Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kroonprinses Mette-Marit is vandaag 50 jaar geworden!

Gratulerer med dagen!

19 augustus 2023 · Leestijd 4 min

Het is feest in Skaugum, de woning van het kroonprinselijk gezin van Noorwegen. Kroonprinses Mette-Marit viert vandaag haar 50e verjaardag en ziet Sara. Voor ons een leuke reden om jou te trakteren op de leukste foto's van de jarige.

Waar haar man kroonprins Haakon vorige maand al Abraham heeft gezien, is het nu de beurt aan kroonprinses Mette-Marit om 50 kaarsjes uit te blazen. De prinses viert haar verjaardag vandaag waarschijnlijk intiem met haar gezin. Volgende week, op 25 augustus, staat er namelijk een groots tuinfeest op de agenda. Er is nog veel te vieren. Zo heeft Haakon nog een verjaardagsfeest tegoed en viert het stel op 25 augustus ook hun 22ste trouwdag. 

5e167595a64e57d8431beafc769aa90350929a989f99a

Mette-Marit is vanochtend waarschijnlijk verrast door haar man met een stukje zelfgebakken cake. Een aantal jaar terug vertelde de kroonprinses in een interview dat Haakon ieder jaar voor haar verjaardag de keuken induikt om iets lekkers, meestal brownies, te maken.

Interview 

Net als Haakon geeft Mette-Marit voor haar 50e verjaardag een interview. Aan het tijdschrift D2 vertelt de kroonprinses onder andere over hoe het voelt om 50 te worden. "Als je 50 wordt, realiseer je je eigenlijk dat het leven niet eindeloos is," zegt ze. "Maar er is ook iets heel goeds aan deze leeftijd. Ik ben veel minder bezig met wat mensen van me denken. Er zijn andere dingen die nu belangrijker zijn." En wat het belangrijkste is voor Mette-Marit, "een goede moeder zijn". 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Maar de kroonprinses vertelt daarnaast ook over haar nieuwe creatieve hobby waar ze erg blij van wordt, weven. Bij het interview met het blad zijn een aantal mooie foto's van Mette-Marit gemaakt. Zo straalt ze op de cover in een lange bloemenjurk van Erdem en poseert ze samen met hun hond Molly Fiskebolle. 

De leukste foto's van de jarige Mette-Marit

Haakon_mettemarit_verkering.jpg
2000: Prins Haakon en Mette-Marit krijgen verkering.

Haakon en Mette-Marit maakten op 1 december 2000 hun verloving bekend. Enkele maanden later, op 25 augustus 2001, trouwden ze in de Domkirke in Oslo.

Haakon_mettemarit-huwelijksportret.jpg
De bruidsjurk van Mette-Marit was roomwit en uitgevoerd in crêpe satijn.

Het paar heeft samen twee kinderen: prinses Ingrid Alexandra (2004) en prins Sverre Magnus (2005). Uit een eerdere relatie heeft Mette-Marit nog een zoon, Marius (1997).

Lees verder onder de foto's. 

Sverre Magnus_Mette Marit_Ingrid Alexandra_Haakon
2023: De Noorse familie straalt op nieuwe vakantiefoto's.
2004: Kroonprinses Mette-Marit, haar zoon Marius, prinses Ingrid Alexandra en kroonprins Haakon
Kroonprinses Mette-Marit, haar zoon Marius, prinses Ingrid Alexandra en kroonprins Haakon bereiden kerstgebakjes voor.

In haar vrije tijd mag Mette-Marit graag lezen. Ze noemt zichzelf een echte boekenwurm. Haar liefde voor boeken is al op vroege leeftijd begonnen, zo vertelde ze eens tijdens een speech. Als klein meisje was het bezoek dat ze met haar moeder aan de bibliotheek bracht het hoogtepunt van haar week. De kroonprinses is dan ook beschermvrouwe van de Noorse bibliotheken.

Kroonprinses Mette-Marit leest een boek met Ingrid Alexandra (2007).
Kroonprinses Mette-Marit leest een boek met Ingrid Alexandra.

Mette-Marit kruipt dus graag met een boek op de bank, maar ze zit ook geregeld achter haar weefgetouw. Naast deze creatieve hobby vertelde ze vorig jaar via Instagram een cursus keramiek te volgen. De kroonprinses is ook graag buiten te vinden. In de winter bindt ze regelmatig de lange latten onder. Zomers mag ze graag op haar surfplank staan (een passie die ze deelt met Haakon), de fiets pakken of een wandeling maken. Met of zonder een van hun honden. 

Mette-Marit en Haakon scouting actie

Chronische longziekte

In oktober 2018 maakte het Noorse hof bekend dat bij Mette-Marit een chronische longziekte is vastgesteld. Het gaat om een ongebruikelijke variant van longfribrose. In een interview ter ere van zijn 50ste verjaardag geeft Haakon een update over de gezondheid van Mette-Marit: "Op dit moment zit Mette-Marit in een heel goede periode. Dat is geweldig," aldus de kroonprins. "En als het op een dag niet zo is, moeten we er op dat moment goed mee om kunnen gaan. Daarna gaat het misschien weer wat beter. Het gaat op en neer.”

Mette-Marit-inhuldiging-galajurk
Mette-Marit_met_puppy_s.jpg
Mette_Marit_met_dochter_tijdens_wandeling.jpg
Kroonprinses Mette-Marit op de berg met een kleine Ingrid Alexandra.
Mette-Marit-_huwelijk-Victoria
Kroonprinses_Mette-Marit_en_prinses_Ingrid_Alexandra_feestdag_Noorwegen
Haakon_en_Mette-Martit.jpg
Kroonprinses_Mette_Marit_fietstocht_Instagram2.jpg
Een sportieve kroonprinses tijdens een fietstocht.
Huwelijkskus_haakon_en_Mette-Marit.jpg

Foto's: Kongehuset.no / ANP / Instagram H.K.H Mette-Marit

Video: Haakon en Mette-Marit surfen met de kinderen

Lees ook over:

Video: Haakon en Mette-Marit surfen met de kinderen
Chronische longziekte ontdekt bij Mette-Marit

Lees ook over:

Chronische longziekte ontdekt bij Mette-Marit
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--