Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Limburg en de Oranjes: van stroeve band naar meezingen in Maastricht

8 oktober 2023 · Leestijd 3 min

In de provincie Limburg is een band met de Oranjes niet vanzelfsprekend. Aangezien de provincie lang niet bij de republiek Nederland hoorde, voelt Limburg zich soms als een vreemde eend in de bijt. Toch is de band tussen de Oranjes en de regio een stuk verbeterd en gaan de koning en koningin er regelmatig op bezoek.

In de Blauw Bloed uitzending van aanstaande zaterdag zien we een aflevering van de serie Steden en Streken. Kunsthistoricus Paul Rem neemt ons mee op reis door het land en vertelt over de connectie van de Oranjes met de verschillende regio's. Deze week is de streek Zuid-Limburg aan de beurt, waar we de vele bezoeken zien die de koninklijke familie aan de regio bracht. In dit artikel duiken we wat dieper in de geschiedenis.

Lees verder onder de foto.

Koningspaar_in_Maastricht_2013
Na de troonswisseling in 2013 bezoeken Willem-Alexander en Máxima alle provincies. Zo ook de provincie Limburg. Het kersverse koningspaar doet onder meer Maastricht aan.

De Oranjes en Limburg: van oudsher geen natuurlijke band 

Het Oranjehuis was in tijden van de Republiek al enorm populair boven de rivieren. Limburg maakte voor een deel van de Nederlandse geschiedenis geen deel uit van de Nederlandse republiek en vierde al die tradities die bij het koningshuis hoorden dan ook niet mee. Zo vertelt huishistoricus Hugo Luijten in de radiodocumentaire 'Limburg en de Oranjes’ van L1imburg. Dat ze geen hele geschiedenis hebben met de Oranjes kan een van de redenen zijn dat Limburgers anno 2023 een minder warme band voelen met het Nederlandse koningshuis, zo stelt Luijten. 

Lees verder onder de foto.

beatrix-claus-limburg
24 juni 1980: Koningin Beatrix en prins Claus brengen na de inhuldiging een bezoek aan de provincie Limburg.

Het geloof speelt een rol 

Ook het geloof speelt een rol bij het ontbreken van een natuurlijke band met het koningshuis. "De Oranjes waren immers protestants terwijl de ruime meerderheid, zelfs 98% katholiek was in Limburg," zegt Luijten in de podcast. "Dat maakte het ook erg moeilijk om warme gevoelens voor het koningshuis te ontwikkelen." Dat de regio Brabant (waar de meerderheid ook katholiek was) wel een betere connectie had met het koningshuis zou kunnen komen doordat zij wél voor het grootste deel bij de Republiek hoorde. In 1867 werd Limburg een volwaardige provincie van Nederland. 

Van een stroeve band naar hossen in Maastricht 

Door de eeuwen heen is de band tussen de Limburgers en de Oranjes een stuk verbeterd. De Nederlandse koninklijke familie brengt dan ook regelmatig een bezoek aan de regio. Zo ondersteunden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2015 ex-mijnwerkers die door het sluiten van de mijnen in 1965 hun baan verloren. Dat werd in de regio onwijs gewaardeerd. 

Lees verder onder de foto.

Het koningspaar gaat met 'mijnwerkers' op de foto.
Het koningspaar gaat met 'mijnwerkers' op de foto.

In 2021 reisden Willem-Alexander en Máxima ook af naar Limburg, maar voor een vervelende reden. Valkenburg werd geteisterd door overstromingen, met veel schade tot gevolg. De koning en koningin bezochten het rampgebied, maar lieten het daar niet bij. Ze beloofden terug te komen in betere tijden en die belofte kwamen ze na in het voorjaar van 2022. 

Lees verder onder de foto's.

Willem-Alexander en Máxima bekijken waterschade in Valkenburg
Willem-Alexander en Máxima bekijken waterschade in Valkenburg.
Valkenburg 2022
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen een bezoek aan Valkenburg in 2022.

Koningsdag 2022 

Op 27 april 2022 was het feest in Maastricht. De hele koninklijke familie was in de regio Zuid-Limburg om de nationale feestdag uitbundig te vieren. Er werd zelfs mee gedanst (en gehost) op Rowwen Hèze! 

Koningsdag_Maastricht_2022_13
Koning Wille-Alexander en koningin Máxima dansen op het podium tijdens Koningsdag 2022 in Maastricht.

Foto's: ANP 

Paul en de Provincie: Limburg, koninklijke steun na mijnsluiting

Lees ook over:

Paul en de Provincie: Limburg, koninklijke steun na mijnsluiting

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--