Het diadeem zonder diamanten: de Zweedse Napoleon Cut Steel Tiara

Denk je aan een diadeem, dan denk je waarschijnlijk vrijwel direct aan diamanten. Toch zijn er een aantal juwelen die schitteren zonder dat ze maar één diamant in zich hebben. Een voorbeeld is de 'Napoleon Cut Steel Tiara' uit Zweden. Duik in dit artikel in de geschiedenis van dit historische juweel die een Hollands haakje heeft.
De Napoleon Cut Steel Tiara is herkenbaar aan de grote verenpluim in het midden. Verder heeft de tiara eikenbladeren en zitten er op de onderste rand bloemetjes. De basis van het juweel is goud. Hoewel het diadeem geen diamanten of edelstenen heeft, schittert het juweel in het licht door de gepolijste stalen kralen.
Napoleon
Uit de naam wordt al duidelijk dat het juweel is ontstaan binnen het hof van Napoleon Bonaparte (1769-1821). Het diadeem is naar verluidt gemaakt voor Hortense de Beauharnais (1783-1837), de dochter van Napoleons eerste vrouw Joséphine de Beauharnais (1763-1814). Hortense's vader, Alexandre de Beauharnais is onder de guillotine ter dood gebracht toen zij slechts elf jaar oud was. Haar moeder Joséphine – die aan dat lot ontkwam – trouwde twee jaar na zijn dood met Napoleon Bonaparte (1769-1821). Hij ontfermde zich als stiefvader over Hortense en haar broer Eugène (1781-1824).
Lees verder onder de foto.

Juwelencollectie
Tegen hun zin in werden Hortense en het jongere broertje van Napoleon, Lodewijk, in 1802 uitgehuwelijkt. Vier jaar later werd Lodewijk door zijn broer aangewezen als koning van Holland, waardoor Hortense koningin werd. Vanwege haar banden aan het hof, had Hortense een enorme juwelencollectie waar de Napoleon Cut Steel Tiara onderdeel van is. Die liet ze na aan haar nichtje Eugénie, de dochter van haar broer Eugène. Toen zij in 1847 overleed, werden de erfstukken doorgegeven aan haar jongere zusje Amélie.
Lees verder onder de foto.

Lees ook over:
De Zweedse saffier: de Leuchtenberg parure
Zweedse royals
Toen ook Amélie overleed in 1873, kwamen de juwelen en óók de Napoleon Cut Steel Tiara bij de laatst overlevende zus terecht: Joséphine van Leuchtenberg (1807-1876). Zij was in die tijd door haar huwelijk met koning Oscar I van Zweden en Noorwegen (1799-1859) koningin geworden. Zij bracht door haar banden met keizer Napoleon veel juwelen in de Zweedse koninklijke familie. In die collectie zat ook de Cameo tiara, die bekendstaat als het huwelijksdiadeem van koningin Silvia en kroonprinses Victoria.
Lees verder onder de foto.

Verdwenen juweel
De jaren verstreken, maar de Napoleon Cut Steel Tiara verdween onder een laag stof in het Zweedse paleis. Toen in 1976 een kunsthistoricus onderzoek deed voor een nieuwe tentoonstelling, dook het juweel weer op. De pasgetrouwde koningin van Zweden, Silvia, ontdekte de schoonheid in het diadeem. Sindsdien verschijnt het historische juweel weer tijdens koninklijke evenementen. Zowel koningin Silvia als kroonprinses Victoria, maar ook prinses Lilian en de zussen van koning Carl Gustaf, weten vanaf dat moment de Napoleon Cut Steel Tiara weer helemaal te waarderen.
Beeld: ANP / Koninklijke Verzamelingen, Den Haag / Instagram @the_royal_watcher

Geschreven door
Jeanine van Nieuwkoop - Steenhoven