Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Met deze hobby vermaakte Máxima zich tijdens haar zwangerschap van Amalia

1 december 2022 · Leestijd 3 min

Een droom van koningin Máxima is woensdag in vervulling gegaan met de onthulling van de nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch. In het TextielMuseum in Tilburg opende de koningin de tentoonstelling 'Koninklijk borduren - verhalen en vakmanschap'.

Zelf heeft Máxima een aantal bloemetjes geborduurd. Ze werkte daar in juni al eens aan tijdens een bezoek aan het TextielMuseum, maar het werk ging ook mee naar huis. Ieder bloemetje kan wel zo'n zes uur werk kosten. Grappend zei de koningin dan ook dat ze best al het werk zelf had willen doen, maar dat ze dan "drie levens" kwijt zou zijn.

Lees gauw verder onder de bloemetjes die Máxima borduurde.

borduurpatroon-bloemetje

Koningin Máxima mag in haar vrije tijd graag borduren. In de tentoonstelling is ook oud werk van haar opgenomen: twee kussentjes die ze heeft geborduurd toen ze zwanger was van prinses Amalia, een roze en een blauwe. Want Máxima wist toen nog niet of er een prinsje of een prinsesje op komst was.

Máxima's droom

Voor de onthulling van de nieuwe gordijnen vertelde koningin Máxima aan alle genodigden, de bijna 150 mensen die hebben meegewerkt aan het project, dat het altijd een droom van haar is geweest om de gordijnen samen met verscheidene Nederlanders te maken. "Het geeft zo veel voldoening, want we doen dit samen", zei ze.

Lees meer onder de video.

De gordijnen zijn gemaakt in het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum. Het grootste deel is machinaal geborduurd, maar een deel is met de hand gedaan. Handwerkgroepen uit het hele land hebben samen met koningin Máxima aan de gordijnen gewerkt. Daarop staan onder meer windmolens, de Groene Draeck, de Erasmusbrug, het Mauritshuis en het Paleis op de Dam afgebeeld.

De tentoonstelling, die een kijkje geeft in het proces van het borduurwerk, is van 1 december tot en met 29 mei 2023 te bezoeken. Daarna gaan de gordijnen naar de de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch, waar het koninklijk gezin woont.

Chinese-zaal-Paleis-Huis-ten_bosch
De Chinese zaal in Paleis Huis ten Bosch.

Houd jij net als Máxima van borduren? En zou je dezelfde bloemetjes wel willen maken? Dat kan! Het Koninklijk Huis heeft het borduurpatroon gedeeld. Bekijk hier het borduurpatroon.

Kijk: Koningin Máxima borduurt nieuwe gordijnen voor paleis

Lees ook over:

Kijk: Koningin Máxima borduurt nieuwe gordijnen voor paleis
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--