Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De uitvaart van de zoon van de laatste Oostenrijkse keizer was een bijzonder tafereel

28 oktober 2023 · Leestijd 3 min

Als we aan Oostenrijkse royals denken, gaan onze gedachten al snel naar Frans Jozef I en Sisi: de keizer en keizerin van Oostenrijk uit de 19e eeuw. Maar we reizen voor dit artikel naar Wenen af voor een andere royal. Wanneer Otto von Habsburg, de zoon van de laatste Oostenrijkse keizer, overlijdt in 2011 wordt hij bijgezet in de Kapucijnercrypte. En daar hoort wel een heel bijzonder tafereel bij.

Het is op 1 en 2 november Allerheiligen en Allerzielen. Dagen waarop gelovigen stilstaan bij hen die zijn overleden. Bij Blauw Bloed blikken we op de website en in de uitzending van 28 oktober terug op bijzondere koninklijke uitvaarten. Zo ook op de uitvaart van Otto von Habsburg. Als zoon van de laatste keizer van Oostenrijk werd hij geheel volgens traditie bijgelegd in de Kapucijnercrypte in Wenen, de keizerlijke grafkelder. Maar niet voordat er een bijzonder tafereel plaats heeft gevonden. Bekijk de beelden hieronder. 

Wie was Otto von Habsburg?

Voordat we je meenemen naar de uitvaart in 2011, vertellen we je wat meer over de hoofdpersoon Otto von Habsburg. Zijn volledige naam luidt: Franz Josef Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix René Ludwig Gaetano Pius Ignatius von Habsburg-Lotharingen. Hij is geboren in 1912 en was de zoon van de keizer Karel I en zijn vrouw keizerin Zita. Karel en Zita waren van 1916 tot 1918 keizer en keizerin van Oostenrijk-Hongarije. Hierdoor was Otto tot 1921 kroonprins van Hongarije.

Lees verder onder de foto. 

otto-von-habsburg-1951
Otto von Habsburg in 1951.

Nadat het keizerrijk Oostenrijk uit elkaar viel, groeide Otto op in ballingschap in Zwitserland, Spanje en België. In mei 1951 trouwt Otto met Regina, prinses van Saksen-Meiningen. 

Lees verder onder de foto. 

otto-von-habsburg-bruiloft

 In 1961 gaf hij de aanspraak op zijn recht op de Oostenrijkse troon op, om zo burger van de republiek te kunnen worden en zijn vaderland te kunnen bezoeken. Uiteindelijk ging Von Habsburg de politiek in. Van 1979 tot 1999 was Otto voor de Beierse partij CSU zelfs lid van het Europees parlement.

Lees verder onder de foto. 

otto-von-hansburg-politiek
1995: Otto von Habsburg in het Europees Parlement.

Een keizerlijke uitvaart voor Otto von Habsburg

Zijn vrouw Regina, prinses van Saksen-Meiningen overleed in 2010 waarna Otto een ingetogen leven leidde. Uiteindelijk overleed Otto in zijn Beierse residentie op 4 juli 2011. De uitvaart op zaterdag 16 juli 2011 had alle kenmerken van een keizerlijke begrafenis. Mede door de mensenmassa op straat en de aanwezige royals. 

Lees verder onder de foto. 

otto-von-habsbrug

Onder de genodigden waren onder andere koning Carl Gustaf van Zweden en zijn vrouw koningin Silvia. Ook groothertog Henri van Luxemburg en zijn vrouw Maria Teresa waren aanwezig.

Lees verder onder de foto. 

carl-gustaf-silvia-uitvaart-otto-2011

Ook vertegenwoordigers van landen die vroeger deel uitmaakten van de Dubbelmonarchie lieten hun gezicht zien. Nederland werd vertegenwoordigd door prins Carlos de Bourbon de Parme, de oudste zoon van prinses Irene. Hij was er samen met zijn echtgenote Annemarie en zijn jongere broer prins Jaime.

Lees verder onder de foto. 

otto-von-habsburg-uitvaart
De uitvaart van Otto von Habsburg werd druk bezocht.

Het bijzondere element op de Oostenrijkse uitvaart

Na een ceremonie in de dom, geleid door de aartsbisschop van Wenen werd het stoffelijk overschot door de binnenstad naar de kerk van de Kapucijnen gedragen. Voordat het werd bijgezet in de Kapucijnercrypte van de Oostenrijkse keizerlijke familie, werd er drie keer op de deur van de kerk geklopt. Na elke vraag luidde een stem: "Wie is daar?"

Nieuwsgierig hoe dit eruit heeft gezien? Kijk maar!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: ANP

Sisi: De ongelukkige keizerin

Lees ook over:

Sisi: De ongelukkige keizerin
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--