Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is de oude generatie royals die nu (nog steeds) op de troon zit

26 augustus 2023 · Leestijd 4 min

Koningin Elizabeth was tot haar dood een van de langst regerende vorsten ter wereld. Uiteindelijk werd ze 96 jaar en heeft ze 70 jaar en 214 dagen op de Britse troon gezeten. Een indrukwekkende prestatie, maar Elizabeth was niet de enige 'oude' monarch die tot ver na de pensioenleeftijd op de troon zit. Deze oude generatie royals zitten in hetzelfde schuitje.

Koningin Elizabeth had een warme band met de andere Europese royals die ook een hoge leeftijd hebben. Dat is ook niet gek, want ze kwamen elkaar tegen op staatsbezoeken en andere internationale evenementen. Prinses Beatrix had ook een warme band met de Britse koningin, maar aangezien zij in 2013 afstand deed van de troon, past ze niet helemaal in dit rijtje met oude vorsten. 

Lees verder onder de foto.

beatrix_elizabeth_margrethe
2002: De toenmalige koningin Beatrix, koningin Elizabeth en koningin Margrethe.

Koningin Margrethe

Koningin Margrethe is dit jaar 83 jaar geworden, en sinds 1972 is ze koningin van Denemarken. Dat betekent dat ze nu 51 jaar op de troon zit. Daarmee gaat ze haar Britse vriendin niet evenaren, maar sinds haar overlijden is Margrethe wel de huidige record-houder in Europa. De langst zittende monarch van de wereld is nu sultan Hassanal Bolkiah van Brunei. Hij zit al vanaf 1967 op de troon.

Lees verder onder de foto.

margrethe_2023_nieuwe_foto
2023: Het Deense hof deelt een nieuwe foto van koningin Margrethe.

De Deense koningin zag koningin Elizabeth echt als haar rolmodel, maar vooral ook als vriendin. De twee ontmoetten elkaar vaak tijdens de kerstperiode, dat naar eigen zeggen altijd "zeer gezellig" was. 

Ook leuk om te weten: koningin Margrethe en koning Carl Gustaf zijn directe neef en nicht van elkaar. De vader van Carl Gustaf, koning Gustaf Adolf (1906-1947), en de moeder van Margrethe, koningin Ingrid (1910-2000), waren namelijk broer en zus van elkaar. 

Lees verder onder de foto.

carl-gustaf-elizabeth
2012: Koningin Elizabeth ontvangt koning Carl Gustaf op Windsor Castle.

Koning Carl Gustaf

Na koningin Margrethe zit de Zweedse koning Carl Gustaf het langst op de troon in Europa. De Zweedse koning is op dit moment 77 jaar oud en viert in september zijn 50-jarige jubileum als vorst van het land. Hij volgde op 27-jarige leeftijd zijn opa, koning Carl Gustaf VI Adolf op. De vader van Carl Gustaf overleed namelijk al toen de Zweedse koning nog maar een paar maanden oud was. 

Lees verder onder de foto.

Silvia Carl Gustaf
Koning Carl Gustaf met zijn vrouw koningin Silvia.

Op 15 september 2023 wordt zijn jubileum groots gevierd in Zweden. Zo wordt er in de avond een banket georganiseerd. Voor de gelegenheid is de hele familie weer bij elkaar. De dochter van Carl Gustaf, prinses Madeleine, keert speciaal voor deze mijlpaal samen met haar man Chris O'Neil terug naar Zweden. Het stel woont op dit moment in de Verenigde Staten. De vier oudere zussen van Carl Gustaf: Margaretha (88), Brigitta (86), Désirée (85) en Christina (80) kunnen helaas niet bij de festiviteiten aanwezig zijn. 

Lees verder onder de foto.

harald-elizabeth
2005: Koningin Elizabeth ontvangt koning Harald in Londen.

Koning Harald

Met zijn 86 jaar is koning Harald van Noorwegen op dit moment de oudste regerende vorst in het Europese continent. Ondanks zijn hoge leeftijd zit hij niet het langst op de troon. In 1991 volgde hij zijn vader koning Olav V op.

Lees verder onder de foto.

Koning-Harald-en-koningin-Sonja.jpg
Koning Harald en zijn vrouw koningin Sonja.

Zijn oude leeftijd is niet het enige wat koning Harald met de overleden koningin Elizabeth gemeen had. Ze waren namelijk achterneef- en nicht van elkaar. De grootvader van Elizabeth, koning George V, had namelijk een zus: prinses Maude. Zij trouwde met de toenmalige koning van Noorwegen, koning Haakon VII, waardoor de twee koningshuizen ook familie van elkaar werden. 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--