Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vrouwelijke royals klimmen het podium op om te praten over mentaal welzijn

11 oktober 2023 · Leestijd 5 min

Het was gisteren World Mental Health Day. Een dag waarop jaarlijks extra aandacht werd gegeven aan mentaal welzijn. Deze vier vrouwelijke royals klommen gisteren het podium op om te praten over dit belangrijke onderwerp.

Let op, deze tekst gaat over mentale problematiek. Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

Mentaal welzijn is voor veel royals een belangrijk thema in hun leven. Zo hebben bepaalde royals stichtingen opgezet waarmee ze het onderwerp uit de taboesfeer willen halen. Neem koningin Máxima bijvoorbeeld. Als erevoorzitter van MIND Us wil zij de drempel verlagen voor jongeren om over mentale worstelingen te praten. 

Letizia, Meghan, Catherine en Mathilde speechen over mentaal welzijn

Ook zijn er royals die erg openhartig zijn over de mentale worstelingen die ze zelf ervaren. Zo was prins Claus altijd erg open over zijn zielenpijn. En ook prinses Amalia is erg openhartig. In het boek 'Amalia' van Claudia de Breij gaf de Prinses van Oranje toe dat ze af en toe naar een psycholoog gaat om mee te praten. 

Lees verder onder de foto.

mindus-maxima
Koningin Máxima luistert aandachtig naar de verhalen in Groningen.

Gisteren, op World Mental Health Day, klommen vier vrouwelijke royals op het podium om te spreken over dit onderwerp.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hertogin Meghan

Hertogin Meghan en prins Harry waren gisteren in New York bij een gesprek dat werd georganiseerd door Project Healthy Minds en hun organisatie Archewell Foundation. Daar sprak Meghan onder meer met ouders die hun kinderen zijn verloren aan zelfdoding. Ook liet de hertogin zich uit over het gevaar van sociale media. "Mensen worden pijn gedaan. En mensen, vooral kinderen, gaan zelfs dood", zei Meghan. Prins Harry vulde nog aan dat hij en Meghan "steun, aandacht en een platform aan deze ouders willen bieden."

Lees verder onder de foto.

letizia-speech-mentale-problemen

Spaanse koningin Letizia 

De Spaanse koningin Letizia deed er nog een schepje bovenop en droeg gisteren een rap-tekst voor. Niet rappend, want de koningin wilde "zich uit respect voor de artiest niet aan de rap wagen." De tekst komt van rapper El Chojín, die mentale gezondheid in zijn teksten bespreekbaar maakt.

"Het komt wel bij me op dat als een of ander mediakanaal vanmiddag of morgen de kop 'De koningin rapt voor geestelijke gezondheid' boven een artikel zet, dat een goede manier is om de aandacht te vestigen op een kwestie die zo belangrijk en serieus is al deze", aldus Letizia.

Lees verder onder de foto.

2007 - Felipe en Letizia bij de begrafenis van Erika Ortiz
2007 - Felipe en Letizia bij de begrafenis van Erika Ortiz.

De koningin van Spanje riep in haar toespraak op om op een dag als deze te reflecteren op het afgelopen jaar en te luisteren naar wat mensen nodig hebben om gezond te worden en te blijven. Letizia zet zich al jaren in voor dit onderwerp. Ze heeft zelf ook te maken gehad met mentale problematiek en verloor haar zus aan zelfdoding. 

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Belgische koningin Mathilde 

Koningin Mathilde van België was gisteren in Brussel om het over mentaal welzijn te hebben. De koningin hield een openingsspeech en vertelde hoe zij ziet dat de coronacrisis, de verhoogde leefkosten, klimaatproblematiek en de toename van digitale technologie een enorme impact hebben op het psychisch welzijn. "Al deze elementen hebben impact op de mentale gezondheid: angsten, depressie, eenzaamheid, suïcidale gevoelens, burn-outs, eetstoornissen, fobieën, verslavingen en meer."

Lees verder onder de foto.

Koningin Mathilde Kom op tegen kanker

"Pesten, digitaal misbruik zoals wraakporno en te vroeg toegang tot ongepast materiaal veroorzaken psychologische schade en kunnen zelfs leiden tot zelfmoord", zei koningin Mathilde in haar speech. De Belgische koningin is dan ook blij dat er steeds meer aandacht komt voor dit onderwerp. "Laten we hopen dat onze gesprekken van vandaag zullen bijdragen aan een gezondere en meer veerkrachtige samenleving voor iedereen", zo sloot Mathilde haar toespraak af. 

Lees verder onder de foto.

catherine-speech

Catherine, de prinses van Wales 

Prins William en Catherine, de prinses van Wales, waren gisteren in Birmingham. Hier werd aandacht besteed aan mentaal welzijn. De prinses van Wales gaf een openhartige speech waarin ze zei dat "alleen praten over mentale gezondheid niet genoeg is." Het stel sprak ook met jongeren van onder de 25 over dit onderwerp. 

Catherine: "Alhoewel er steeds meer gesprekken over het onderwerp zijn, is het cruciaal dat we ons nu focussen op hoe we over onze mentale gezondheid praten. En, misschien nog wel belangrijker, wat we gaan doen om positieve, preventieve oplossingen te gaan bedenken voor het grootste probleem van dit moment." 

Lees verder onder de foto.

catherine-prinses-van-wales

"Prins William en ik geloven dat we ons best moeten doen om jongeren te helpen met het ontwikkelen van de emotionele en sociale vaardigheden die ze nodig hebben voor een goede mentale gezondheid. Zodat zij kunnen gedijen in deze moderne wereld." 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--