Deze royals maken met hun stichtingen mentale problematiek bespreekbaar
Op 10 september is het World Suicide Prevention Day, een dag waarop we stilstaan bij mensen die zijn overleden door suïcide. Deze week staan we daarom extra stil bij onze mentale gezondheid. Ook deze royals zetten zich met hun stichtingen in om mentale gezondheid bespreekbaar te maken.
Iedereen krijgt helaas weleens te maken met mentale gezondheidsklachten. Het is daarom extra belangrijk dat het taboe rondom deze problematiek verdwijnt. Deze royals hebben vaak zelf heel wat voor de kiezen gehad en weten daardoor heel goed hoe belangrijk het is om over mentale klachten te kunnen (en te mogen) praten met je naasten. Om anderen hierbij te ondersteunen hebben deze royals een goed doel of stichting opgezet.
Disclaimer: denk je zelf aan zelfdoding en zoek je hulp? Bel dan met 0800-0113 of chat gratis op de website van 113.
Heads Together
Prins William en Catherine, de prinses van Wales, zijn via The Royal Foundation betrokken bij Heads Together. Dat is een non-profitorganisatie die het toegankelijk wil maken voor Britten om het over hun mentale gezondheid te hebben. Ze maken campagnes om het bewustzijn voor de problematiek te vergroten, maar zamelen ook geld in voor initiatieven die het makkelijker moet maken om het over deze gezondheidsklachten te hebben.
Lees verder onder de foto.
Begin 2017 trok het stel samen met prins Harry een sprintje. Dit deden ze tijdens een training van de renners die meededen aan een speciale marathon voor Heads Together.
Lees verder onder de foto.
William en Catherine hebben tevens meegewerkt aan Shout, een chatprogramma waar Britten 24/7 terecht kunnen om te praten met een professional.
Mind US
"Een op de zeven jongeren heeft last van depressieve klachten en een op de drie jongeren voelt prestatiedruk, en het taboe is nog niet weg dat je vrij over deze problemen kunt spreken," zegt koningin Máxima op de website van MIND Us. Ze is erevoorzitter van de stichting en dat heeft een hele persoonlijke reden. "Zoals je weet heeft mijn zusje zelfmoord gepleegd en als ik terug denk in de tijd begonnen haar problemen toen zij veertien jaar was."
Lees verder onder de foto's.
Wetende dat 75% van de mentale problemen beginnen in de leeftijdscategorie van 14 tot 25 jaar, wil koningin Máxima de drempel verlagen om over deze problemen te kunnen praten. "Natuurlijk kunnen we niet iedereen helpen, maar we willen er zo wel voor iedereen kunnen zijn." De rol van de koningin is zoals ze zelf zegt: "Mensen bij elkaar brengen, met jongeren praten en hen energie geven."
Lees verder onder de foto.
MIND Us is in 2022 opgericht in nauwe samenwerking met MIND en richt zich vooral op het bespreekbaar maken van mentale worstelingen onder jongeren.
Invictus Games
In 2014 richtte prins Harry de Invictus Games op. Een internationaal sportevenement voor veteranen die lichamelijk of mentale verwondingen hebben opgelopen in hun tijd in het leger. Dit kunnen lichamelijke beperkingen zijn, maar ook mentale problematiek zoals PTSS (Posttraumatische stress stoornis). Daarmee geeft prins Harry (letterlijk) een podium aan de veteranen die bijvoorbeeld kampen met vreselijke trauma's.
Lees verder onder de foto.
Doordat het sportevenement zich focust op herstel, inspireren deze helden anderen die in hetzelfde schuitje zitten. Ondanks hun verwondingen of 'beperkingen' behalen zij knappe prestaties op het gebied van sport, en dat mag gevierd worden. In een nieuwe documentaire van de Britse prins en zijn vrouw Meghan Markle krijgen we een uniek en indrukwekkend beeld van het leven van deze veteranen.
Foto's: ANP
Lees ook over:
Het is Blue Monday: Deze royals zijn openhartig over hun mentale gezondheid
Lees ook over: