Aangekondigd staatsbezoek levert kritiek en protesten op in Kenia
Begin januari werd het uitgaande staatsbezoek naar Kenia aangekondigd. Maar in het Afrikaanse land zorgt de komst van de koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor online onrust en protest.
In de maand maart staan er maar liefst twee uitgaande staatsbezoeken op de planning van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het koninklijk paar vertrekt begin maart naar Cyprus voor een tweedaags bezoek aan het eiland. Van dinsdag 18 tot en met donderdag 20 maart vindt er nog een staatsbezoek plaats, naar Kenia dus. Maar daar staan Kenianen niet om te springen.
#CancelTheVisit
Kenianen vragen aan het koningspaar op social media, met hashtags als #CancelTheVisit en #HumanRightsFirst, of ze het staatsbezoek kunnen annuleren. Ze moedigen Kenianen tevens aan om protestmails te versturen naar de Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Buitenlandse Zaken en de RVD bevestigen dat er gehoor gegeven is aan de oproep en dat zij "zeker driehonderd e-mails over het koninklijk bezoek aan Kenia hebben ontvangen maar nog niet het volledige beeld hebben en dit nog uitzoeken", zo schrijft de NOS.
Onrust in Kenia
De kritiek op het geplande staatsbezoek gaat vooral over de timing. Er heerst momenteel veel onvrede in het land, mede over het beleid van president Ruto. Bij demonstraties afgelopen zomer kwamen tientallen Kenianen om het leven omdat deze uit de hand liepen en de politie hard ingreep. Mensenrechtenorganisaties noemen dat activisme in het land "levensgevaarlijk is" en er vinden ook ontvoeringen en arrestaties plaats met Kenianen die kritiek hebben op Ruto's beleid, zo meldt de NOS.
Reactie van Nederland
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft, tevens namens de RVD, gereageerd op de kritiek. In een schriftelijke reactie laat het ministerie weten op de hoogte te zijn van de mensenrechtenschendingen in Kenia, "waartegen Nederland zich zowel publiekelijk als in contacten met Keniaanse autoriteiten uitspreekt" en dat ze het bezoek als kans zien om "het gesprek te voeren over moeilijke onderwerpen zoals mensenrechtenschendingen".
Uitgaand staatsbezoek Kenia
Op uitnodiging van president William Ruto van Kenia brengen vooralsnog de koning en koningin in maart een staatsbezoek aan Kenia. Dit eerste staatsbezoek aan Kenia is "een bevestiging van de goede betrekkingen en het partnerschap tussen beide landen", zo verklaarde de RVD eerder deze maand bij de aankondiging van het staatsbezoek. "Nederland wil op verschillende terreinen nieuwe samenwerkingen aangaan en bestaande relaties verder verdiepen." Dat is niet alles want, "Nederland en Kenia trekken ook samen op om uitdagingen op het vlak van vrede, veiligheid, klimaatverandering en voedselzekerheid aan te pakken", aldus de RVD.
Kenia is voor royals geen onbekend terrein. Zo brachten koning Charles en koningin Camilla nog een staatsbezoek aan het Afrikaanse land in november 2023.
Beeld: ANP
Geschreven door
Renée Prenger