Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
Uitgelichte afbeelding

Van Franse keizerin tot Zweedse koningin: de reis van de Amethist Tiara

vandaag · 11:30

Update: vandaag · 11:43

De paarse parure van de Zweedse royals is niet meer weg te denken uit de koninklijke kluis. Toch zijn de amethisten niet altijd in Zweden geweest. Ze hebben een bijzondere reis afgelegd van een keizerlijke familie naar een koninklijke familie.

Van Frankrijk naar Zweden

Hoewel de Zweedse royals het juweel vandaag de dag dragen, ligt de oorsprong van de parure in Frankrijk. Volgens de overlevering was Joséphine de Beauharnais (1763-1814) de eerste eigenaar van de paarse juwelenset, die er op dat moment nog anders uitzag dan hoe we die nu kennen. Als vrouw van keizer Napoleon Bonaparte beschikte de keizerin over een uitgebreide juwelencollectie, waaronder de Napoleon Cut Steel Tiara. Voor het huwelijk van haar zoon Eugène met Augusta van Beieren gaf Joséphine de amethisten cadeau aan haar nieuwe schoondochter. Om de traditie voort te zetten, schonk ook Augusta de set aan haar dochter Joséphine van Leuchtenberg toen zij in 1823 trouwde met Oscar van Zweden, de toekomstige koning. Als Zweedse veranderde zij haar naam in Josefina.

Lees verder onder de foto.

Een portret van koningin Josefina, geschilderd in 1856 door Sophie Adlersparre.
© Alexis Daflos / The Royal Court of Sweden

Zilver en goud

De originele set die Josefina ontving van haar moeder bevatte amethisten gezet in goud, omgeven door diamanten gezet in zilver. De parure bestond uit een collier, oorbellen, armbanden en een broche. Door koningin Josefina zijn de paarse juwelen altijd in Zweden gebleven. Louise Mountbatten, de koningin van Zweden (1889-1965) en de tweede echtgenote van koning Gustaaf Adolf, was een fervent drager van de set, maar dan wel in combinatie met een ander diadeem. De tiara zoals we die nu kennen bestond toen namelijk nog niet.

Nieuw diadeem

Na het overlijden van koningin Louise werden de juwelen doorgegeven aan de kleindochters van haar man die hij kreeg uit zijn eerste huwelijk, de zussen van de huidige koning Carl Gustaf. In 1976 trouwde Carl Gustaf met Silvia Sommerlath, waardoor Zweden een nieuwe koningin kreeg. Daardoor werden de grote familiejuwelen door Silvia gedragen. Het was haar idee om een deel van het collier op een frame te monteren zodat het een diadeem werd. De armbanden zijn op hun beurt omgebouwd tot ketting. De overgebleven amethisten kunnen gedragen worden als broche of haaraccessoire.

Lees verder onder de foto.

Ook de nieuwe generatie Zweedse royals weet de paarse juwelenset te vinden. De prinsessen combineren de sieraden met elkaar, maar ook los van elkaar. Kijk maar mee!

Wat denk jij?

Welk juweel van de paarse set vind jij het mooist?

Aantal reacties: 0

Beeld: ANP / Koninklijke Verzamelingen, Den Haag

Afbeelding van deze persoon
Meer over deze royalSilvia Renate Sommerlath
Silvia Renate Sommerlath
Afbeelding van deze persoon
Meer over deze royalVictoria Ingrid Alice Désirée
Victoria Ingrid Alice Désirée

Meest gelezen

Lees ook

Mis niets van Blauw Bloed

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

Lees onze privacyverklaring.