen aan het woord, die hun ervaringen met racisme en uitsluiting deelden. Ook op Huis ten Bosch wordt over dit onderwerp gesproken. Zo deelde koning Willem-Alexander dat zijn dochters het "volstrekt normaal" vinden dat mensen met verschillende achtergronden in harmonie samenleven. "Het erkennen van elkaars diversiteit kan ook een meerwaarde zijn", benadrukte de koning.

Lees verder onder de foto.

Excuses

Op 1 juli 2023 bood koning Willem-Alexander, in navolging van premier Rutte die dit eerder had gedaan, excuses aan voor de rol van het Koninkrijk der Nederlanden in het slavernijverleden. Dat deed hij tijdens de Nationale Herdenking op Keti Koti in Amsterdam. In zijn toespraak sprak hij over slavernij als een misdaad tegen de menselijkheid. Iets wat voor hem ook een persoonlijke dimensie heeft. "De stadhouders en de koningen van het Huis van Oranje-Nassau hebben hier niets tegen ondernomen", vertelde de koning over zijn voorgangers. "Voor het overduidelijke gebrek aan handelen tegen deze misdaad tegen de menselijkheid, vraag ik vandaag, op deze dag dat we samen het Nederlands slavernijverleden herdenken, vergiffenis." Ook heeft hij besloten om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de rol van het Huis van Oranje-Nassau in Het onderzoek wordt in 2026 afgerond.

Lees verder onder de foto.

Onderzoek

In de vijfde aflevering van de podcast "Door de ogen van de koning" vertelde koning Willem-Alexander dat hij opdracht heeft gegeven tot een onafhankelijk onderzoek naar de rol van het Huis van Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis en de slavernij. Volgens de koning is het van belang dat dit deel van de geschiedenis op basis van feiten en grondig historisch onderzoek wordt belicht "om historische feiten en ontwikkelingen te kunnen begrijpen en de impact daarvan op mensen en gemeenschappen zo scherp en eerlijk mogelijk onder ogen te kunnen zien".

Praat mee

Welke rol vind jij dat het koningshuis moet spelen rondom Keti Koti?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Beeld: ANP

Afbeelding van deze persoon
Meer over deze royalWillem-Alexander Claus George Ferdinand
Willem-Alexander Claus George Ferdinand

Meest gelezen

Lees ook

Mis niets van Blauw Bloed

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

Lees onze privacyverklaring.