Koningspaar luncht met twaalf Commissarissen van de Koning op het paleis

Woensdagmiddag worden de tafels gedekt op Paleis Huis ten Bosch voor twaalf speciale gasten die komen lunchen met het koningspaar. De voltallige Kring van Commissarissen van de Koning praat met koning Willem-Alexander en koningin Máxima over provinciale kwesties, onder het genot van een uitgebreid middagmaal.
Het is de tweede keer dat het koningspaar de Kring van Commissarissen van de Koning uitnodigt voor een lunch op Paleis Huis ten Bosch. Onze Blauw Bloed-verslaggever en cameraman zijn erbij. De in totaal twaalf commissarissen gaan in gesprek over onderwerpen die in de provincies spelen. Ook is de lunch een uitgelezen moment om de "hele bijzondere band" tussen de twaalf en de koning te onderstrepen.
Lees ook over:
Kijkersvraag: wat doet een commissaris van de Koning?
Dankwoord
Voordat de lunch wordt opgediend, houdt koning Willem-Alexander een korte toespraak. "Ik hoop dat we weer een leuke, informele lunch kunnen hebben waar we de lokale problemen kunnen bespreken maar ook andere dingen", begint de koning. "Normaal gesproken zien we u snel bij een auto, bij binnenkomen of weggaan. Dan hebben we geen kans om met u te praten, dus als u iets te zeggen heeft gebruik deze lunch om de momenten die u anders niet gebruikt, te gebruiken", vertelt Willem-Alexander terwijl er een vrolijk gelach van het gezelschap klinkt. "Heel veel dank voor uw inzet voor Nederland en de provincies. Dank u wel", speecht de koning terwijl hij zijn glas heft.
Lees verder onder de foto's.



Yoghurt-basilicum ijs
Tijdens de lunch op het paleis worden geen broodjes kaas en een soepje geserveerd. De tafel in de Witte Eetzaal is uitgebreid gedekt en ter decoratie staan er rode, witte, blauwe én oranje bloemen in vaasjes. Op het menu staan onder andere gebakken coquilles, een rouleau van bresse kip met geroosterde groenten en gevogelte ravioli, waar geselecteerde wijnen bij worden geschonken. Ook is er een nagerecht: Lambada aardbeien – ook wel bekend als de koningin onder de aardbeien – met yoghurt-basilicum ijs.

Beeld: ANP

Geschreven door
Jeanine van Nieuwkoop - Steenhoven