Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit zijn de bijzondere namen van de kinderen van Willem van Oranje

4 februari 2024 · Leestijd 3 min

Willem van Oranje trouwde in zijn leven met vier vrouwen en kreeg in totaal maar liefst 16 kinderen, van wie er vier een wel heel bijzondere naam hadden. Benieuwd? Lees dan verder!

Toen Willem van Oranje in 1575 met Charlotte van Bourbon trouwde, had hij al acht kinderen, van wie er nog vijf in leven waren. Zijn kinderen hadden doorsnee namen gekregen, zoals Maurits, Anna, Emilia en Maria. Met Charlotte de Bourbon kreeg Willem van Oranje zes dochters, van wie hij er vier vernoemde naar zuidelijke gebieden.

Alles weten over de Vader des Vaderlands? Lees dan dit artikel over Willem van Oranje!

Catharina Belgica van Nassau

Catharina Belgica van Nassau (1578-1648) was de derde dochter van Willem van Oranje en Charlotte van Bourbon. Catharina werd geboren op het kasteel in Antwerpen en is vernoemd naar een jongere zus van Willem van Oranje, Catharina van Schwarzburg-Nassau. Haar tweede naam, Belgica, was zoals het woord doet vermoeden een verwijzing naar Belgische gebieden en passend bij de eenheidspolitiek die haar vader voerde. De Nederlandse gewesten werden in die tijd ook wel 'Belgisch' genoemd.

Lees verder onder de afbeelding.

Catharina Belgica van Nassau
Een portret van Catharina Belgica van Nassau door Jan van Ravesteyn (1617).

Charlotte Flandrina van Nassau

Charlotte Flandrina van Nassau (1579-1640), Flandrina genoemd, werd vernoemd naar de Staten van Vlaanderen en was de vierde dochter van Van Oranje en zijn vrouw Charlotte van Bourbon. Charlotte had haar leven lang een zwakke gezondheid. Ze was klein van gestalte en nogal doof en spendeerde een groot deel van haar leven in een klooster waar ze uiteindelijk in 1640 overleed.

Lees verder onder de afbeelding.

Charlotte Flandrina van Nassau
Een portret van Charlotte Flandrina van Nassau, tijdens haar tijd in het klooster.

Charlotte Brabantina van Nassau

De tweede Charlotte en vijfde dochter van Willem van Oranje en Charlotte van Bourbon was Charlotte Brabantina van Nassau (1580-1631). Zij werd, je raadt het inmiddels wel, vernoemd naar de Staten van Brabant. Charlotte Brabantina groeide op aan het oude Noordeinde in Den Haag en kreeg van haar broer Maurits de bijnaam la belle Brabantine.

Lees verder onder de afbeelding.

Charlotte Brabantina van Nassau
Een portret van Charlotte Brabantina van Nassau.

Emilia Secunda Antwerpiana van Nassau

De zesde dochter van Willem van Oranje en Charlotte van Bourbon was zoals haar naam al doet vermoeden niet de eerste dochter met de naam Emilia. Uit zijn eerdere huwelijk met Anna van Saksen had Willem van Oranje al een dochter genaamd Emilia. Emilia Secunda Antwerpiana werd net als haar drie oudere zusters ook weer vernoemd naar een plaats, namelijk haar geboorteplaats Antwerpen. Emilia Antwerpiana heeft haar moeder helaas nooit gekend, want Charlotte de Bourbon stierf enkele maanden na haar geboorte. Zelf stierf ze uiteindelijk op 75-jarige leeftijd als laatste overlevende kind van Willem van Oranje.

Emilia Secunda Antwerpiana van Nassau
Een portret van Emilia Secunda Antwerpiana van Nassau.

Bronnen: Wikipedia, Huygens Instituut

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--