Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
Uitgelichte afbeelding

Mag prinses Amalia trouwen met een troon­op­vol­ger?

25 februari 2024 · 14:00

Update: 28 november 2024 · 13:38

In Nederland verliezen leden van het Koninklijk Huis het recht op de troon als ze zonder toestemming van de Staten-Generaal trouwen. Maar mag prinses Amalia met de troonopvolger van een ander land trouwen? Wij zochten het voor je uit!

Veel koninkrijken hebben hun succes te danken aan gearrangeerde huwelijken in het verleden. Vaak werd een huwelijkspartner gekozen op basis van strategische overwegingen. Gelukkig kunnen royals tegenwoordig gewoon trouwen voor de liefde. Maar de keuze voor een levenspartner kan wel degelijk grote gevolgen hebben voor een royal.

Prinses Irene verloor haar aanspraak op de troon

Zo moest prinses Irene, de zus van prinses Beatrix, haar aanspraak op de troon laten vallen toen ze trouwde met de Spaanse prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme. Prinses Irene bekeerde zich voor haar huwelijk tot het katholicisme, iets wat een rel veroorzaakte in het verzuilde Nederland. Ook haar familie is niet blij met de bekering, en is niet bij haar huwelijk. Uiteindelijk verloor Irene zo haar aanspraak op de troon. In de uitzending van afgelopen zaterdag licht historicus Simone Lamain deze kwestie toe.

Lees verder onder de foto.

Prinses Irene en prins Carlos Hugo in 1964.

Tegenwoordig komt het eigenlijk niet voor dat twee troonopvolgers met elkaar in het huwelijksbootje stappen. Als dat wel gebeurt, is één van de twee verplicht om afstand te doen van zijn of haar aanspraak op de troon. Het is dus niet mogelijk dat er twee koninklijke families binnen één koninkrijk op de troon zitten.

Een stadhouder en koning tegelijk

Vroeger was dit niet altijd verplicht. Stadhouder Willem de Derde trouwde in 1689 met de Britse Mary Stuart, waardoor hij koning werd van Engeland, Ierland en Schotland. Hij combineerde zijn koninklijke taken met zijn stadhouderschap in de Nederlanden.

Een schilderij van Koning-stadhouder Willem III, gemaakt door Jean Henri Brandon in 1697.

Foto's: ANP / Nationaal Archief

Afbeelding van deze persoon
Meer over deze royalCatharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria
Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria

Meest gelezen

Lees ook

Mis niets van Blauw Bloed

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

Lees onze privacyverklaring.