Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Märtha Louise is jarig! Maar wie is deze spirituele prinses?

22 september 2023 · Leestijd 4 min

De Noorse prinses Märtha Louise viert op vrijdag 22 september haar 52e verjaardag. Onlangs maakte de oudste dochter van koning Harald en koningin Sonja haar definitieve trouwdatum bekend. Maar wie is deze Noorse prinses en wat weten we van haar?

Märtha Louise zou ooit koning van Noorwegen worden... áls ze een jongen zou zijn. Maar dat liep dus even anders, want haar jongere broer prins Haakon volgt haar vader koning Harald op. En Märtha Louise? Zij leeft inmiddels volledig haar eigen leven. 

Fysiotherapie

Prinses Märtha Louise volgt een opleiding tot fysiotherapeut en loopt daarvoor zelfs stage in Maastricht. Ze maakt haar opleiding af, maar gaat nooit aan de slag als fysiotherapeute. 

Haar eerste huwelijk

Märtha Louise verlooft zich op 13 december 2001 met Ari Behn. Ze trouwen op 24 mei 2002 in de Nidaros Kathedraal in Trondheim. Ze krijgen samen drie dochters: Maud Angelica (2003), Leah Isadora (2005) en Emma Tallulah (2008). Op 5 augustus 2016 maakt het Noorse hof de scheiding van prinses Märtha Louise en Ari Behn bekend.

Lees verdere onder de foto.

Huwelijk Martha Louise en Ari Behn
Op 24 mei 2002 trouwt Märtha Louise met schrijver en kunstenaar Ari Behn.

Verdrietige gebeurtenis

Op eerste kerstdag (2019) pleegt Behn zelfmoord. Märtha Louise en Ari zijn dan al gescheiden. Een zeer emotionele afscheidsdienst volgt, met een indrukwekkende toespraak van dochter Maud Angelica die aandacht vraagt voor mentale problemen en mensen oproept zich hier niet voor te schamen. Tijdens de uitvaart van Behn is de voltallige Noorse koninklijke familie aanwezig.

Worstel jij met zelfmoordgedachten? Neem dan contact op met 113. Dit kan via 113.nl of bel met 0800-0113.

Lees verdere onder de foto.

Uitvaart Ari Behn
Märtha Louise met haar drie dochters tijdens de uitvaart van Ari Behn.

Spiritueel

Prinses Märtha Louise staat bekend om haar interesse in alternatieve geneeskunde, spiritualiteit en zelfontwikkeling. Ze heeft verschillende boeken geschreven en heeft een organisatie genaamd "Soulspring" opgericht, die zich richt op spirituele en persoonlijke ontwikkeling. Ook zegt de prinses dat ze over telepathische krachten beschikt en met dieren kan praten.

Lees verdere onder de foto.

ANP-373530270

Boek

In mei 2019 is de prinses in Nederland voor de presentatie van haar boek 'Hooggevoelig geboren'. Blauw Bloed is erbij en spreekt met de prinses over haar boek. Bekijk hier het interview met Märtha Louise!

Lees verdere onder de foto.

Interview: Märtha Louise in Nederland voor boekpresentatie

Nieuwe liefde

In 2019 ontmoet Märtha Louise ook haar nieuwe liefde én sjamaan Durek Verret tijdens een spirituele sessie bij hem thuis. "Het was meteen raak", vertelt de prinses over hun ontmoeting in een Amerikaanse talkshow. Onlangs maakte het stel bekend dat hun huwelijk gepland staat voor 31 augustus 2024. 

Lees verder onder de Insta-post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ophef

Märtha Louise en haar nieuwe partner Durek Verret komen meer dan eens in opspraak vanwege hun spirituele uitspraken en activiteiten. Zo ontstond er ophef over de tour 'De prinses en de sjamaan' die zij ondernam met haar Amerikaanse partner Durek Verrett. Ook de uitspraken van Verret over het seksleven van hem en de prinses zorgden voor een relletje.

Lees verdere onder de foto.

Martha Louise en Derek Verret
Märtha Louise samen met haar verloofde Durek Verret.

Eigen mening

In 2022 legt Märtha Louise, in overleg met haar ouders, al haar officiële taken neer. De prinses zegt dat ze het lastig vindt om onderscheid te maken tussen haar privéleven en haar leven als royal. Ze wil graag haar mening kunnen geven, zonder dat die impact heeft op haar familie. Als voorbeeld noemt ze haar geloof in alternatieve geneeswijzen naast de reguliere gezondheidszorg. Over die mix van zorg wil Märtha Louise zich kunnen blijven uitspreken, zonder dat dit het koningshuis raakt. "Ik ga naar de dokter en tegelijkertijd gebruik ik acupunctuur en werk ik met energieën. Ik ga naar yoga en ik mediteer, net als - zoals ik merk - vele anderen ook doen."

Lees verdere onder de foto.

Noorse_royals_diner_sporters_5
Koning Harald en koningin Sonja, het kroonprinselijk paar Haakon en Mette-Marit, prinses Märtha Louise en de 90-jarige prinses Astrid (zus van koning Harald).

De prinses begrijpt de extra "verantwoordelijkheid" die haar titel met zich meebrengt wel, maar hoopt dat haar "persoonlijke standpunten" worden gezien als die van haar en dat "niemand anders zich daarvoor hoeft te verantwoorden".

Sociale media

Märtha Louise woont tegenwoordig in Los Angeles met haar verloofde en haar drie dochters. Ze is erg actief op sociale media en haar leven kan je volgen via Instagram!

Bron: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--