Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het lugubere verhaal van het Oranjehotel in Den Haag

14 april 2024 · Leestijd 2 min

Bij de naam Oranjehotel denk je misschien direct aan de Oranjes, maar de connectie tussen het Oranjehotel en de koninklijke familie is huiveringwekkender dan je in eerste instantie zou denken. Ontdek hier het verhaal van het Oranjehotel in Den Haag.

In Den Haag staat het Oranjehotel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het een Polizeigefängnis maar wordt door gevangenen het Oranjehotel genoemd. Een hotel was het alleen zeker niet. Tussen 1940 en 1945 zitten ruim 25.000 mensen opgesloten in deze gevangenis. Een aantal komt vrij, maar de meesten worden vanuit hier op transport gesteld naar andere kampen of tuchthuizen. Voor ruim 250 mensen is dit het eindstation; zij worden vanuit hier gefusilleerd op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte. Onder de gevangenen zijn bekende mensen zoals de Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema, Titus Brandsma en Corrie ten Boom.

Lees verder onder de foto.

ANP-377473133
Koning Willem-Alexander krijgt een rondleiding in het gerestaureerde cellencomplex van het Oranjehotel. Na de rondleiding heeft de koning een gesprek met oud gevangene Roosje Schrijver.

Het Oranjehotel heeft dus weinig met de Oranjes te maken, ware het niet dat de Oranjes steun geven tijdens de Tweede Wereldoorlog. De koninklijke familie geeft hoop in bange dagen, al wordt dat anno 2024 ook anders gezien. Wil je nu meer lezen over de Tweede Wereldoorlog en de Nederlandse koninklijke familie? Lees dan hier het verhaal van Juliana, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Canada verblijft, maar zeker niet stilzit. Hier luister je meer over de rol van de royals tijdens de oorlog.

Lees verder onder de foto.

Untitled design
1950: koningin Juliana legt een krans neer bij de gedenkplaat aan het Oranjehotel.

"Oranje overwint"

In 1970 wonen koningin Juliana en prins Bernhard de 25e dodenherdenking bij van de stichting Oranjehotel in de gevangenis. Na de kranslegging kijkt de koningin nog even in Dodencel 601. Hier staan verschillende teksten in de muur gekrast. Zoals "Oranje overwint", "Wilhelmina, God en Oranje", "God is liefde" en "Leve Wilhelmina". Het is bijzonder dat in zo'n benarde situatie de Oranjes een rol spelen voor de gevangenen.

Lees verder onder de foto's.

ANP-320354382
1970: koningin Juliana en prins Bernhard bezoeken het Oranjehotel en leggen een krans neer om de slachtoffers te herdenken.
ANP-377435451
In de cel staat "Oranje overwint" gekrast.

In 2019 wordt het Oranjehotel een Nationaal Monument, koning Willem Alexander verricht de opening. Hij krijgt ook een rondleiding door de gang met Dodencel 601.

ANP-377472673
2019: koning Willem-Alexander bezoekt Dodencel 601 in de gevangenis.

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--