Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze royals maken met hun stichtingen mentale problematiek bespreekbaar

6 september 2023 · Leestijd 4 min

Op 10 september is het World Suicide Prevention Day, een dag waarop we stilstaan bij mensen die zijn overleden door suïcide. Deze week staan we daarom extra stil bij onze mentale gezondheid. Ook deze royals zetten zich met hun stichtingen in om mentale gezondheid bespreekbaar te maken.

Iedereen krijgt helaas weleens te maken met mentale gezondheidsklachten. Het is daarom extra belangrijk dat het taboe rondom deze problematiek verdwijnt. Deze royals hebben vaak zelf heel wat voor de kiezen gehad en weten daardoor heel goed hoe belangrijk het is om over mentale klachten te kunnen (en te mogen) praten met je naasten. Om anderen hierbij te ondersteunen hebben deze royals een goed doel of stichting opgezet. 

Disclaimer: denk je zelf aan zelfdoding en zoek je hulp? Bel dan met 0800-0113 of chat gratis op de website van 113. 

Heads Together 

Prins William en Catherine, de prinses van Wales, zijn via The Royal Foundation betrokken bij Heads Together. Dat is een non-profitorganisatie die het toegankelijk wil maken voor Britten om het over hun mentale gezondheid te hebben. Ze maken campagnes om het bewustzijn voor de problematiek te vergroten, maar zamelen ook geld in voor initiatieven die het makkelijker moet maken om het over deze gezondheidsklachten te hebben.

Lees verder onder de foto. 

william-catherine-heads-togetherr
2022: Prins William en prinses Catherine bezoeken The Rainbow Centre om het te hebben over mentale klachten bij jongeren.

Begin 2017 trok het stel samen met prins Harry een sprintje. Dit deden ze tijdens een training van de renners die meededen aan een speciale marathon voor Heads Together. 

Lees verder onder de foto.

2017-william-harry-catherine-marathon

William en Catherine hebben tevens meegewerkt aan Shout, een chatprogramma waar Britten 24/7 terecht kunnen om te praten met een professional. 

Mind US 

"Een op de zeven jongeren heeft last van depressieve klachten en een op de drie jongeren voelt prestatiedruk, en het taboe is nog niet weg dat je vrij over deze problemen kunt spreken," zegt koningin Máxima op de website van MIND Us. Ze is erevoorzitter van de stichting en dat heeft een hele persoonlijke reden. "Zoals je weet heeft mijn zusje zelfmoord gepleegd en als ik terug denk in de tijd begonnen haar problemen toen zij veertien jaar was."

Lees verder onder de foto's.

Máxima start Mind Us 2022
Koningin Máxima bij de lancering van MIND Us in 2022.
Koningin-Maxima-Mind-Us

Wetende dat 75% van de mentale problemen beginnen in de leeftijdscategorie van 14 tot 25 jaar, wil koningin Máxima de drempel verlagen om over deze problemen te kunnen praten. "Natuurlijk kunnen we niet iedereen helpen, maar we willen er zo wel voor iedereen kunnen zijn." De rol van de koningin is zoals ze zelf zegt: "Mensen bij elkaar brengen, met jongeren praten en hen energie geven." 

Lees verder onder de foto.

Máxima MindUs leiden

MIND Us is in 2022 opgericht in nauwe samenwerking met MIND en richt zich vooral op het bespreekbaar maken van mentale worstelingen onder jongeren. 

Invictus Games 

In 2014 richtte prins Harry de Invictus Games op. Een internationaal sportevenement voor veteranen die lichamelijk of mentale verwondingen hebben opgelopen in hun tijd in het leger. Dit kunnen lichamelijke beperkingen zijn, maar ook mentale problematiek zoals PTSS (Posttraumatische stress stoornis). Daarmee geeft prins Harry (letterlijk) een podium aan de veteranen die bijvoorbeeld kampen met vreselijke trauma's. 

Lees verder onder de foto.

Prins Harry en prinses Margriet bij kick-off Invictus Games 2020 (POOL)
Prince Harry watches sports during the presentation of the Invictus Games The Hague 2020. In exactly one year the sports event for physically and mentally injured soldiers will be held in the Zuiderpark. In the Hague, the Netherlands, May 9, 2019. ANP POOL PATRICK VAN KATWIJK.

Doordat het sportevenement zich focust op herstel, inspireren deze helden anderen die in hetzelfde schuitje zitten. Ondanks hun verwondingen of 'beperkingen' behalen zij knappe prestaties op het gebied van sport, en dat mag gevierd worden. In een nieuwe documentaire van de Britse prins en zijn vrouw Meghan Markle krijgen we een uniek en indrukwekkend beeld van het leven van deze veteranen. 

Prins_Harry_speech_Invictus_Games

Foto's: ANP 

Het is Blue Monday: Deze royals zijn openhartig over hun mentale gezondheid

Lees ook over:

Het is Blue Monday: Deze royals zijn openhartig over hun mentale gezondheid
Vanaf vandaag is de documentaire over de Invictus Games te zien op Netflix

Lees ook over:

Vanaf vandaag is de documentaire over de Invictus Games te zien op Netflix
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--