Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Op déze manier benadrukt koningin Máxima haar vriendschap met de Spaanse royals

28 april 2024 · Leestijd 3 min

Onlangs waren koning Felipe en koningin Letizia in Nederland voor een staatsbezoek. De band tussen ons koningshuis en de Spaanse royals is erg goed; de koninklijke families zijn zelfs bevriend met elkaar. Tijdens de officiële plechtigheden van een staatsbezoek valt deze vriendschap wellicht niet gelijk op. Toch wist koningin Máxima op een (on)opvallende manier de goede band tussen de twee families te onderstrepen. Kijk maar.

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat koning Felipe en koningin Letizia laatst in Nederland waren. Werkelijk alles werd uit de kast getrokken om het bezoek soepel te laten verlopen en de hechte band te onderstrepen. Naast een betekenisvolle toespraak van koning Willem-Alexander, had koningin Máxima zo haar eigen manier om de vriendschap met Spanje te benadrukken.

Lees verder onder de foto.

staatsbezoek_spanje
Beide koningsparen en prinses Amalia poseren voor een foto. Ook de prinsessen Beatrix en Margriet zijn aanwezig.

Diadeem met Stuart-diamant

Volgens modejournalist Josine Droogendijk onderstreepte koningin Máxima door middel van haar juwelen het belang van dit staatsbezoek. "Ze heeft gekozen voor het allergrootste diadeem uit de koninklijke kluis met de allergrootste diamant. Daar zie je echt wel aan dat dit een staatsbezoek is tussen twee monarchieën, want zo'n groot diadeem zou ze nooit dragen als er een president op bezoek komt", zo vertelde Josine. "Het diadeem met de Stuart-diamant is niet alleen qua vorm de grootste, maar ook qua waarde het grootste wat de Oranjes kunnen bieden."

Droogendijk legde ook uit dat Máxima deze complete versie slechts één keer eerder droeg, en ook dat is volgens haar opvallend. "Met steen en al hebben we haar nog maar één keer eerder gezien, tijdens het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk [in 2018 red.]. Dat is alweer een poosje geleden, dus dat zegt ook wel wat over hoe belangrijk Máxima dit staatsbanket vond."

máxima_staatsbanket
Koningin Máxima draagt het diadeem met de Stuart-diamant.

Geen 'Battle of the Queens'

Wat Josine Droogendijk verder opviel aan het staatsbanket, was dat de Nederlandse en Spaanse koningin ieder bij hun eigen kledingstijl bleven. "Ik was bang dat het staatsbanket echt een 'Battle of the Queens' zou worden, en dat koningin Máxima en koningin Letizia ook heel erg op elkaar zouden lijken qua jurken. Dat was gelukkig niet het geval, want ze droegen twee heel verschillende jurken en je zag echt hun twee verschillende persoonlijkheden."

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--