Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de provincie: Groningen (Deel 2)

3 april 2021 · Leestijd 2 min

Paul Rem, conservator van Paleis het Loo, reist voor ons stad en land af om enkele koninklijke bezoeken in de Nederlandse provincies uit te lichten. Deze week bezoekt Paul onder andere de universiteit van Groningen.

ANP-357579188.jpg

Paul Rem is deze week op het A-kerkhof, bekend van het monopoly-spel. In. 2018 komt de koning naar Groningen en wordt ontvangen in de Der Aa-kerk.

Treinstation

Het treinstation van Groningen wordt in de volksmond ook wel het Hoofdstation genoemd. Het is een pareltje van eind 19e eeuwse architectuur. Izaak Gosschalk is de architect. De stationshal is erg indrukwekkend. Het gebouw is een rijksmonument.

Schermafbeelding_2021-04-01_om_15.39.39.png

Koningin Juliana en prins Bernhard vertrekken na een meerdaags bezoek aan Groningen in 1950 met de trein richting huis.

Universiteitsstad

ANP-327249323.jpg

Groningen is een echte universiteitsstad. In 1914 bestaat de Rijksuniversiteit Groningen 300 jaar en koningin Wilhelmina en prins Hendrik zijn eregasten. De koningin krijgt dan een eredoctoraat in Nederlandse letteren uitgereikt. In 1964 krijgt koningin Juliana hier een eredoctoraat. Bij het 400 jaar bestaan, in 2014, is koning Willem-Alexander aanwezig. Eredoctoraten liggen nu niet meer zo voor de hand en de koning bedankt dan ook voor de eer.

Schermafbeelding_2021-04-01_om_15.42.54.png

Aan de universiteit in Groningen hebben verschillende leden van het koninklijk huis gestudeerd. Prinses Laurentien, prinses Annette, prinses Marilène, prins Maurits en prins Bernhard. Maurits, Marilène en Bernhard. Maurits, Marilène en Bernhard hadden zelfs een bijbaantje in een plaatselijk café. In 2018, met Koningsdag, was er een hartelijk weerzien met oude collega’s.

In de video hieronder komt u meer te weten over Aletta Jacobs.

Volgende week reist Paul verder door Groningen. Hij bezoekt dan Eemshaven en Delfszijl.

Bron foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--