Ga naar submenu Ga naar zoekveld

6x interessante feitjes over de jarige prinses Delphine van België

22 februari 2024 · Leestijd 4 min

Precies 56 jaar geleden wordt Delphine geboren in Ukkel, België. Op dat moment heette zij Delphine Michèle Anne Marie Ghislaine Boël, maar we kennen haar vooral als prinses Delphine. Delphine mag zichzelf sinds 2020 prinses noemen, omdat koning Albert haar toen officieel erkende als zijn biologische dochter. Sindsdien staat Delphine regelmatig in de schijnwerpers. Hier zijn zes feitjes die je moet weten over deze jarige Belgische prinses.

#1 Ze werd heel lang niet erkend als dochter van koning Albert van België

Delphine wordt geboren als dochter van barones Sybille de Selys Longschamps en koning Albert. De twee hebben jarenlang een affaire gehad. Op 17-jarige leeftijd hoort Delphine dat Jacques Boël, waarmee haar moeder Sybille getrouwd was van 1962 tot en met 1978, niet haar vader is. Maar dat Albert haar biologische vader is. Albert, die van 1993 tot en met 2013 koning van België was, weet dat Delphine zijn buitenechtelijke dochter is, maar komt slechts vaak over de vloer als "goede vriend", zo blijkt uit de driedelige docuserie Delphine: mijn verhaal die in 2022 werd uitgezonden op Eén.

Lees verder onder de foto.

Verzoening koningshuis Belgie Albert Delphine
Koning Albert en koningin Paola ontvangen voor het eerst Alberts dochter Delphine op het paleis.

Delphine mag hem graag en vindt het daarom niet erg om te horen dat hij haar vader is. "Ze was niet verrast of in shock. Ze voelde het vast aan", blikt Sybille in de docuserie terug. "Ik vond het geweldig", zegt Delphine zelf. "Niet om wie hij was. Het maakte me niets uit dat hij een prins was; ik hield van zijn karakter. Het was juist makkelijker geweest als hij geen prins was geweest, dan had ik me niet hoeven te verstoppen." Nadat uit een DNA-test bleek dat Albert de biologische vader is van Delphine, erkende hij haar als zijn biologische dochter in 2020. Hierdoor mag Delphine zich nu prinses noemen en neemt ze de achternaam van Saksen-Coburg aan.

#2 Ze is kunstenares

Als beroep is Delphine kunstenares. Op dit moment exposeert de Belgische prinses in Luxemburg met de tentoonstelling 'European Love'. We kregen bij Blauw Bloed een exclusief kijkje achter de schermen en mochten de prinses ook een aantal vragen stellen over haar kunst. Hier bekijk je het interview terug.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

#3 Ze heeft een excentrieke kledingstijl

Net als haar kunst, is prinses Delphine uitgesproken. Haar kledingstijl kun je dan ook het beste omschrijven als kleurrijk en excentriek. Zo droeg de prinses tijdens de internationale feestdag in 2022 een knalrood ontwerp van K3-ster Josje Huisman. Tijdens de jaarlijkse herdenking van overleden familieleden van het Belgische koningshuis, gingen alle ogen ook naar de opvallende jas van prinses Delphine. Waar de andere koninklijke dames zich ingetogen kleedden, viel Delphine op met haar felgekleurde trenchcoat.

Lees verder onder de foto.

herdenking-belgie-2024
V.l.n.r. koningin Mathilde, koning Filip, koning Albert, koningin Paola. Op de achterste rij zie je prinses Delphine, prinses Claire en prins Laurent.

#4 Ze heeft meegedaan aan Dancing With The Stars

Dat prinses Delphine niet cameraschuw is, moge duidelijk zijn. In 2021 nam de dochter van koning Albert deel aan de Vlaamse versie van Dancing With The Stars. In dit programma dansen bekende Vlamingen met professionele dansers elke week om een plaatsje in de finale te bemachtigen. Prinses Delphine ging er uiteindelijk niet met de overwinning vandoor.

Lees verder onder de foto.

delphine-feestadag1.jpg
Prinses Delphine op de nationale feestdag van België in 2021.

#5 Haar kinderen heten ook prins en prinses

Alhoewel het Delphine niet zou gaan om de titel prinses, hebben ook haar kinderen de titel prins en prinses gekregen. Delphine zei bij het begin van de procedure in 2013, toen de onschendbaarheid van Albert werd opgeheven door zijn aftreden, dat het alleen om de erkenning ging. Maar toen het in 2020 zover was, wilde ze ook dat de naamgeving en titels geregeld werden voor haarzelf en haar nageslacht. "Delphine wil erkend worden vanwege haar identiteit, en omwille van de identiteit van haar kinderen", zei een van haar advocaten destijds tegen dagblad Het Nieuwsblad. "Ze is niet op zoek naar een plaatsje op de staatsieportretten."

Lees verder onder de foto.

delphine-man-kinderen-2022
Prinses Delphine met haar kinderen prins Oscar (2008), prinses Josephine (2003) en haar geliefde James O'Hare.

#6 Er is in Gent een park naar haar vernoemd

Ondanks dat Delphine pas in 2020 is erkend als de biologische dochter van koning Albert, was er in 2010 al een park naar haar vernoemd in Gent. Het Delphine Boëlpark ligt in de Stationsbuurt in Gent en is door Delphine geopend op 28 augustus 2010.

Foto's: ANP / Instagram @delphine_de_saxe_cobourg

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--