Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koninklijke terugblik: deze royals bezochten Slowakije

6 maart 2023 · Leestijd 3 min

Deze week brengen koning Willem-Alexander en koningin Maxima een staatsbezoek aan Slowakije. Door de jaren hebben al veel royals een bezoek gebracht aan het land. Wij hebben alle bezoeken op een rijtje gezet!

Koningin Beatrix 

Koningin Beatrix was in 2007 in Slowakije. Tijdens het driedaagse staatsbezoek bracht zij onder andere een bezoek aan de hoofdstad Bratislava en het Danubiana-Meulensteen Art museum. Het museum is het levenswerk van de Eindhovense ondernemer Gerard Meulensteen die het in 2000 liet bouwen.

Het bezoek aan Slowakije werd afgesloten met een masterclass van de Nederlandse pianist Wibi Soerjadi. Koningin Beatrix schonk het concert aan president Ivan Gašparovičet en het Slowaakse volk. 

Koningin Elizabeth 

De Britse koningin Elizabeth en haar echtgenoot prins Philip bezochten in 2008 het land tijdens een tour door Slowakije en Slovenië.  

Tijdens het bezoek werd ook een ijshockey wedstrijd bezocht. Hier kreeg de koningin een sportieve taak: ze mocht de ijshockey puck laten vallen.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koning Harald

In 2010 zijn Koning Harald en Koningin Sonja van Noorwegen op bezoek in Slowakije. 

ANP-314110599

Spectaculaire beelden van koning Harald. Een adelaar landt op zijn arm tijdens een demonstratie traditioneel jagen met roofvogels. 

President Ivan Gasparovic in Nederland

Koningin Beatrix ontving in 2012 de Slowaakse president Ivan Gasparovic in Nederland. Samen bezochten zij onder meer de Brainport in Eindhoven.  

Prinses Beatrix

Prinses Beatrix is in 2016 opnieuw op bezoek in Slowakije. De prinses bezocht wederom het Danubiana Meulensteen Art Museum. Hier opende ze samen met de Slowaakse Minister van Cultuur een tentoonstelling over Joan Miró en kunstgroep CoBrA.

ANP-346369342

Aan het einde van haar bezoek aan het Museum stond de prinses erop om nog snel even een kijkje te nemen op het dak en het uitzicht over de Donau en de beeldentuin te bewonderen.

Prins Edward

In 2017 reikte de Britse prins Edward de Duke of Edinburgh Award uit aan groep jonge Slowaken in Bratislava. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koning Willem-Alexander 

Morgen begint het officiële bezoek aan Slowakije voor koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Tijdens het bezoek is vooral veel aandacht voor het thema media. Het koningspaar wordt dan ook vergezeld door staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media.

Het koningspaar gaat ondermeer een stadswandeling maken door Bratislava en ze bezoeken een school om met leerlingen te praten over democratie en desinformatie. Het bezoek duurt tot donderdag 9 maart. 

MaximaWillem-Alexander__1_.jpg

Foto's ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--