Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mette-Marit is jarig: 12 leuke foto's uit haar leven

19 augustus 2021 · Leestijd 3 min

Het is feest in Skaugum, de woning van het kroonprinselijk gezin van Noorwegen. Kroonprinses Mette-Marit viert haar 48e verjaardag. Voor ons een leuke reden om jou te trakteren op twaalf foto's uit het leven van de jarige.

Mette-Marit is donderdagochtend waarschijnlijk verrast door haar man kroonprins Haakon met een stukje zelfgebakken cake. Een aantal jaar terug vertelde de kroonprinses in een interview dat Haakon ieder jaar voor haar verjaardag de keuken induikt om iets lekkers, meestal brownies, te maken.

Hobby's

In haar vrije tijd mag Mette-Marit graag lezen. Ze noemt zichzelf een echte boekenwurm. Haar liefde voor boeken is al op vroege leeftijd begonnen, zo vertelde ze eens tijdens een speech. Als klein meisje was het bezoek dat ze met haar moeder aan de bibliotheek bracht het hoogtepunt van haar week. De kroonprinses is beschermvrouwe van de Noorse bibliotheken.

Mette-Marit kruipt dus graag met een boek op de bank, maar ze zit ook geregeld achter haar weefgetouw. Naast deze creatieve hobby vertelde ze vorig jaar via Instagram een cursus keramiek te volgen. De kroonprinses is ook graag buiten te vinden. In de winter bindt ze regelmatig de lange latten onder. Zomers mag ze graag op haar surfplank staan, de fiets pakken of een wandeling maken... met of zonder een van hun honden.

Lees verder onder de foto's.

In oktober 2018 maakte het Noorse hof bekend dat bij Mette-Marit een chronische longziekte is vastgesteld. Het gaat om een ongebruikelijke variant van longfribrose. Haakon en zij kozen ervoor om dit nieuws naar buiten te brengen, omdat in de toekomst rekening moet worden gehouden met haar toestand en ze mogelijk niet overal meer aan mee kan doen.

Haakon en Mette-Marit maakten op 1 decmber 2000 hun verloving bekend. Enkele maanden later, op 25 augustus 2001, trouwden ze in de Domkirke in Oslo. Over een paar dagen vieren de twee hun porseleinen huwelijk. Het paar heeft samen twee kinderen: prinses Ingrid Alexandra (2004) en prins Sverre Magnus (2005). Uit een eerdere relatie heeft Mette-Marit nog een zoon, Marius (1997).

Foto's: Kongehuset.no / ANP / Instagram H.K.H Mette-Marit

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--