Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kroonprinses Victoria op de bres voor 'allemansrecht'

29 januari 2021 · Leestijd 2 min

De Zweedse kroonprinses Victoria heeft een lans gebroken voor het allemansrecht bij de opening van een seminar van Naturvårdsverket. Die overheidsorganisatie houdt zich bezig met natuur- en bosbehoud in Zweden. "We kunnen trots zijn op ons allemansrecht en we moeten zorgen dat we dat behouden", zei Victoria in haar speech.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Allemansrätten, of allemansrecht, ligt verankerd in de Zweedse samenleving. Het is geen wet, maar een zogeheten gewoonterecht dat iedereen toestemming verleent particuliere grond te betreden om van de natuur gebruik te maken. Het digitale seminar werd bijgewoond door natuurgidsen, onderwijsprofessionals en mensen die werkzaam zijn in natuurbeheer. Samen met toerisme-organisaties spraken ze over hoe er in de toekomst vormgegeven moet worden aan het allemansrecht.

In haar openingspraatje haalde Victoria haar natuurwandelingen aan die ze in de afgelopen jaren door alle landschappen van Zweden heeft gemaakt. Ze noemde de wandelingen "een unieke ervaring". Maar bovenal zei ze veel te hebben gehad aan de contacten met de mensen die in de natuur werken. "Niet alleen tijdens mijn wandelingen, maar ook bij andere gelegenheden, ben ik onder de indruk geraakt van jullie kennis en toewijding."

Banner-recht-doen.jpg

Victoria noemt het werk van de natuurbeschermers "zeer belangrijk". Maar het is ook zaak dat iedereen van de natuur kan genieten, stelt de kroonprinses. "Onze natuur is echt waardevol, net als het allemansrecht." Ze waarschuwt wel dat zowel de natuur als het allemansrecht onderhouden moeten worden. Dat kan volgens haar door het doorgeven van kennis en het kweken van begrip. Ze sloot haar speech af met de wens dat het allemansrecht verder uitgebouwd wordt zonder afbreuk te doen aan het respect voor de natuur en voor elkaar.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--