Het lugubere verhaal van het Oranjehotel in Den Haag

Bij de naam Oranjehotel denk je misschien direct aan de Oranjes, maar de connectie tussen het Oranjehotel en de koninklijke familie is huiveringwekkender dan je in eerste instantie zou denken. Ontdek hier het verhaal van het Oranjehotel in Den Haag.
In Den Haag staat het Oranjehotel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het een Polizeigefängnis maar wordt door gevangenen het Oranjehotel genoemd. Een hotel was het alleen zeker niet. Tussen 1940 en 1945 zitten ruim 25.000 mensen opgesloten in deze gevangenis. Een aantal komt vrij, maar de meesten worden vanuit hier op transport gesteld naar andere kampen of tuchthuizen. Voor ruim 250 mensen is dit het eindstation; zij worden vanuit hier gefusilleerd op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte. Onder de gevangenen zijn bekende mensen zoals de Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema, Titus Brandsma en Corrie ten Boom.
Lees verder onder de foto.

Het Oranjehotel heeft dus weinig met de Oranjes te maken, ware het niet dat de Oranjes steun geven tijdens de Tweede Wereldoorlog. De koninklijke familie geeft hoop in bange dagen, al wordt dat anno 2024 ook anders gezien. Wil je nu meer lezen over de Tweede Wereldoorlog en de Nederlandse koninklijke familie? Lees dan hier het verhaal van Juliana, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Canada verblijft, maar zeker niet stilzit. Hier luister je meer over de rol van de royals tijdens de oorlog.
Lees verder onder de foto.

"Oranje overwint"
In 1970 wonen koningin Juliana en prins Bernhard de 25e dodenherdenking bij van de stichting Oranjehotel in de gevangenis. Na de kranslegging kijkt de koningin nog even in Dodencel 601. Hier staan verschillende teksten in de muur gekrast. Zoals "Oranje overwint", "Wilhelmina, God en Oranje", "God is liefde" en "Leve Wilhelmina". Het is bijzonder dat in zo'n benarde situatie de Oranjes een rol spelen voor de gevangenen.
Lees verder onder de foto's.


In 2019 wordt het Oranjehotel een Nationaal Monument, koning Willem Alexander verricht de opening. Hij krijgt ook een rondleiding door de gang met Dodencel 601.

Foto's: ANP

Geschreven door
Renée Prenger