Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nederlandse kanshebbers bij prins William's Earthshot Prize

2 december 2022 · Leestijd 3 min

De Britse prins William reikt vrijdag voor de tweede keer de prestigieuze Earthshot Prize uit. Dat gebeurt dit keer in de Amerikaanse stad Boston. Voor de door de prins van Wales in het leven geroepen milieuprijs zijn twee Nederlandse initiatieven genomineerd.

De initiatiefnemers van The Great Bubble Barrier, een gordijn van luchtbellen dat plastic uit rivieren en zeeën weert, maken kans, net als de gemeente Amsterdam. De stad streeft ernaar om voor 2050 een volledig circulaire economie te hebben.

De vijf winnaars van de Earthshot Prize ontvangen elk 1 miljoen pond (zo'n 1,1 miljoen euro) om de initiatieven uit te voeren of verder te onderzoeken. In de jury zitten onder anderen zangeres Shakira, actrice Cate Blanchett en David Attenborough.

Prins William houdt zich vaker bezig met het milieu en klimaat. Hij bedacht de prijs met als doel het herstel van de planeet te stimuleren. Iedereen mag ideeën aandragen, van wetenschappers tot activisten en overheden tot bedrijven. De oprichters van het project, onder wie rijke filantropen, verschaffen het prijzengeld.

Nederlandse kanshebbers

The Great Bubble Barrier voorkomt met een gordijn van luchtbellen zoveel mogelijk dat plastic van de rivier of gracht in de zee belandt. Meer dan 80 procent van het drijvende plastic wordt tegengehouden door het bellenscherm en komt in de opvangbakken terecht. "Al het plastic afval dat ons systeem in rivieren kan afvangen, zal niet in de oceaan terechtkomen", zegt Francis Zoet, een van de oprichters. " Dat is onze missie en daar word ik heel blij van." In de Amsterdamse gracht werken de bellen al, bij Katwijk moet het project nog in gebruik genomen worden.

De gemeente Amsterdam is genomineerd vanwege het plan om in 2050 volledig circulair te zijn en om in 2030 de hoeveelheid gebruikte materialen te halveren. Volgens de Earthshot Prize is Amsterdam de eerste stad ter wereld die zich gecommitteerd heeft aan dit doel. In een circulaire economie is het de bedoeling om afval zoveel mogelijk te reduceren en uiteindelijk te hergebruiken. Christiaan Norde, beleidsadviseur van de gemeente, legt uit dat de gemeente het daarnaast belangrijk vindt dat producten die gebruikt worden in goede leefomstandigheden zijn gemaakt.

De Nederlanders wonen de prijsuitreiking via de livestream bij, "een duurzamere keuze", zeggen ze. Beide zijn al erg blij met de nominatie, omdat de finalisten een soort masterclass krijgen om hun project verder te ontwikkelen. Daarmee worden ze ook gekoppeld aan partners die hun initiatief mogelijk verder kan helpen.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--