Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Weet jij dit al over de opvoeding van de prinsessen?

9 december 2023 · Leestijd 3 min

Zo heel af en toe laten koning Willem-Alexander en koningin Máxima iets uit over hun puberende dochters en soms zijn het ook de dochters zelf die een tipje van de sluier oplichten. Wat weet jij al over de opvoeding van de prinsessen?

#1 Afspraken over schermtijd

Koning Willem-Alexander vertelt tijdens het fotomoment in 2018 dat ze tijdens de vakantieperiode schermloze weken hebben. "Gewoon geen telefoons en geen ipads", zegt Willem-Alexander. Die afspraak maken ze van tevoren al, zodat de dochters weten waar ze aan toe zijn. "Dan heb je een deel van de vakantie echt schermloos", vult hij aan. Maar volgens Máxima klagen ze wel. "Vooral de eerste week is het lastig, maar daarna komen de spelletjes en zitten we langer met elkaar aan tafel", vertelt de koningin. 

Lees verder onder de foto. 

Fotomoment 2018 Wassenaar

#2 Ouders lachen veel met hun dochters

Tijdens het zomerse fotomoment (2023) vroeg de verslaggever van Blauw Bloed zich af hoe het met de humor zit en of er nog een beetje gelachen wordt om hun vader thuis. "Hij lacht denk ik het hardst om zijn eigen grapjes", antwoordt Alexia. Waarop Amalia aanvult: "En wij lachen dan af en toe mee. Ik kan u verzekeren dat het er bij ons thuis heel humorvol aan toe gaat en dat we ook enorm om elkaar kunnen lachen." Alexia benoemt dat ondanks het drukke werk van hun ouders, ze altijd wel een momentje vinden om met elkaar te lachen op een dag. 

Lees verder onder de video.

#3 De prinsessen delen veel met hun ouders

Met dat lachen zit het dus wel goed op Huis ten Bosch. "Maar er zijn ook wel serieuze gesprekken", zei koningin Máxima tijdens het fotomoment in 2023. "Wij zijn heel open en heel trots op de relatie die wij hebben met onze dochters, want ze vertellen ons heel veel. We kunnen heel goed over van alles praten." 

Lees verder onder de foto's. 

Fotosessie 2023
De zomerse fotosessie vond in 2023 plaats op het Zuiderstand in Den Haag.
ANP-472785128

#4 Eigen fouten maken

Als vader laat Willem-Alexander zijn dochters erg vrij, zo zegt hij zelf in het NOS-interview met Wilfried de Jong ter ere van zijn 50ste verjaardag. "Dat is wat ik bij Amalia ook blijf benadrukken. Ken je eigen grenzen, ga er overheen. Maak fouten, dat heb ik ook gedaan, waardoor je jezelf leert kennen en dat je die fouten niet later in het leven hoeft te maken." Hij benadrukt daarbij wel dat dit het liefst zoveel mogelijk buiten het oog van het publiek wordt gedaan. 

Ook wil de koning niet weten wat zijn dochters uitspoken. Hij heeft een afspraak met hun beveiligers dat die niet uit de school klappen over wat de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane doen. "Sterker nog, als ze dat wel vertellen, dan zeg ik: dat wil ik niet weten, als ze maar veilig zijn."

Pubergedoe

Wil je meer lezen over 'pubergedoe'? Bij de EO kun je nu een puberspecial aanschaffen met daarin allerlei onderwerpen die tijdens de puberteit aan het licht komen (van een gameverslaving tot aan het beginnen met roken). Koop hier de puberspecial.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--