Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mag prinses Amalia trouwen met een troonopvolger?

25 februari 2024 · Leestijd 2 min

In Nederland verliezen leden van het Koninklijk Huis het recht op de troon als ze zonder toestemming van de Staten-Generaal trouwen. Maar mag prinses Amalia met de troonopvolger van een ander land trouwen? Wij zochten het voor je uit!

Veel koninkrijken hebben hun succes te danken aan gearrangeerde huwelijken in het verleden. Vaak werd een huwelijkspartner gekozen op basis van strategische overwegingen. Gelukkig kunnen royals tegenwoordig gewoon trouwen voor de liefde. Maar de keuze voor een levenspartner kan wel degelijk grote gevolgen hebben voor een royal.

Prinses Irene verloor haar aanspraak op de troon

Zo moest prinses Irene, de zus van prinses Beatrix, haar aanspraak op de troon laten vallen toen ze trouwde met de Spaanse prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme. Prinses Irene bekeerde zich voor haar huwelijk tot het katholicisme, iets wat een rel veroorzaakte in het verzuilde Nederland. Ook haar familie is niet blij met de bekering, en is niet bij haar huwelijk. Uiteindelijk verloor Irene zo haar aanspraak op de troon. In de uitzending van afgelopen zaterdag licht historicus Simone Lamain deze kwestie toe.

Lees verder onder de foto.

Prinses Irene en prins Carlos Hugo.
Prinses Irene en prins Carlos Hugo in 1964.

Tegenwoordig komt het eigenlijk niet voor dat twee troonopvolgers met elkaar in het huwelijksbootje stappen. Als dat wel gebeurt, is één van de twee verplicht om afstand te doen van zijn of haar aanspraak op de troon. Het is dus niet mogelijk dat er twee koninklijke families binnen één koninkrijk op de troon zitten.

Een stadhouder en koning tegelijk

Vroeger was dit niet altijd verplicht. Stadhouder Willem de Derde trouwde in 1689 met de Britse Mary Stuart, waardoor hij koning werd van Engeland, Ierland en Schotland. Hij combineerde zijn koninklijke taken met zijn stadhouderschap in de Nederlanden.

Koning-stadhouder Willem III
Een schilderij van Koning-stadhouder Willem III, gemaakt door Jean Henri Brandon in 1697.

Foto's: ANP / Nationaal Archief

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--